Muksinator Публикувано Март 2, 2010 Публикувано Март 2, 2010 Здравейте. Сигурен съм, че знаете за какво става въпрос, надявам се да го обясня добре. Имам Ибанец RG321MH - добра китарка като за начинаещ като мен. И имам един много дразнещ проблем с нея, който се проявява най-вече при втора струна, но не е и да отсъства при другите. Проблемът е следният: ако празна втора звучи чисто си, 12-то прагче на втора струна звучи си, само че с една четвърт по-долу. При първа и трета е горе.долу същата ситуация, но там разликата не е толкова голяма. Реших да погледна в упътването и там пишеше, че трябва да преместя отделните мостчета на магаренцето - напред (навътре), ако отива надолу и назад (навън), ако отива нагоре. Действително имаше някакъв ефект... когато "опъвах" - връщах назад. Фалшивеенето си стана половин тон. Върнах навътре - много странен ефект - закове го на 12-то прагче, оставя отверката и... пак същата работа като преди. Има и един друг вариант в упътването, при който се бара врата, но там изглежда доста сложно и не искам да барам, а и не пише да е свързано с моя проблем - по-скоро с твърдостта на китарата (разстоянието между струните и грифа). Струните ми са ЯмахаЙ малко сборни комплекти, ама кризата е ударила, ще ги сменя скоро, но честно казано се смнявам да е от тях. Та какво мислите вие по въпроса - решение? Цитирай
Лими Отговорено Март 2, 2010 Отговорено Март 2, 2010 (Редактирано) Имал съм подобен проблем и той се нарича "Плаващ нек/гриф", т.е. нека/грифа не е закрепен достатъчно стабилно към корпуса на китарата и се движи(ляво/дясно или горе/долу) като шарнир в мястото на закрепването му, така че, каквото и да настройваш, няма ефект. Но, не съм сигурен, защото не познавам този модел! Провери и успех! Редактирано Март 2, 2010 от Лими Цитирай
Muksinator Отговорено Март 2, 2010 Автор Отговорено Март 2, 2010 Солиден си ми изглежда грифа - не виждам да мърда, като понатисна. Цитирай
Cutthroat Отговорено Март 2, 2010 Отговорено Март 2, 2010 (Редактирано) Значи няколко възможни проблема: 1)Не ти е интонирана китарата добре - но ти вече си пробвал да я интонираш и казваш, че не става 2)Струните са прекалено стари - на разни места из тях може да има дефекти, струната не е хомогенна по-цялата си дължина и това води до проблеми с интонацията 3)Прекалено са нови струните и още не са ... "улегнали" може би е сравнително приемлива дума За тези неща се сещам аз. Може и от самата китара да е ако е зле направена, но тогава нищо не можеш да направиш така или иначе. Редактирано Март 2, 2010 от Cutthroat Цитирай
Лими Отговорено Март 2, 2010 Отговорено Март 2, 2010 Провери, дали добре са затегнати винтовете на плочката за магарето към корпуса! И въобще провери всякакви други винтове по китарата! Цитирай
Delta Отговорено Март 2, 2010 Отговорено Март 2, 2010 Понякога има значние и разстоянието между прагчетата и струната, но не вярвам да има много голямо влияние. Затегни грифа за всеки случай, Лими може да е прав за твоя случай. Иначе... Пробвай пак да си поиграеш с мостовете на магарето, но го прави с повече внимание. Завърти отверката, настрой дадената струна в тона, който те устройва, и удари по няколко флажолета на 12 прагче, за да провериш дали съвпада с основния тон на 12 прагче. С това мога да ти помогна за момента. Ако се сетя още нещо, ще пиша. Успех! Цитирай
Hillbilly Отговорено Март 2, 2010 Отговорено Март 2, 2010 Струните ми са ЯмахаЙ малко сборни комплекти, ама кризата е ударилаБатенцеЙ,мен кризата ми е чукнала така,че съм безработен в момента,но пак че си взема що-годе прилични Ърнибол,вместо ментета с които ще спестя 2-3 лева..,аре циганиадата да не ни превзема толко,капиш?А може проблема да не е от струните - писал си Ибанец,е аз имам непоносимост към тая марка,въпреки че старите им модели са добри копия на водещите фирми в жанра и звучат добре. Цитирай
Mephistopheles Отговорено Март 2, 2010 Отговорено Март 2, 2010 Ако си сигурен, че струните ти са ОК, вероятно не можеш да интонираш китарата добре. Опитай следното: премести магаренцата на всички струни в средно положение като преди това си настроил китарата си възможно най-точно. След това започвай последователно да преглеждаш тона на 12 прагче който ти дава на всяка струна. Ако тона идва малко по-висок - дърпаш леглото на струната 1 мм. назад. Проверяваш пак, после дърпаш още назад и т.н. бавно и внимателно за всяка струна. Съответно ако тона идва по-нисък - изтегляш малко напред шейната на съответната струна и пак проверяваш. Почти съм сигурен, че е от това цялата работа, но пробвай и пиши пак да умуваме. Успех. Цитирай
Лими Отговорено Март 2, 2010 Отговорено Март 2, 2010 (Редактирано) Върнах навътре - много странен ефект - закове го на 12-то прагче, оставя отверката и... пак същата работа като преди. За мен, това изречение от цитата, беше повод да си дам съветите. Нещо и някъде по китарата, не е стабилно, може би! Редактирано Март 2, 2010 от Лими Цитирай
W_A_R Отговорено Март 2, 2010 Отговорено Март 2, 2010 (Редактирано) Защо просто не дадеш китарата на някой лютиер за сетъп. Ако струните са стари е нормално да фалшивее на октавата, но ако са нови значи проблема идва от грифа. Така като гледам китарата е с fixed bridge и няма нито флойд, нито тремоло. А вариантите за това какво не е наред са изключително много (най-вече грифа и магарето) . Колегите изброиха най-основните. Затова, пак казвам, най-добре да я види лютиер, да ти обясни проблема и да я интонира като хората. Редактирано Март 2, 2010 от W_A_R Цитирай
ultramega Отговорено Март 2, 2010 Отговорено Март 2, 2010 ^Много често се подхвърля тоя съвет за щяло и нещяло... Цитирай
Valserp Отговорено Март 2, 2010 Отговорено Март 2, 2010 ^ е те и лютиерите трябва да ядат А основно ме притесни момента със сборните комплекти струни. Ся, ако ще свириш на тая китара - задели 10лв за един нов цялостен комплект, пък тогава почни да търсиш кусури на инструмента... Цитирай
W_A_R Отговорено Март 2, 2010 Отговорено Март 2, 2010 (Редактирано) ^ е те и лютиерите трябва да ядат Е, че трябва да ядат трябва но все пак знаеш, че работата ще ти е свършена от някой доста по-опитен от тебе пък може и да дадеш 30-ина лева за сетъп. Все пак не знам как е пича с кинтите И от това много зависи... Редактирано Март 2, 2010 от W_A_R Цитирай
ultramega Отговорено Март 2, 2010 Отговорено Март 2, 2010 (Редактирано) Абе не е за парите, ама то като свириш на китара, малко отмалко трябва да го разучиш тоя инструмент и неговите механични свойства Преди 15-20 години китари по трудно се намираха , да не говорим за лютиери, а още по малко за неизчерпаемия ресурс на информация- Интернет. И пак са се сетъпвали китарите някак си. Редактирано Март 2, 2010 от ultramega Цитирай
kolio_k Отговорено Март 2, 2010 Отговорено Март 2, 2010 А то , не че не е и очевидно как става, поне в повечето по елементарни случаи Цитирай
Recommended Posts