Jump to content
Българският форум за музиканти

Проблем с извличането на тона


Muksinator

Recommended Posts

Здравейте. Сигурен съм, че знаете за какво става въпрос, надявам се да го обясня добре.

 

Имам Ибанец RG321MH - добра китарка като за начинаещ като мен. И имам един много дразнещ проблем с нея, който се проявява най-вече при втора струна, но не е и да отсъства при другите. Проблемът е следният: ако празна втора звучи чисто си, 12-то прагче на втора струна звучи си, само че с една четвърт по-долу. При първа и трета е горе.долу същата ситуация, но там разликата не е толкова голяма. Реших да погледна в упътването и там пишеше, че трябва да преместя отделните мостчета на магаренцето - напред (навътре), ако отива надолу и назад (навън), ако отива нагоре. Действително имаше някакъв ефект... когато "опъвах" - връщах назад. Фалшивеенето си стана половин тон. Върнах навътре - много странен ефект - закове го на 12-то прагче, оставя отверката и... пак същата работа като преди.

 

Има и един друг вариант в упътването, при който се бара врата, но там изглежда доста сложно и не искам да барам, а и не пише да е свързано с моя проблем - по-скоро с твърдостта на китарата (разстоянието между струните и грифа).

 

Струните ми са ЯмахаЙ малко сборни комплекти, ама кризата е ударила, ще ги сменя скоро, но честно казано се смнявам да е от тях.

 

Та какво мислите вие по въпроса - решение? :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Отговорено (Редактирано)

Имал съм подобен проблем и той се нарича "Плаващ нек/гриф", т.е. нека/грифа не е закрепен достатъчно стабилно към корпуса на китарата и се движи(ляво/дясно или горе/долу) като шарнир в мястото на закрепването му, така че, каквото и да настройваш, няма ефект. Но, не съм сигурен, защото не познавам този модел! Провери и успех! :)

Редактирано от Лими
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Отговорено (Редактирано)

Значи няколко възможни проблема:

1)Не ти е интонирана китарата добре - но ти вече си пробвал да я интонираш и казваш, че не става

2)Струните са прекалено стари - на разни места из тях може да има дефекти, струната не е хомогенна по-цялата си дължина и това води до проблеми с интонацията

3)Прекалено са нови струните и още не са ... "улегнали" може би е сравнително приемлива дума

 

За тези неща се сещам аз.

Може и от самата китара да е ако е зле направена, но тогава нищо не можеш да направиш така или иначе.

Редактирано от Cutthroat
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Провери, дали добре са затегнати винтовете на плочката за магарето към корпуса! И въобще провери всякакви други винтове по китарата!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Понякога има значние и разстоянието между прагчетата и струната, но не вярвам да има много голямо влияние. Затегни грифа за всеки случай, Лими може да е прав за твоя случай. Иначе... Пробвай пак да си поиграеш с мостовете на магарето, но го прави с повече внимание. Завърти отверката, настрой дадената струна в тона, който те устройва, и удари по няколко флажолета на 12 прагче, за да провериш дали съвпада с основния тон на 12 прагче.

С това мога да ти помогна за момента. Ако се сетя още нещо, ще пиша.

 

Успех! :girl_witch:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Струните ми са ЯмахаЙ малко сборни комплекти, ама кризата е ударила
БатенцеЙ,мен кризата ми е чукнала така,че съм безработен в момента,но пак че си взема що-годе прилични Ърнибол,вместо ментета с които ще спестя 2-3 лева..,аре циганиадата да не ни превзема толко,капиш?

А може проблема да не е от струните - писал си Ибанец,е аз имам непоносимост към тая марка,въпреки че старите им модели са добри копия на водещите фирми в жанра и звучат добре.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ако си сигурен, че струните ти са ОК, вероятно не можеш да интонираш китарата добре. Опитай следното: премести магаренцата на всички струни в средно положение като преди това си настроил китарата си възможно най-точно. След това започвай последователно да преглеждаш тона на 12 прагче който ти дава на всяка струна. Ако тона идва малко по-висок - дърпаш леглото на струната 1 мм. назад. Проверяваш пак, после дърпаш още назад и т.н. бавно и внимателно за всяка струна. Съответно ако тона идва по-нисък - изтегляш малко напред шейната на съответната струна и пак проверяваш. Почти съм сигурен, че е от това цялата работа, но пробвай и пиши пак да умуваме. Успех.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Отговорено (Редактирано)
Върнах навътре - много странен ефект - закове го на 12-то прагче, оставя отверката и... пак същата работа като преди.

За мен, това изречение от цитата, беше повод да си дам съветите. Нещо и някъде по китарата, не е стабилно, може би!

Редактирано от Лими
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Отговорено (Редактирано)

Защо просто не дадеш китарата на някой лютиер за сетъп.:music336: Ако струните са стари е нормално да фалшивее на октавата, но ако са нови значи проблема идва от грифа. Така като гледам китарата е с fixed bridge и няма нито флойд, нито тремоло. :girl_witch: А вариантите за това какво не е наред са изключително много (най-вече грифа и магарето) . Колегите изброиха най-основните. Затова, пак казвам, най-добре да я види лютиер, да ти обясни проблема и да я интонира като хората. :slap:

Редактирано от W_A_R
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

^ е те и лютиерите трябва да ядат :girl_witch:

 

А основно ме притесни момента със сборните комплекти струни. Ся, ако ще свириш на тая китара - задели 10лв за един нов цялостен комплект, пък тогава почни да търсиш кусури на инструмента...

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Отговорено (Редактирано)
^ е те и лютиерите трябва да ядат :girl_witch:

 

Е, че трябва да ядат трябва :slap: но все пак знаеш, че работата ще ти е свършена от някой доста по-опитен от тебе пък може и да дадеш 30-ина лева за сетъп. Все пак не знам как е пича с кинтите :music336: И от това много зависи...

Редактирано от W_A_R
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Отговорено (Редактирано)

Абе не е за парите, ама то като свириш на китара, малко отмалко трябва да го разучиш тоя инструмент и неговите механични свойства :girl_witch:

Преди 15-20 години китари по трудно се намираха , да не говорим за лютиери, а още по малко за неизчерпаемия ресурс на информация- Интернет. И пак са се сетъпвали китарите някак си.

Редактирано от ultramega
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.