Jump to content
Българският форум за музиканти

Recommended Posts

Публикувано (Редактирано)

Здравейте. Имам следния въпрос:

Един и същи усилвател (комбо), но единият вариант е с един говорител - другия с два. Каква е съществената разлика като звучене (ако я има).

Ето пример: http://www.musicworld.bg/bg/c_426/i_22403/Crate_V18_112.html и http://www.musicworld.bg/bg/c_426/i_23647/Crate_V18_212.html

Освен, че единият ще тежи повече от другия - това е ясно - всички показатели са еднакви (дори и цените).

Не съм ползвал комбо с два говорителя.

И другото нещо ако някой може да внесе компетентна яснота по въпроса: показателите децибели при еди-каква си честота

Например Crate-а сравнен с този http://www.musicworld.bg/bg/c_426/i_22398/...t_BH15_112.html

Освен че Блекхарт има по една лампа в предусилвателя и крайното стъпало - крейта има 2 и 3 съответно. Кое е по-добрия вариант?

Редактирано от gueorgues
  • Отговори 30
  • Created
  • Последен отговор

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Отговорено (Редактирано)

Здрасти.

Разликата в звука е осезаема, но човек няма как да ти го опише. Трябва да чуеш. Някои хора предпочитат 2 говорителя, други 1, трети 4. Разликата, идва от много неща, като едното от тях е начина по който двата говорителя разпръскват звука и факта, че 2та са в една кутия. С това последното искам да кажа, че пропорцията, както и формата на кутията в която е самата колона играе голямо значение. Примерно ето

тази:

04FBBRSLX.jpg

и тази

4x12-RKing-st-FntLG.jpg

звучат също различно, точно защото звука се разпръсква по различен начин от четирите говорителя. (забележи, че първата е като "отрязана" горе и горните 2 говорителя са леко под ъгъл, а долната е права)

Най-добре е да пробваш двете и да решиш сам кой звук ти харесва повече.

Тези децибели, които гледаш, са свързани със еквалайзера. С други думи, с врътката за ниските честото на EQто можеш да буустнеш или отрежеш на 100хц със 6 дб.

ЕQ

Treble: 14 dB range @ 10 kHz

Middle: 6 dB range @ 1 kHz

Bass: 10 dB range @ 100 Hz

Надявам се това да ти помага.

Редактирано от Fenix
Отговорено

Има ли нещо като правило - т.е. повече говорители > по-плътен звук например (измислям си в момента). Ако има някаква такава закономерност някой да я сподели, моля.

И въпросът с лампите - повече или по-малко и каква е разликата.

Отговорено

В строго стерилизирана звукова лаборатория, може би броя на говорителите би оказал съществено влияние :)

Вземи си комбо с един 12" говорител - по-евтино, по-прибрано, по-удобно, по-леко, достатъчно мощно и още нещо:

Да кажем, че на концерт си озвучаваш комбото с микрофон - колко микрофона ще ползваш?!?

Отговорено

ОК - прав си. микрофона е един обикновено. Но пък от друга страна - ако комбото е с два говорителя - и от двата излиза едно и също - така че все едно. Цената на въпросните Крейтове е еднаква (5 лева разлика) - затова питам за звука.

Отговорено

Ако в момента си в София, защо не мръднеш да ги чуеш в Динакорд. Това нали беше техния онлайн магазин?

Теоретични и на думи разлики много или малко, според автора :)

Отговорено
Цената на въпросните Крейтове е еднаква (5 лева разлика)

Не че имам някакви впечатления от марката Crate, но в такъв случай бих се притеснил за качеството на тези говорители щом ги оценяват на 5 лв (образно казано).

