Nikifena Отговорено Юни 29, 2012 Автор Share Отговорено Юни 29, 2012 Китара в line in не е гот идея. Трябва ти ди бокс или звукова карта с вход за китара 3 Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
Ground Отговорено Октомври 5, 2012 Share Отговорено Октомври 5, 2012 (Редактирано) Жалко, че снимките в първия пост не се виждат Стоя си тука с един прозрачен Проел(2лв/м - нямали друг в момента в Динакорд), два Нютрик жака, поялник и термошлаух, и си викам "Брей деа маъу, са ш'земъ да окепазя 20лв". Чета, чета, ама то докато не видиш... страх... и той трепери милия, така, прозрачен в ръцете ми Само някой да покаже термошлауха как се прави, ще съм безкрайно благодарен. Другото мисля, че ми е ясно в общи линии. Редакция: Ха, сега забелязах, че не е лента, а "тръбичка" термошлауха Това доста изяснява нещата, но все пак ще се радвам да видя един добре направен кабел. Редактирано Октомври 5, 2012 от Ground Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
L.K. Отговорено Октомври 5, 2012 Share Отговорено Октомври 5, 2012 http://www.youtube.com/watch?v=smg68qgJa-I Не съм го гледал. 1 Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
Ground Отговорено Октомври 5, 2012 Share Отговорено Октомври 5, 2012 Стана, изглежда добре, но има малък проблем. Новият кабел е малко по-глух в сравнение с един фабричен Проел, който имам. Като чели реже малко от високите честоти. Измерих съпротивлението и на фабричния е 0,7 ома, а на новия 0,5 - 0,6 ома. Не трябва ли да е по-силен сигнала на новия? Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
g_vayov Отговорено Октомври 5, 2012 Share Отговорено Октомври 5, 2012 А капацитета? Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
Ground Отговорено Октомври 5, 2012 Share Отговорено Октомври 5, 2012 (Редактирано) Честно, така, като четеш имам ли представа какво ме питаш Днес си купих мултицет и го ползвам за пръв път. Капацитета какво? Моя в тази свера е малък А за термошлауха, 7мм малко тесничък се оказа за да може да захапе началото на жака. Има ли как да го разширя леко, поне в единия край? С дърпане и нагряване не стана. Редактирано Октомври 5, 2012 от Ground Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
g_vayov Отговорено Октомври 5, 2012 Share Отговорено Октомври 5, 2012 Накратко казано, кабелите освен омическо съпротивление имат капацитет. Капацитета зависи от дължината на кабела, типа и дебелината на диелектрика (изолатора) и повърхостта на проводниците. Може да се разглежда като резистор свързан паралелно на кабела, съпротивлението (по правилно е импеданс) на този резистор е зависимо от честотата. Колкото е по голяма честотата толкова по малък е импеданса, също така при една и съща честота по големия капацитет има по малък импеданс. Този капацитет съчетан с останалите елементи в китарата и входа на усилвателя образуват филтър. Те тук една темичка засягаща тези ефекти http://forum.muzikant.org/topic/121759-ca-iaidhaaaeiaeeoaa-chrome-circuitlab/page__view__findpost__p__752750 1 Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
bir4o Отговорено Октомври 6, 2012 Share Отговорено Октомври 6, 2012 Новият кабел е малко по-глух в сравнение с един фабричен Проел, който имам. Като чели реже малко от високите честоти. Това може да е субективно мнение . Но и дори и да го има ще е пренебрежитерно малко, та да се вкарваш във филми и да си губиш времето , да учиш електротехника . Вместо да го използваш това време за свирене. 2 Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
blr Отговорено Октомври 6, 2012 Share Отговорено Октомври 6, 2012 А капацитета? Честно, така, като четеш имам ли представа какво ме питаш Днес си купих мултицет и го ползвам за пръв път. Капацитета какво? Моя в тази свера е малък :hooray: Капацитетът оставете на капацитетите . Ще ме задавите от смях момчетааа! Предлагам да не зацапваме тази иначе полезна тема. Ако ще си пишете такива небивалици, отворетре си нова. Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
