Jump to content
Българският форум за музиканти

Реставрация на Amati от '60


Recommended Posts

Здравейте, предстои ми реставриране на барабани Амати, до колкото разбрах са от '60 години на миналия век, т.е. жива антика са си, но противно на вярванията на много хора, че Амати са пълен боклук - тези си вадят сравнително добър тон (не отричам, че моите разбирания може да са погрешни, но както и да е).

 

Изчетох всичко, което открих, има доста различни мнения за това кой е най-добрия вариант за вдъхване на живот на корпусите, съфорумника P.Popov ми прати на лично съобщение начина по който той е реставрирал неговите (включително хардуера), ако има желание може да го пусне и тук. Аз лично се спрях на варианта със самозалепващо PVC фолио, но веднага у мен възникват доста въпроси и ще съм благодарен, като се ръководите по снимките (моят сет е същия, обаче зелен и доста по-изтормозен.

 

392z.jpg

391fn.jpg

 

[0] Единствения онлайн-каталог който намерих бе на фирмата Микро Асу (Пловдив), но нямаще нищо кой-знае какво там, някой знае ли нещо друго, евентуално да има възможност да си го купиш онлайн.

[1] Да приемем, че съм се снабдил с фолиото, кой е най-удачния начин да го изрежем покрай хардуера (в/у корпусите) без да си личи много, предполагам формулата е прецизна ръка и бръснарско ножче, но знам ли.

[2] Барабаните имат фирмена политура както се вижда, може ли да сложа фолиото без да я махам?

[3] Каква е (пред)обработката на корпуса преди да се премине към лепенето на фолиото, с няколко думи, ако може да обясните, предполагам със финна шкурка се шкура плстмасата (или дървения корпус) да хване по-добре лепилото?

[4] Има ли някаква техника при лепене на фолио да не се образуват "тумбаци" и от цялата работа да стане едно голямо нищо.

 

---

 

За сега това са, за да бъда и аз малко полезен ще спомена за тези, които не знаят, а всъщност имат барабани, чиито корпуси могат да се почистят с препарат, да пробват: Dunlop

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Попитай Данчо/drumvarna/ Той има същия модел и го е реставрирал много добре.Аз имам различно мнение за пластмасовите фолиа,но няма да го споделям,защото виждам,че си решил да е фолио.Просто информативно може да прегледаш в тази тема точка 6:

http://forum.muzikant.org/index.php?showtopic=37397

Има и други алтернативи,прегледай подфорума Изработка и Ремонт,там има доста колеги,които биха ти помогнали с компетентни мнения относно лакиране на корпусите-чети и събирай информация.

Успех с проекта :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Първо прецени дали може да оставиш оригиналното фолио,но ако е много зле и решиш да слагаш pvc първо сваляш всички метални части,емблеми и т.н. Измиваш старото фолио,и слагаш новото.Сам ще ти е малко трудно,защото единия трябва да опъва фолиото,а другия да държи корпуса :) След това правиш отвори на фолиото и зглобяваш.Ако проявиш сръчност, ще си доволен от резултата.Успех!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Според мен не оставяй старото фолио поради една причина-старите барабани от този клас често имат проблеми с корпусите/разкривявания,раздувания/ Поради това, в много случаи алуминиевите обръчи на кожите опират в оригиналната пластмасова политура.Представи си какво ще стане ако залепиш отгоре ново фолио,т.е. много добре трябва да прецениш предварително дали в последствие ще можеш да поставиш кожи навсякъде,така че те да имат контакт с барабана ЕДИНСТВЕНО по дължината на носещите ръбове!Иначе си прецакваш тотално звука и свободното вибриране на корпуса.

Това е личното ми мнение,макар че въобще не те съветвам да слагаш фолио,а лак за красота и по-голяма защита или ако искаш максимално вибриране на корпусите-обработка с масло.И да,за всяка от тези процедури ще трябва да разглобиш барабаните и да махнеш и последното болтче от тях.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Да и другия вариант е да ги направиш натурално дърво.Виждал съм такива,но от новите амати и не бяха добре шлайфани.После ги байцваш и лакираш.А бе има 100 варианта да направиш нещо интересно.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Благодаря и на двамата!