Отговорено

на мен също ми е много интересно, дръж ме в течение:hysterical: искам да си взема 1х12. Някъде прочетох, че разлика в звука има само като го набузваш, и тя била незначителна и се дължала на начина, по който 2та говорителя разместват въздуха. Тва разбира се е трудно, постижимо в апартамент. Аз лично се спрях на 18 112 - звука според мен е як и дърти:cheers2: харесва ми много повече от този на 2пъти по-скъпия Фендер - хихи :

Отговорено (Редактирано)

Да отворим скоба :

Тези крейтове не са предназначени за домашно свирене защото 18 вата си е доста силничко за вкъщи.Представляват среден клас между практис ампове и ампове за репетиция.Принципно амп с 2х ел 84 пуш пул с 1х12 е трудно да не кажа невъзможно - да се бори със силов барабанист ако се свирят по тежички неща - наложително е озвучаване.

Ако няма такова 2х12 версията е винаги по добрия избор.

За вкъщи като практис амп по добре някой 5 ватов лампов амп.

И сега относно първия пост в темата:

Инфото на блекхарда е сгрешено на сайта ето инфо от официалния сайт:

# » Preamps Tubes: 2 x 12AX7

# » Power Tubes: 2 x EL84

равносметка от моята гледна точка :

Крейта има 1 предусилвателна лампа повече следователно ще има повече драйв, по евтин е , версията 2х12 е на същата цена ! Крейта има ривърб!

И двата ампа произлизат от азиаткста част на света , Крейт е по утвърдена марка.

В крайна сметка както посъветваха колеги нагоре - да се отиде и да се пробва на място.

Ако ме питаха мен лично щях да насоча човека или към 30-50 ватов или към 5 ватов.

2хел84 амповете са малко като балкански к*р - хем дебел да боли , хем къс да не достига.....

p.s.

На задния капак на блекхард-а пише :

DESIGNET FOR CRATE

MANIFACTURED IN CHINA

Странно как дъщерната фирма е повечко пари от оригинала.......

Редактирано от metalhammer
Отговорено

За 18W јас би го зел оној со два говорители, заради поголема плотност и извесен 3D ефект кој што го имаат кутиите со повеќе од еден говорител внатре, а и со оглед на моќноста на засилувачот. Како што напишаа погоре, 2х12“ движат двапати повеќе воздух отколку 1х12“. Но сепак најдобро е самиот да појдеш и да слушнеш како всушност звучат. Можеби повеќе ќе ти се допадне како звучи тој со 1х12“. Еден пример, иако не толку соодветен во случајов: дома имам два засилувачи- еден со 1х15“ и еден со 1х10“. Ако се апстрахираме од разликата во моќноста (оној со 1х15“ е 100W а оној со 1х10“ е 18W) петнаесетката движи повеќе воздух од десетката, нормално и е многу подобра за чист звук, ама за овердрајв десетката звучи каде каде подобро. Понекогаш петнаесетката дури и ја мразам.

2хел84 амповете са малко като балкански к*р - хем дебел да боли , хем къс да не достига.....

Од каде па оваа мисла ти дојде на ум бе? :thumbs_up:

Отговорено
:cheers2:

Модела Crate V18 неможе да искара 18W и даси садере за*ка от зор, и 50 говорителя да му сложат все тая.

Добре де, колега, поне разкажи на какво се дължи това крайно мнение. Уважавам го, но дай някакъв аргумент - поплзвал си го, пробвал си го, чувал си го и прочее.

Благодаря на всички за мненията. В такъв случай моделът V33 - 212 изглежда най-добрата алтернатива (за 180 лева отгоре).

Но тогава се отваря дилемата с V50 - 112, който е на същата цена.

33 вата с два говорителя или 50 вата с един говорител. Говорителите май са еднакви обаче.

Отговорено

Ти по тая логика можеш стигнеш много нагоре.

Нали уж за в18 се чудеше. 33 вата са много! За това ще ти трябва атенюатор вкъщи или ще свириш в хамбар? Те и 18 са си доста. А като отидеш да свириш, в мнооого от случайте ще имаш озвучаване, ако нямаш, с 50 вата най-много да си продъниш ушите и тези на публиката, ако клуба е малък. Очакваш ли участия скоро?

Отговорено
Вземи си 2х12 колкото повече толкова повече !

+1 И аз съм на това мнение,явно съм изградил някаква грандомания не знам.. :punk_guitar: