Steppenwolf Отговорено Февруари 15, 2010 Отговорено Февруари 15, 2010 luppo3, кажи го този учебник и автор, да го видим. Цитирай
Steppenwolf Отговорено Февруари 18, 2010 Отговорено Февруари 18, 2010 Е, какво стана сега, чакаме да видим как се зове учебникът? Иначе, немската система има своите плюсове. Харесвам и американския подход, но не всичко. Германците са точни хора, но малко схванати. Доколкото ми е известно от следвали там, в програмата не налагат стандартно на главите на студентите различни модерни аналитични системи, като примерно Шенкеров и Форте анализ, с които се "перчат" в САЩ. Шенкеровият все пак е интересен и донякъде може да е ценен, но не всички са на това мнение. Форте никак не ми допада обаче. Що се отнася до съвременна музика, особено джаз, най-доброто място е родината му - САЩ. Във форума има хора, учили там, и могат по-подробно да споделят лични впечатления по въпроса, ако това е важно. Т.е. за джазовата теория най-добре е да се водиш по американски школи. Цитирай
Tozi Отговорено Февруари 19, 2010 Отговорено Февруари 19, 2010 Аз лично намирам Шенкер за интересен. Не, че ми се налага да го ползвам, но дава различен поглед върху нещата и те кара да мислиш по различен начин. Колкото до точноста на немците (не всички са точни между другото) това в моят случай е убиец на креативноста още в зародиш. Няма по-страшно нещо (за мен) за един музикант от това да му наложиш "абсолютната истина". Какъв е смисъла на музиката тогава? Но това от позицията на "творец без граници", което не означава отричане на това което не знаем. В джаза казват - научи правилата и тогава ги променяй (иначе какво ще променяш??...). Даже и в най - голямата глупост човек може да намери смисъл. Въпрос на гледна точка предполагам. Между другото живеем в едни преходни времена - музиката се развива с такава скорост че е трудно да се предвиди как ще се видоизмени в близкото бъдеще. Може след сто години да има съвсем друга музикална теория и система и музиката да придобие различна функция с изменянето на начина по който хората обменят музика или пък хората да престанат да търгуват с музика. Кой знае......... Цитирай
luppo3 Отговорено Февруари 19, 2010 Отговорено Февруари 19, 2010 luppo3, кажи го този учебник и автор, да го видим. Учебникът може би вече не може да се открие, а още по-малко онлайн. Иначе се казва "Акорди за китара" (този, който имам е издаден 1995г.), автор - Иван Михайлов - страхотен човек и педагог. В учебника има някои печатни грешки, но се разбира за какво става дума. Цитирай
luppo3 Отговорено Февруари 19, 2010 Отговорено Февруари 19, 2010 Добре. За да обобщим до тука и евентуално да не се връщаме отново на въпроса "каква е разликата между крокодила" и обсъждаме и доказваме аксиомата че "крокодила е по-дълъг отколкото зелен" : Цитирай
Recommended Posts