Jump to content
Българският форум за музиканти

Издържани/интерпретирани кавъри в „Кавъри”


Recommended Posts

^Абсолютно и напълно подкрепям!

 

Освен това, имам още няколко идеи:

 

1.Да се направят отделни подтеми, според това от кой град е човек, както и да има подфоруми за различните годнини на хората, дори по-добре би било да сортираме по ЕГН.

2.Не само оригиналния трак да е забранен, но и бекинг по-добре да няма, а да се приемат само песни, записани със истинските музиканти! Ако ще правиш кавър на Металика, очакваме да чуем кавър на Металика, а не само солото! Затова отиваш при тях и записвате!

3.Записа, 44кхц мисля, е е много ниско. Да искаме качеството да е поне flac, записвано в студио (задължително, за всички други - в друг раздел!), поне на 1000+ битрейта.

4.Авторът да напише също

- в колко часа е записано парчето

- защо не е избрал друго парче (може във формата на кратко есе, поне 1500 думи, на какъвто иска език, но граматическите грешки ще бъдат санкционирани или поне да има подфорум!

 

.

.

.

Шегувате се, нали?

 

 

Мога да продължа още много така. Честно се питам дали някой не пише просто през ника на Angelina, защото нито този тон, нито такова "искане" не бих очаквал да прочета в твой пост. Не ми звучи като тази Angelina, от чийто постове (мнения, мисли, както искате го наречете) си личи, че става дума за изключително ерудиран и интелигентен човек (човечка:)), който не пише във форум, само за да е интересен или защото няма какво да прави и който говори, когато има какво да каже и чийто постове чета с удовлствие.

Два пъти четох темата и все още не мога да разбера, какъв е смисълът. Защо някой би искал да има 1524 разделения "само за онова или това". Подфорум Кавъри. Аз съм се записал, как пея в банята - пускам го. Някой е написал бекинг, миксирал, изсвирил, пуска - еми пак е кавър. Като видиш, че някой е пуснал 30 секунди от песен, просто го подмини. Или проблема е, че си отворила темата?

Това със записа съще е странно, как да изискваш качество, като хората може да нямат възможност? Имаше преди време един пуснал линк на клипче от ютюб как свири For the love of god. Беше записвано със ГСМ май и звука беше ОТВРАТИТЕЛЕН, а да не говорим за качеството. И щях да го спра, но на 20тата секунда пича ме беше пленил със свиренето си и съм го слушал невендъж, нищо че качеството е лошо.

За бекинг траковете... ми някои песни, нямат бекинг и не всеки може да си направи. Аз в началото дори не знаех, че има такова нещо като бекинг трак! Ето аз имам една песен, която съм я пускал, с оригинала отдолу и днес разбрах, че не било кавър... трябва да се изхвърли! Или да се сложи в отделно място, което аз доколкото оставам с впечатление можем да наречем "опитите на тъпаците", което не е достатъчно добро да влезе в кавъри - не отговаря на изискванията.

Дали съм импровизирал или не, дали съм сложил нещо от мен в нея? Ми не знам, не съм аз тоя дето ще каже. Дори би било комплимент човек да ми каже, че съм сложил нещо от мен (надявам се в позитивния случай). Разбира се ако просто съм джемил върху някоя песен, ще го пусна като jam, не като кавър. Но съм си написал - jam върху House Full of Bullets (примерно), какво лошо има да е пак там?

 

Та както казах, не разбирам каква е обосновката - че не ви се слушат половинчати, гаднозвучащи кавъри. Ми добре, не ги слушайте, това се разбира от 10тата секунда, ако не сте го познали по поста. Но какво пречат?

 

И последно, да споделя нещо за това на Лими, авторът да каже какво да се коментира и какво не. Не става. Просто няма как. Казвам го от личен опит. Аз преди, пусках неща, още като съвсем не можех да свиря (не че толкова мога сега де) и си знаех, примерно че микрофона за скайпа плюс МТ-2 Метал Зоун не вади най-страхотния звук. Колкото пъти съм писал "Моля ви коментирайте композицията", толкова пъти съм получавал мнения от сорта на "саунда е гаден". В най-добрия случай "оо, да добре звучи, особено ако се запише хубаво"...

