Jump to content
Българският форум за музиканти

Микс и премастеринг на баскитара и барабани в рок музиката


Recommended Posts

въпросът ми е следния:

 

В денс музиката когато басът и касата удрят заедно, те изключително много си пречат, защото са с почти еднакви честоти и взаимно се елиминират, затова се въвежда "сайдчейн", тоест волумето на баса "кляка" автоматично при всеки удар на касата и се възвръща веднага пак. Съществува и метод при който се изрязват честотите от двете така, че да не се засичат една с друга, но е много по трудно; има и смесен между двете техники метод.

 

Интересува ме как седи положението при рок и метъл музиката?

 

ПС: Няма ли да ме махате вече от shit листата, от няколко години насам се държа доста прилично?

Редактирано от Gee Tee Age
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Съжалявам.. просто мисля че е интересна тема на разговор а това май е най посещавания раздел. Бтв, ето една добра статия по повода

 

http://www.ehow.com/how_4749488_rock-kick-...ass-guitar.html

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

волумето на баса "кляка" автоматично при всеки удар на касата и се възвръща веднага пак.

Точно обратното се прави. Както и в рока и в музиката изобщо.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Въпросния въпрос се отнася до bass ducking и е свързан със side chain compression -при поп музиката най общо се "настъпва" баса,за да се чуе касата и различни междинни варианти за "пулсиращ" ефект.Обаче в рока не вярвам да намери съществено приложение.Придържам се към мнението за честотно коригиране ,за да не си "пречат" двата инструмента/касата и баса/.И компресия,разбира се-паралелна за дръм траковете, и инсерт за баса,ама това е индивидуално.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

^ Ако гониш саунд от тия години на рокаджийски или метълски албуми, най-важен е мастера... От един човек който е много навътре с нещата знам, че мастера трябва ей такъв рак:

Компресор

EQ(последни настройки, леко през средата кът 1 дб и много малко високи)

2 клипера, последователно един след друг за по силно ниво, първия примерно на 1.5 dB, втория на 2.5 dB

накрая лимитър +1.5 dB и да ходи до -0.1 dB примерно

Правиш си барабаните в този проект, не само каса и басс.. барабани като цяло с Овърхети, руумове и т.н. със сенднати настройки, реверби ако искаш нивата за да обере хубав пик на траковете ги намаляй до към -10 9 дБ...

Баса мисля, че ще намериш точни данни в интернет в кой честотен спектър си стой хубаво мастериран басс ( за рок, амп+кабинет, микрофон) а и за касата, като цяло касата трябва да има пик хубав на 50 хз, там трябва да е най очетлива, средите на касата се режат, пък при баса е почти същото само че той е по обемен от 80 към 200 хз с най силен пик на 100-110 хз, за да не се бият това трябва да направиш! и най-важното не трябва да се прекалява с компресорите преди мастера, защото водят до настъпан саунд. Това е цитат от човека, аз все още незнам как да се справя с тоя проблем, мойте си звучат малко настъпано, но си знам... прекалявам с компресорите(слаб компютър бас и китари и всичко останало в отделен проект, защото няма РАМ и по слух слагам компресори, лимитъри и т.н. и после в мастера се мачкат, следователно не трябва да се прекалява с тях...)

Пикове -10-12 dB за да се пази силно хубаво ниво при мастера и първо барабани, след това баса и всичко останало... Това за рок-метъл музиката

Поздрави!

Редактирано от yellow nEuphoria
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Аз пък да си кажа... ;)

Правя си опити с дръмс и бас, но повече или по-малко си се застъпват и баса (особено в целия микс) се губи.

Тоя уикенд направих едно записче с баса... Същия бас, същите настройки, същия комп, само между баса и компа сложих един лампов преамп (китарен). Такъв як саунд се записа, че нямаше нужда нищо да го правя почти. Баса си го имаше после в микса, ама СУПЕР направо си го имаше! А преди колко плъгина и чоплене - пръдня... :blush:

 

Тъй че с гаден изходен материал и Кат Бобц да си... се тъя. :greenball:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Е то няма как да не се застъпват... дай семпле да чуем...

 

 

 

Такъв як саунд сезаписа, че нямаше нужда нищо да го правя почти. Баса си го имаше после в микса, ама СУПЕР направо си го имаше!

Еми единствения начин за да не се чува в микса е ако го мутнеш :) Дай семпли да чуем, щом те кефи сигорно е яко...искам и аз :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.