 

koko_enev, за жалост няма начин да съживя оригиналното фолио, просто самата политура си е променила цвета поради излагането на барабаните на пряка слънчева светлина и то в продължение на доста време, мислех да пробвам с препарата на Dunlop, но не мисля, че в моя случай ще постигна някакъв успех.

 

vihro, прочетох темата, но наистина ме е страх да мина през всички тези процедури, а и реално ще ми е трудно да се сдобия със всички тези продукти, които едва ли ще има в нашата железария, но пък не пречи да обиколя в близките градове където ще намеря най-вероятно.

 

---

 

Не ми се иска да е чисто дърво, виждал съм снимки на подобни барабани - някои ми допаднаха, но като цяло не е мой стил.

 

Също така разгледах корпусите на барабаните, за мое щастие металните обръчи на кожите не опират никъде, а и на външен вид корпусите не изглеждат деформирани - барабаните са доста поддържани, единственото нещо, което ги кара да изглеждат кофти е променения цвят на политурата. Решил съм да е фолио, защото ми изглежда най-икономичния и най-лесния начин, като същото време ефектен. Мислих си, ако не махна политурата (която ми се струва, че с доста труд ще падне, май са прекалили с лепилото), като слагам новото фолио по корпусите, просто да му стесня малко ширината, така че обръчите на кожите да нямат пряк контакт със фолиото, а под тях реално да има само оригиналната политура. Предполагам е възможно най-дебилското решение, но ако се подходи със сръчност както каза Коко - няма да има проблем и може да се направи по почти незабележим начин.

Редактирано от krisku
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

В подписа ми ги има моите снимани, само че аз смених хардуеъра с такъв на ЯМАХА, нямах флор том и си купих един 14-ка ямаха за да запълня сета, единия том 12-ка стана на барабанче и т.н.

В момента само ми липсва един държач за болт на другия том 12-ка, който ще си остане том, ама не мога да намеря, всеки който продава амати има от по новите модели, ако на теб ти се намира един излишен държач за болтовете на обръча казвай!!

Относно фолиото, според мен е по- добро решение за толкова стари барабани, защото аз лично не познавам някой които да му дам барбаните си, той да има свали шела, да ги шлайфне и да ги лакира, може и да има такива дърводелци, но на мен не са ми известни.

В на Пърл форума бях чел подобна тема и там имаше един доста добър съвет, да се махне стария шел(това незнам как става, може Вихро да помогне тук) и след това да се даде на автобояджия който поне ще ги поядиса и лакира доста равномерно!!

Успех с реставрацията, а за да залепиш равномерно фолиото трябва да си направиш един разтвор(малко веро с вода, в едно шишемце от течност за почистване на стъкла, което да има пръскачка) и с него напръскваш леко целия барабан и от бътрешната страна на фолиото, това позволява много лесно и равномерно да сложиш фолиото върху барабана и с някоя обла дъсчица(може и с по дебела кърпа) да избуташ след това водата, така не се получават балончета а водата се изпарява след 5-10 мин. и не вреди нито на дървото нито на лепилото на фолиото, аз с 10-ката тома се мъчих 2 дена и 2-3 пъти лепих и разлепях фолиото, но след това този метод с водата и верото ми го каза един познат който има фирма за такова фолио и облепих целия сет за 30-40 мин. и стана супер!!

Успех на всички!

Данчо

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

За жалост нямам холдър, ако от някъде ми попадне бих ти го подарил с най-голямо удоволствие. За фолиото - мерси за съвета, това върху твоите барабани не е фолио, нали? Уникални са, наистина. Случайно някой може ли да ме ориентира от къде онлайн мога да си купя фолио или евентуално вие от къде сте се снабдили, интересува ме за Свищов (и околностите) предимно.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Фолио е, купил съм го от Мусю Бриколаж, 1-2лв. е метъра.

Мойте бяха блестящи като на снимката която си постнал, но бяха жълти и доста беше позаминал цвета, та затова ги облепих!

Хардуера съм си го изписвал, но не е много скъп и вече може да си го вземеш от софия!

Преди да лепиш, разглобяваш барабаните основно, да остане само дървото, след като залепиш фолито, дупките си ги правиш с един обикновен химикал, дупчиш и след това слагаш металните части!!