 

 

та хора, оставете всеки да пуска каквото сметне за добре. Някой е горд с това, че е записал солото на Нотинг елс метърс и това е важно за него! Всеки минава през подобен период. Ако на вас не ви се слуша, недейте, но чак да се "сортира" по качество, дължина, бекинг или каквото и да е. Иначе малко понамирисва на една идеология, която се видя че не може да сработи и съвсем се разпадна съвсем малко след като съм се родил.

Опитайте се да го погледнете от друга страна. Представете си, че раздел "Кавъри" не се казва Кавъри по начина по който вие го разбирате (1:1, 2:1, 3 ром : 1 кола), а че се казва "Аз свиря/пея по/със/за някоя песен". С други думи, представете си, че раздела се казва по друг начин :icon_shithappens:

 

и не се тревожете толкова :godbless:

 

 

едит:Порових се малко ето го пича, който много ме накефи -

качество - не ме интересува

свирене - 6+!

Редактирано от Fenix
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • Отговори 45
  • Created
  • Последен отговор

Top Posters In This Topic

^ +1 :)

Хайде да не ви дразни подписа и него махнах :icon_shithappens:

Редактирано от Басурендер
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Басурендер ви го каза в първия си пост. И аз искам много неща ама...освен тва е ясно, че това няма как да стане.

Феникс, въпросният пич, сега свири с Епизод, ако не се лъжа, но пък елинпелиновата героиня не направи проблем за средствата за запис, така че доводът ти е неоснователен :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

^ Ако записа на тоя пич в ютюб отговорая на някое от тея...

 

5. Качество на записа. Предлагам като минимум да се приеме формат: mp3, Bit Rate, 192 kbps, Sample Rate: 44100 ('лош запис' – Heartman, цитиран и от Viara Ivanova); Забележка: Поне такива бяха изискванията за фестивала и кандидатите ги спазиха, с минимални и обосновани изключения.

Имах предвид, че някои нямат средства или познания за хубав запис, да произведат mp3 в сампъл рейт 44.1kHz, но правят яки кавъри и защо да не са в раздел кавъри?

 

а иначе мерси за инфото! Преди май бях търсил нещо негово, нали от форума си беше пуснал тая песничка, но вече ми е излязло от главата. Може пак да потърся.

Редактирано от Fenix
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Влизам на пръсти в клането...

Рядко съм виждал/чувал някой певец да изпее на живо 1:1 това, което е записал. Това кавър ли е? По-скоро не, но знам, че по българските стандарти кавър е ако друг певец (обикновено наш) успее да постигне въпросното 1:1. И колкото по-точно го изкопира, толкова по-добър е кавъра. Спомням си едно изказване на Ана Мария Тонкова отпреди известно време, беше нещо като "българите сме много добри в копирането, но опре ли до творчество, малко издишаме". Т.е., у нас кавърът е по-скоро имитация. А пък разликата между имитация и интерпретация е каквато е разликата между стол и електрически стол...

От друга страна, повечето автори на кавъри (бре, че израз! СамосмазАх се :) ) тук във форума не искат критици, а фенове. Изява. Някой и друг комплимент. Ей-такива работи. Така че е трудно да им се налее нещо смислено. Пък да не говорим, че всички се вземаме адски насериозно, и докато се усетиш, нА ти джем със столове и бутилки... Иначе подкрепям всякакъв род мераклии да творят (то и аз самият съм такъв; като не мога да бягам като Ивет Лалова кво, да спра да бягам ли!?), че даже подкрепям и мераклиите да критикуват. Ако ти се пее - пей, ако ти се критикува - критикувай. А пък ако не ти харесва - не го яж.

 

П.С. А "курифей" е адски добро попадение! Ще го ползвам. Не ме "куригирайте". Мерси.

Редактирано от gingersucker
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Донякъде е хубава идеята, ама Феникс Ви написа как излежда от страни... И какво като някой няма хубаво техника и да се откажа да записва/свири въобще ли? И наистина ако се въведат такива изисквания, "Кавъри" ще остане почти пуст. Ако се измисли нещо по-добро, защо не...

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Бе да свири кой какво си знае, па който иска да слуша, който иска да не слуша. Само предупреждавайте - "соло/пеене в/у бекинграк". Също така не е проява на добър вкус като правим на гъз някой съвсем начинаещ, а спестяваме неприятни факти на по-напреднали защото са ни приятелчета или защото във форума ги уважават. Всеки може да изсвири/изпее глупост. Само некак си по-лежерно го давайте, мили колеги. Като някой ви оплюе не се е свършил света. ;)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Здрасти!

