Jump to content
Българският форум за музиканти

Вибратото на Максим Горанов


Evtim Djerekarov

Recommended Posts

От доста време се дивя на вибратото, което Максим Горанов прави. Слушам песни като "Душа(Камбана)", "Утре започва от днес" и др.

Бях на едно участие на Диана Експрес през 2003г, но не обърнах внимание с каква точно китара свиреше Горанов. Видя ми се Gibson Les Paul, без никакви тремоло системи по нея. Когато си забавя песните забелязвам, че вибратото се колебае около основния тон, което означава, че трябва или да повдига от по-нисък от основния тон, или да ползва някакво тремоло. Може и да има нещо, за което не се сещам. Но ефектът, който се получава, много ми харесва.

Имате ли опит с това тремоло и как точно, според вас, трябва да се направи?

Редактирано от Evtim Djerekarov
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Стана ми интересно това. За нотата на 1:35 на

ли говориш?

Освен със започване от по-долен тон със (pre-bend), можеш да го направиш и с натискане на грифа напред точно когато връщаш бенда на основния тон. Фактът, че такъв звук (дори леко ми фалшивее) се появява само на едно място в солото, а след това вибратото си е съвсем нормално, ме навежда на мисълта, че точно това е направил. Нямам възможност да пробвам сега, дали ще получа звука, но тези дни, като имам достъп до усилвател ще опитам.

Освен това, ако ти е мек тона, и по принцип правиш широко вибрато, често може да се обърка вибрато с бърз слайд с полутон. Примерно това на 1:37-1:39 на същото видео ми звучи като pre-bend, release, pre-bend, но може ида е с легато изсвирено.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Не, имам предвид по-късните студийни записи с вокал Илия Ангелов. Видеото е от първите години на Горанов с групата и на него не го прави така.

Редактирано от Evtim Djerekarov
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

http://www.esnips.com/doc/8bd4eac1-e327-4a...f33d5d8b8/disha

 

Имам предвид средно бързото и по-бързото вибрато нататък в солото.

Особено много ми харесва, в кулминацията.

Редактирано от Evtim Djerekarov
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

:punk_guitar: Максим е любимият ми бълг. китарист, защото е много мелодичен, не бързак, с прелестно красив тон, прости и "лесни" сола с много душа! Той е от поколението БГ китаристи на 70-те години, които са се "учили"(вадили по слух от касети) най-вече от Р.Блекмор, Сантана, Мик Бокс(Юрая) и Д. Гилмор. Понеже и аз съм от това поколение, ще изкажа едно предположение. В онези времена нямахме достъп до качествени "западни" китари с хубави тремоло системи, та повечето китаристи изграждаха специфична техника, с която наподобяваха/заместваха тремоло системата. Та ако си видял Максим с китара без тремоло, значи си е свикнал така и както виждаш(чуваш) вади божествен тон макар че, за някои е "демоде"(това го беше написал някой от съфорумниците, наскоро) В такъв случай ти си направил точното заключение:

 

Цитат: "без никакви тремоло системи по нея. Когато си забавя песните забелязвам, че вибратото се колебае около основния тон, което означава, че трябва или да повдига от по-нисък от основния тон, или да ....".

 

Но може и да бъркам! :)

Редактирано от Лими
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Максим е една чудесна илюстрация на една друга тема: "Колко по важни са пръстите", в която никой не се сети за него, и други БГ китаристи, а бяха споменати само двама наши съфорумци. :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Не знам, аз лично на по-бързите ми е много трудно да чуя, да не говорим, че се създава усещането за сваляне, от самото вибрато. Чувам само в началото ясно и отчетливо,което най-вероятно е със пре-бенд. Иначе може просто да не чувам.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Това, което аз чух ( набързо ) си прилича на сваляне с тремоло ( тип Фендерско ), твърдо и опряно в дървото.

Тук Кольо е прав според мен!-Не забравяйте че солото на душа е дело не на Максим(който много уважавам) а на Митко Щерев. Някой от песните на Диана Експрес са записани от Виктор Гранчаров(Фори-екс Импулс) който свири с Фендер-например Блус за Двама. Максим Горанов е един от китаристите с много почертан тон и се познват без грешка от първо ухо по Стила Си. Наистина ако трябва да опиша Диана експрес с три думи бих го направил с- Мелодия-Хармония-Стил!!! Безкрайните ми почитания към тях!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Това вибрато Максим го свири с Les Paul китара, тогава я беше моднал с един Floyd Rose!!! Това е - звук на Gibson, с интонацията на използваното тремоло !!! Евала И Наздраве !!! :cheers2:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ето, мистерията е разкрита.

^ А случайно знаеш ли с какъв ефект/апаратура?

Не съм сигурен, но ми звучи бостънски. Сиреч - Том Шолц рокмен звук.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

В "Молитва за дъжд" поне на обложката на плочата е с Гибсън СГ,а нищо чудно да се слагал тремоло на ЛП и Лечев го беше правил.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Точно така Rockman х100 !!! :)

 

Става въпрос за по-късният аранжимент на парчетата тези от албума Диана Експрес - Златните хитове http://masters-tb.com/details.php?id=25375

Там Максим свири с Лес Пол с добавено тремоло затова звучи така и още нещо : този албум е записан с електронни барабани, което никак не ме кефи !!!! Евала и наздраве !!! ;)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Точно така Rockman х100 !!! :)

Да не би да използва

, който е много по-добър. Аз си бях купил такъв през 1987г и съм страхотно доволен. След като спрях с музиката през 1992г. го продадох. Сега не знам дали е популярен в България този модел, а и по света. През него и най-скапаната китара звучеше добре! ;)
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.