Parni_Valjak Отговорено Октомври 6, 2012 Share Отговорено Октомври 6, 2012 Г.Вайов е абсолютно прав и подценяването на поставения от него въпрос е изключително неправилно. Естествено САМО ХОРАТА СЪС СЛУХ могат да оценят подобни неща. Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
blr Отговорено Октомври 6, 2012 Share Отговорено Октомври 6, 2012 Че е правилен и важен въпросът, спор няма. Отговорът е за темата с бисерите. Иначе, предполагам е допусната една често срещана грешка при използването на такъв тип кабели, окъсена е т. нар. електростатична екранировка. Във видеото по-горе е обяснено, но ако не се обърне внимание при изработката е лесно да се оклепат нещата. Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
Ground Отговорено Октомври 6, 2012 Share Отговорено Октомври 6, 2012 (Редактирано) Нямам самочувствие, на голям слухар, но с А - В тест на двата кабела откривам значителна НЕпренебрежима разлика. За мое голямо съжаление в момента нямам възможност да запиша резултатите, но ще намеря начин ако не се стигне до развръзка съвсем скоро. В заключението си съм почти сигурен, но няма да се обзалагам защото може да е само усещане за честотна промяна, а реално да се случва друго (както при лампите и транзисторите - усещането е различно ). Ако родя някой бисер ще се радвам, че съм ви развеселил, но има и теми в които аз съм вещ, а някой друг е неориентиран и ражда бисери - нормално. Дали цапам темата с въпроси - коя е подходящата тема за въпросът ми? Опитвам се да се науча да си правя кабели и съм напълно начинаещ. Явно допускам грешка, която може да се случва и на други начинаещи, като мен, и желая да открия каква е тя за да не я правя отново. Не видях някъде да се споменава, че темата е за напреднали или хора с познания по електротехника. В крайна сметка, ако тези неща се изяснят, смятам че само ще се обагати темата с още знания и ще е полезна за всички миди-перли, като мен @g_vayov: посочената тема е за напреднали, както се вижда от заглавието и участниците и малко трудно се ориентирам Това, което разбрах от поста Ви, е че различните, като дебелина, дължина и качество(изолации и т.н.) кабели провеждат честотите по различен начин. По-висока честота = по-малък импеданс, който, до колкото разбирам е съвкупност от всички съпротивления и оттечки. По пътя на логиката на човек без познания в ел.техниката, това трябва да причини по ясна чуваемост на по-високите честоти при правения кабел, защото неговото съпротивление е по-малко от купешкия, но може би красивата плетеница около вътрешноста на кабела оказва влияние. Малко се обърквам с този импеданс, защото китарата и усилвателят са едни и същи, а разликата е само в омовете на кабелите. Мисля, че с новия ми мултицет няма как да го засеча импеданса или поне незнам как. Това е въпросният кабел: линк като разликата със снимката е, че между черната изолация и тънката жичка има още един слой, леко прозрачен материал. Моделът на кабела е същия - изписан е върху него. Кабелът който спретнах е с дължина 3м, колкото е и купешкият. @blr: "окъсяването" на екранировката не става ли когато тя се опира където не трябва? Много внимателно се постарах това да не се случи и в момента се опира само в пластината, към която е запоена, а тя е част от металната обвивка на жака, което няма как да променя. Също така, се постарах да не се скъса нито една малка жичка от екранировката при вплитането и на по-дебелата жичка, която калайдисах и запоих в последствие. Редактирано Октомври 6, 2012 от Ground Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
