jkolarov Публикувано Февруари 3, 2010 Публикувано Февруари 3, 2010 (Редактирано) Проблема е следния, От няколко дена имам M-Audio Fast Track USB Инсталирах драйверите следвайки инструкциите (изкл. карта и т.н.). Опитвам се да ползвам картата с Reaper, пробвах и с Pro-Tools M-powered essentials който идва с картата. Проблема е че не чувам нищо. Картата е свързана посредством USB с компютъра. Настроил съм входовете и изходите да ползват външната карта, имам сигнал при запис и определено записвам, но не мога да чуя нищо. Пробвах дори и да спра вградената аудио карта, но пак нищо. Настройвам от контрол панела в Windows да ползвам само външната карта. Изглежда нещо не е както трябва: А ето и настройките в Reaper (пробвах и с други комбинации, не пак нямам успех): Не ми е много ясен принципа на работа - Включвам картата с USB - а от къде взимам сигнала който да пусна на колоните? От изхода на вградената ми карта или от изхода за слушалки на външната? Пробвах различни варианти - за изходи настроих да ползва вътрешната карта - без успех, общо взето пробвах всякакви различни комбинации, но нито един от тях не сработи... Ако може някой да ми обесни как точно да свържа, и настроя картата ще съм много благодарен. Редактирано Февруари 3, 2010 от jkolarov Цитирай
DJ SKRATCH Отговорено Февруари 3, 2010 Отговорено Февруари 3, 2010 Сигнала се взима от чинчовете, не от вградената в дъното карта. Би трябвало да имаш звук в слушалките даже и да не пускаш усилвател и колони. Аз също имам проблем с такава карта, но от друго естество, даже си мисля вече че картата ми е дефектна. Цитирай
jkolarov Отговорено Февруари 3, 2010 Автор Отговорено Февруари 3, 2010 (Редактирано) Добре, Имам обикновенни колонки за компютър 2+1. В такъв случай какъв е правилния начин на свързване? Чинчове >> във вградената саундкарта на компа? Или как точно става? Колонките нямат вход...объркан съм. И защо на първия екран усилването не е активно...все едно картата не работи както трябв? Редактирано Февруари 3, 2010 от jkolarov Цитирай
DJ SKRATCH Отговорено Февруари 3, 2010 Отговорено Февруари 3, 2010 Колонките трябва да имат малък жак който ти е бил досега вкл. във дъната платка, за да свири с тях трябва да го вчлючиш в изхода за слушалки на картата. Опитай директно със слушалки дали има звук. Картата в дъното може би е най - добре да се изключи. Цитирай
jkolarov Отговорено Февруари 3, 2010 Автор Отговорено Февруари 3, 2010 Това поражда в мен няколко въпроса - защо по дяволите няма вход за колони а само за слушалки, предполагам силата на сигнала е различна. Да предположим че искам да обработвам сигнала с няква пробграрма, примерно да сложа дист. на китарката. Това означава ли че сигнала влиза в картата >> по USB стига до компа, обработва се (слага се ефект + записва) >> след това се връща по USB до изхода на картата и аз си взимам обработения и записващ в реално време сигнал без латенция и чувам китарката с наложения ефект? Съжелявам ако не съм обеснил точно...дано ме разберете. Цитирай
DJ SKRATCH Отговорено Февруари 3, 2010 Отговорено Февруари 3, 2010 Картата е направена да се ползва с усилвател и отделни колони, затова изходите са с чинчове има и карти с изходи на големи жакове. Опитай от слушалките. Не очаквай от компютърни колонки с субуфер да извадиш кой знае какъв звук, може би да свириш на слушалки ще е най удачно. Картата ти от новия модел ли е или тази със стария дизайн която е без фантомно? Цитирай
jkolarov Отговорено Февруари 3, 2010 Автор Отговорено Февруари 3, 2010 Да, почва да ми се изяснява картинката вече... Картата е от новите с фантомно захранване (не че знам какво значи и как се ползва...пише че е за професионални микрофони които изискват такова), и входовете са и отпред, а врътките отгорре Цитирай
DJ SKRATCH Отговорено Февруари 3, 2010 Отговорено Февруари 3, 2010 (Редактирано) При мен проблема е следния, карата свири нормално и в един момент започва да вади някакъв звук като брум(звука прилича на този който се получава когато на включен телевизор му извадиш и сложиш антената, едно хшш...шшшш...шшшш, брума не е постоянен а моментен). Това се проявява и при работа с музикални програми и при слушане на музика(дори и самия уйнамп да е намален, нивото на "брума" е до нивото на което е усилена картата и съответно усилвателя). Същия "брум" го има и в слушалките т.е. не е от усилвателя ми. Инсталирах различни драйвери, но пак го има. Карата ми е от първия модел със стария панел, купих я втора ръка тук от форума и продавача твърди, че при него не е имало проблеми. Съседните юесбита са празни, нямам вкл. уеб камера или други подобни. Уиндоуса ми е XP сървиспак 3. Картата в дъното е спряна от дивайс мениджъра(незнам как да я спра от биоса). Моля, помогнете. Вероятно трябва да направя още нещо за което не съм се сетил. Редактирано Февруари 3, 2010 от DJ SKRATCH Цитирай