Айде ако има нещо друго питай!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

[3] Каква е (пред)обработката на корпуса преди да се премине към лепенето на фолиото, с няколко думи, ако може да обясните, предполагам със финна шкурка се шкура плстмасата (или дървения корпус) да хване по-добре лепилото?

[4] Има ли някаква техника при лепене на фолио да не се образуват "тумбаци" и от цялата работа да стане едно голямо нищо.

 

По точка 3: Почисти хубаво оригиналния корпус със спирт. Няма нужда да го шлайфаш - фолиата залепват перфектно именно на гладки повърхности.

Технологията да не се образуват "тумбаци" е следната:

сваляш всичко стърчащо от корпуса - машинки, пръстени, да остане само корпуса. След като добре си почистил повърхността със спирт, намираш някакъв пулверизатор - например от препарат за чистене на стъкло. Измиваш го хубаво и го пълниш с чиста водица от чешмата. Изрязваш лист от фолиото което ще лепиш с дължина 2-3 см. по дълга от необходимата да обиколи корпуса (да се прихлупят двата края) и широчина толкова колкото да стърчи от двата края по 2-3 см. Отлепваш внимателно транспортната хартия на фолиото и го поставяш на масата с лепящата част нагоре. С пулверизатора напръсваш хубаво с вода лепящата част на фолиото и малко колкото да не намокриш вътрешната част на корпуса - самия корпус. Викаш един верен приятел да ти държи корпуса върху масата в легнало положение така че двата края на които стоят кожите да са от двете страни. Хващаш фолиото за двата горни края и го поставяш върху корпуса с лепящата част към него и се стремиш да го позиционираш правилно - демек когато го обиколиш корпуса с фолиото да не стърчи накриво. След което верния приятел който ти държи корпуса започва да до превърта бавно към себе си, а ти водиш фолиото и с помоща на една от онези пластмасови стъргалки за лед които продават по бензиностанциите избутваш водата и въздуха от тумбаците които се образуват. Докато фолиото и корпуса са мокри, имаш отворено време за работа - сиреч можеш да нанасяш корекции в положението на фолиото ако нещо кривне. Моя съвет е първо са се упражниш в горе описаната технология върху стъкло или друга гланцова повърхност. След като избуташ водата оставяш корпуса да съхне поне няколко часа. След изсъхване фолиото е фиксирано трайно. Взимаш един макетен нож и внимателно изрязваш излишното стърчащо фолио от онези 2-3 снатиметра които са били в повече.

 

ами това е! :greenangel:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Благодаря ви много, колеги! Ще драсна по един e-mail до Мусю Бриколаж и подобни магазини да ги питам дали пращат по куриер с наложен платеж, ако не ще взема да обиколя малко магазините. Като се хвана ще намеря начин да снимам и ще обясня какво съм правил, та да е полезно за останалите.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Един въпрос само. Гледах за фолио (мисля и аз да облепям моите барабани) и ми изглежда прекалено тънко и мисля, че лесно ще се наранява. От фирмата ми предложиха допълнително прозрачно фолио на което целта му е да се лепят реклами по земята и да ги предпазва. Все още не съм проверил в мусю бриколаж и в микро асу в Плд, но ако и тяхното е толкова тънко вариант ли е да взема и този допълнителен слой?

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Не е лоша идея, нещо като ламиниране на барабани. ;)

А това второто фолио самозалепящо ли е?

Поздрави. :hysterical:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

По скоро ви трябва нещо фурнирното покритие дето се ползва за плотове на сглобяеми кухни. Обикновенното PVC фолио е тънко и се дрформира от пряка слънчева светлина и големи температурни амплитуди. Другия вариант е самозалепващо PVC което се ползва за печат на подова графика. След печат върху него се нанася ламиниращ слой. Проблема тук е че трябва да измислите какво да бъде отпечатено на него.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Идеята за подовата графика е много добра. Проверих цените, но са малко солени на вкус :P ,

пък и за реставрация на Амати... За по - скъпи барабани, които са покрити със finish ply, започнал да се деформира и самоотлепя идеята е просто супер. Представете си какви неща могат да напечатат върху тях.

Поздрави.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.