blr Отговорено Октомври 6, 2012 Share Отговорено Октомври 6, 2012 (Редактирано) Това е въпросният кабел: линк като разликата със снимката е, че между черната изолация и тънката жичка има още един слой, леко прозрачен материал. Моделът на кабела е същия - изписан е върху него. Кабелът който спретнах е с дължина 3м, колкото е и купешкият. @blr: "окъсяването" на екранировката не става ли когато тя се опира където не трябва? Много внимателно се постарах това да не се случи и в момента се опира само в пластината, към която е запоена, а тя е част от металната обвивка на жака, което няма как да променя. Също така, се постарах да не се скъса нито една малка жичка от екранировката при вплитането и на по-дебелата жичка, която калайдисах и запоих в последствие. Без да съм гледал кое, къде и как си запоявал или слушал кое и как звучи, предполагам следното: допуснал си окъсяване между "черната изолация" (която въобще не е изолация, това, което наричаш изолация е именно полупрозрачният материал под нея) и "тънката жичка". След като имаш мултицет, това се установява лесно. По-горе на страницата има видео, погледни ВНИМАТЕЛНО. Редактирано Октомври 6, 2012 от blr Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
g_vayov Отговорено Октомври 7, 2012 Share Отговорено Октомври 7, 2012 (Редактирано) Noiseless coaxial instrument cable with PE overall jacket ideal for any instrumental connection - O.F.C. (Oxygen Free Copper). Application fields : Musical Instrument connection Multieffect/mixer connection Conductors : Bare copper 23 AWG = 30 x 0.10 mm (0.24 mm2) Insulation : PE 1.80 mm Display : Copper braid 8x16x0.10 98% Jacket : CONDUCTOR High-conductive graphite jacket 2.40 mm 100% CABLE Flexible PVC 64 shore 7 mm Conductor resistance : 85 Ohm/Km @ 20°C Shied resistance : 33 Ohm/Km @ 20°C Conductor/shield capacitance : 88pF/mt @ 1 KHz Velocity of propagation : 80 % Operating temperature : -20°C / +70°C Working voltage : < 50 V AC < 75 V DC Minumum bendig radius : 20x cable section radius Weight : 53 Kg/Km Colour: Transparent Clear Ето ги по горе дадени за конкретния кабел и съпротивлението и капацитета. Още по простичко да го обясня. При равни други условия кабел с капацитет 300 pF ще подтиска високите честоти по силно в сравнение с кабел с капацитет 100 pF. Редактирано Октомври 7, 2012 от g_vayov 2 Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
Ground Отговорено Октомври 7, 2012 Share Отговорено Октомври 7, 2012 Това е въпросният кабел: линк като разликата със снимката е, че между черната изолация и тънката жичка има още един слой, леко прозрачен материал. Моделът на кабела е същия - изписан е върху него. Кабелът който спретнах е с дължина 3м, колкото е и купешкият. @blr: "окъсяването" на екранировката не става ли когато тя се опира където не трябва? Много внимателно се постарах това да не се случи и в момента се опира само в пластината, към която е запоена, а тя е част от металната обвивка на жака, което няма как да променя. Също така, се постарах да не се скъса нито една малка жичка от екранировката при вплитането и на по-дебелата жичка, която калайдисах и запоих в последствие. Без да съм гледал кое, къде и как си запоявал или слушал кое и как звучи, предполагам следното: допуснал си окъсяване между "черната изолация" (която въобще не е изолация, това, което наричаш изолация е именно полупрозрачният материал под нея) и "тънката жичка". След като имаш мултицет, това се установява лесно. Прав си, от едната страна черния материал беше в непосредствена близост до тънката жичка. След като го пооголих малко по назад вече не усещам разлика в честотите, даже имам чувството, че сигналът от правеният кабел е с една идея по-силен, но разликата е наистина минимална. Конструктивният коментар много помогна, за което благодаря! Все още не ми е ясна ролята на графитното якенце(черния материал) на кабела, но ще се примиря с това @g_vayov: Доста по-ясно ми е сега. Има ли някаквъв стандарт за тези стойности при китарните кабели? Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
Recommended Posts