 

Аз не съм съгласен с идеята. Да се слагат класификации, категории, минимални изисквания и т.н. е доста дискриминативно. Нека не забравяме, че много голям процент от регистрираните потребители се занимават с музика изключително за свой кеф; нямат достатъчно качествено оборудване и опит в свиренето и звукозаписа, а и просто не им е за цел да превземат световните музикални пазари. Нека оставим свободния трафик на музикални идеи такъв, какъвто е сега.

 

Единствено подкрепям да се впише в изискванията за пускане на нова тема в раздел Кавъри и Авторска музика - малко по-добро заглавие и/или информация в темата, описваща по-добре стилът, идеята и т.н. на парчето. Така вместо:

 

 

Запис с бандата

 

Ами бяхме в президента в княжево и записахме там каде свирахме барзите пърчета. Даите мненье: линк,

 

ще имаме:

 

група Gifted Pants - прогресивен траш-метъл; запис от репетиция

 

На последната репетиция с нашата група записахме 3 парчета. Стилът е прогресивен траш-метъл, а парчетата са на Creeping Death - Minority, Jilted Mind и Chairs in the head. Второто парче има предварително композирано соло на китара, на което бих се радвал да обърнете внимание и дадете мнение. линк

 

 

И така. Нека свободата на словото да бъде мерило за това "кой става и кой - не". Няма нужда от дирекция Музика. Когато пуснеш тема и тя остане празна, а видиш, че съседните теми имат по 15 отговора - става ти ясно, че нещо не е наред. И следва изграждане на ценностна система.

 

 

Поздрави!

Редактирано от kitaratapesho
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

:oops: Да, и тази тема се превърна в кавър/гавър на самата себе си, но все още не е "Кауза пердута".

Guitard: "Донякъде е хубава идеята, ама Феникс Ви написа как излежда от страни...Ако се измисли нещо по-добро, защо не"

Synchu:

1. Идеята за някакъв тип класификация е добра, според мен. 4.Идеи за реализация?

2. Разделянето на подфоруми не е достатъчна идея.

3. Какви са критериите, според които интерпретациите влизат или не влизат в даден подфорум и така да се каже "подзаглавията" на подфорумите?

....................................... ^

Набелязани са 4 проблема горе и тяхното решение доле:

..............................................................................V

1. Класификация и 2. Разделяне на подфоруми - няма нужда да се правят, защото част от народа тук, не чете правила(Чукча не читател - чукча е писател) и така ще се оплете в Подфоруми, че кашата/смръднята ще стане още по-голяма. Само се изкушавам за раздел Гавъри(или кошче в кенеф), отделно от Кавъри, но и това крие опасности.

3. Критериите вече са почти готови:

Подкрепям това: Fenix: "та хора, оставете всеки да пуска каквото сметне за добре. Някой е горд с това, че е записал солото на Нотинг елс метърс и това е важно за него! Всеки минава през подобен период. Ако на вас не ви се слуша, недейте, но чак да се "сортира" по качество, дължина, бекинг или каквото и да е."

и това от Yotzzo: "Също така не е проява на добър вкус като правим на гъз някой съвсем начинаещ, а спестяваме неприятни факти на по-напреднали, защото са ни приятелчета, или защото, във форума ги уважават".- Съгласен съм, че тук не са гробища и не трябва да се подхожда с мисълта - "За мъртвите, или добро или, нищо"

Anqelina би могла да изчисти това и онова + опасната фраза: "да се прилага изискване за"...! , да ги компресира и край. Манифеста е ОК!

 

4. Реализация - Всичко е в Модераторски ръце. Те могат да синтезират подобни критерии. Когато подушат, че от някоя Тема(като, щрак и щрак) в Кавъри(а може и в Авторски) се разнасят воня и сополи, :topicsux: АКО си Преценят, да "лепнат" с усмивка, като препоръка, в нея един линк към техния си "Манифест", :rulez: или поне още по-краткото му резюме(да се направи като кавър за "чукчи") с надеждата да спре - ;) плювнята, сръднята и вонята от пр..нята! :ban: В краен случай - метлата и бравата! :butcher:

:):thx::cheers2:

Редактирано от Лими
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Защо да е станала гавър темата? Напротив, имаме си нормална дискусия - няколко човека са за, другите против. Точно това е идеята на Предложения, да могат да ги видят много хора и да ги коментират. В крайна сметка ако 150214 човека искат нещо, администрацията може да го направи. И може някой от пишещите да даде аргумент, за който админите да не са се сетили ("За" или "Против"), който да е много важен.