synchu Отговорено Февруари 3, 2010 Отговорено Февруари 3, 2010 Teст на друг компютър е първата стъпка. Това ще помогне да се установи дали проблема е в картата или в компютъра ти/захранването ти и т.н. устройства в твоята среда. Освен ако няма колега, който се е сблъсквал с точно този проблем, аз поне това бих предприел. Цитирай
Baby Thomas Отговорено Февруари 3, 2010 Отговорено Февруари 3, 2010 Днес писах по Скайпа на jkolarov доста неща, като пробва обеща да пише има ли напредък. DJ SKRATCH, можеш да изключиш вградената от БИОС много лесно, трябва да я намериш в Integrated Peripherals, нещо като AC'97 или HiDef Audio Controller... Опциите са две - Auto & Disable. Тествай на друг комп, в друго помещение, с друго захранване. Виждал съм много захранвания на скъпи джаджи, които са откровено гадни и вкарват брум. Това го споменавам, понеже спомена, че не е с фантомно (аз го разбирам без да се "храни" по ЮСБ шината). С ЮСБ карти не съм си играл, умишлено ги избягвах заради подобни странности. Причината да са нестабилни е в самата технология на интерфейса, но както и да е, не мисля, че има отношение в случая... Цитирай
DJ SKRATCH Отговорено Февруари 3, 2010 Отговорено Февруари 3, 2010 Благодаря Ви, ще тествам на друг комп при първа възможност. Цитирай
kiusha82 Отговорено Февруари 3, 2010 Отговорено Февруари 3, 2010 Според мен проблема е защото използваш asio4all,на картинката така ти е показано в настройките на рийпър.Там където пише АsioDriver трябва да сложиш асио драйвъра на m-audio.Пробвай Цитирай
Baby Thomas Отговорено Февруари 3, 2010 Отговорено Февруари 3, 2010 Ще пусна повечето от разговора ми по Скайп с jkolarov, мисля че може да се извлече полезно инфо: Като за начало при работа с DAW нямаш никаква работа в Уиндоуския контрол панел! Уин ползва Мултимедиа драйвери и т.н. глупости. Аудио софта ползва АСИО. Настройвай САМО от Рийпъра! И входове и изходи. 2-ро - какво е това ASIO4ALL??? Тази карта трябва да си има неин ASIO драйвер!!! ASIO4ALL е за вградени и недъгави немузикантски карти. Гледам шота... в контрол панела дето пише АСИО Драйвер. Аз съм имал няколко М-аудио карти, имат си техен АСИО драйвер и с тях върви! Ти как я инсталира? От диск не се инсталират драйвери, те са ДРЕВНИ. Сгъни от сайта им последната версия и прочети упътването кое кога се слага и маха, кога се включва картата. ФайърУайър картите примерно трябва да се включат СЛЕД инстал на драйвера. За тази не знам точно как е, ама може да има някакво такова изискване. В Compability инфото на сайта им пише АСИО 2, значи трябва да идва с такъв драйвер. АСИО4Алл го махни, другата карта я изключи. Отпред имаш вход за микрофон и китара, както и изход за слушалки. Отзад имаш линеен изход за колони/усилвател. Копчето Дайрект Монитор трябва да ти рутира сигнала от входа директно към слушалките, без да минава през компа. Примерно вкарваш китарата във входа, слагаш слушалки и трябва да я чуваш,когато Дайрект-а е включен - независимо какво е настроено в софта. Така е принципно поне. Ако Дайрект-а е изключен зависи какво е настроено и как в Рийпъра. Там трябва да укажеш: 1. девайс за използване 2. правилния драйвер 3. на съответния трак правилния вход 4. правилния изход пак там 5. да е включен мониторинга или RecordArmed ли беше там... Драйвера ти е тук: http://www.m-audio.com/index.php?do=support&tab=driver Латенция няма единствено при Директен Мониторинг, то затова е и това копче там. Инак сигнала ходи в компа, процесва се и се връща и има латенция. Колко ще е зависи от компа като хардуер от ОС-а, от настройките на софта и от драйвера на картата, идеята на това АСИО е, тази латенция да е приемливо малка, за да може да се свири в реално време. Цитирай
DJ SKRATCH Отговорено Февруари 4, 2010 Отговорено Февруари 4, 2010 Снощи инсталирах драйвери наново. Следвах точно инструкциите за инсталация от форума на м-аудио. Проблема не изчезна, изсъска няколко пъти и след това работи около два часа без проблеми(свирих със амплитюб и не го правеше). Снимах как изглеждат нещата при мен. Асиото на Маудио при мен не е активно, а доколкото разбрах трябва да е с него. Цитирай
jkolarov Отговорено Февруари 4, 2010 Автор Отговорено Февруари 4, 2010 Благодарение на Baby_Thomas и неговата помощ по скайп, преиснталирах драйверите, взех си сигналче от външната карта и вече си свирукам на воля. Всичките ми звуци се чуват, от китарата, от Ундоуса, и т.н. така че моя проблем е решен, благодаря много за изчерпателния отговор. Сега не чувам какво съм записал, но това предполагам е от настройките на Рийпъра, и за друга тема. Благодаря ви още един път!!! Цитирай
Recommended Posts