 

Не е да е станало да сме се изпокарали? Надявам се не съм звучал остро като изразих позицията си, поста ми започва с шега, не с провокация... според мен.

 

едит: а те админите, не могат да накарат горките хората в купувам продавам да не пишат обява със заглавие "Продавам", пък камо ли някъде другаде. А на хората в Продавам им е уж по-важно, защото колко по-добре си представиш стоката, толкова по-лесно ще я продадеш.

Редактирано от Fenix
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Темата се разгорещи.

Аз нямам никакъв капацитет "да спусна" тия критерии някому, ако те не бъдат приети от повече хора и ако в крайна сметка модераторите не решат, че упражнението има смисъл. Списъкът съдржеше равносметката до момента. Добавих и формат на записите, защото огромна част от хората уплътняват тия критерии без проблем, но не пречи това да е препоръка.

 

За клипчетата има раздел "Видео".

И аз имам амбиции да запиша нкакви кавъри, за които посмъртно няма да намеря бектракове. И единственият ми шанс си остава да си изпея хармониите или да вляза с някого "на музикален бартер". Ако чак толкова ме бОли да си намеря решения, ще отнеме известно време, но какво от това?

 

Иска ми се форумът да има и представителна стойност за чужди посетители, които четат кирилица. Сещам се за един руски форум (не можах да изровя линка, извинете ме), в началната страница, имаше плейър с (примерно) 20-те топ авторски парчета на форумисти или форумни колаборации - отвинтиха ми главата!

Сигурно руснаците са се избили един друг, докато се обединят около идеята и дефинират критерии, ама те и без това са много народ, та не се забелязва. :cheers2:

"Кавър" не е явление, което налага да откриваме топлата вода, има достатъчно образци.

Но щом трябва, нека си представим, че разделът има съвсем неформален характер и може да казва по всякакъв друг начин.

 

Няма да давам повече "просташки предложения", дано Металика се навият да ударят бектрак на всички желаещи... :hysterical:

 

Дотогава сносните български музиканти ще гледат да бягат далече от родната не-виртуална реалност, а музиката, която иначе биха правили достойно и тук и по която всички въздишаме, ще си я гледаме "през крив макарон". Както и в момента.

 

Предлатам нищо да не се бара и темата да се заключи, и готово.

:cheers2:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Имам чувството, че лично съм те засегнал. Може би началото на поста ми е било прекалено язвително, ако е така, се извинявам. Все пак не смятам, че темата се е разгорещила. Изразих позиция и се опитах да се аргументирам. Няколко човека (Басурандер примерно, който изрази подобно мнение) сме против, няколко сте За. Не сме ние тези, които решаваме, просто изразяваме мнения. Съжалявам, ако съм засегнал някой, защото явно така излиза (И Лими спомена, че нещо й е станало на темата).

 

:hysterical:

 

 

Това със плейър с парчетата е страхотно като идея! Поне според мен. Не знам дали скрипта го позволява на форума, но на muzikant.org със сигурност го позволява. А обединяването около това изобщо не е толкова трудно! Това, което са направили братушките (предполагам) е просто една анкета. Имаше подобно нещо в един сайт за строене на китари. Всеки месец, има една тема, в която хората си пускат entry-тата и накрая има анкета и всеки може да гласува и този, чийто гласове е най-много, му слагат творението на първа страница. Същото може да се направи при желание. Веднъж в месеца, седмицата, какъвто интервал се реши се пуска една тема и всеки си поства ентритата там. Накрая се прави една анкета и каквото изберат хората, това влиза във плейлистата и седи там до следващото. Не знам колко голяма анкета позволява форума (с колко възможни отговори).

 

А подобно нещо имаше, докато имаше радио на форума и всеки можеше да си праща парчетата да се въртят. не просъществува толкова много де, за което и аз отчасти имам вина (както и всички други, които в крайна сметка не го слушаха или го пускаха "от днес за утре").

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Вижте, и мен ме дразнят тези половинчати "кавъри" но нали разбирате, че някой трябва постоянно да слуша и да мести в подраздели ако стане така както предлагате? Аз по принцип съм против "част от кавър" или "какво ще кажете за саунда ми".

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.