Jump to content
Българският форум за музиканти

Кабели или безжичка система - опит за сравнение


musicman

Recommended Posts

Здравейте,

вчера си купих Line6 Relay G-30 и естествено веднага реших да пробвам каква е разликата с наличните кабели, които имам.

И естествено реших да споделя с вас :D

 

Как е проведен теста:

Китарата е epiphone Les Paul Custom но фабричните адаптери са заменени с оригинални гибсънски. 490R Humbucker (neck) и 498T Humbucker (bridge). Записът е чист без никакви ефекти, китарата директно в звуковата карта (Line6 KB37) и никакви симулации и ефекти. Първо свиря на нек адаптера, после на двата и накрая на бриджа. Рифчето не е изсвирено еднакво но мисля, че може да се добие прилична представа.

 

Схемата на свързване е:

с кабелите: Китара -> Кабел -> Звукова карта Line6 KB37

а при G-30: Китара -> G30 кабелчето идващо с комплекта -> G30 трансмитер -> ~ ~ ~ ~ ~ ~ въздух ~ ~ ~ ~ ~ ~ -> G30 ресивър -> Elixir 3m -> Звукова карта Line6 KB37

Нямах под ръка още едно късо кабелче за това позлвам на-качествения кабел за връзка между G30 и звуковата карта.

 

Няколко думи за тестваните кабели:

Elixir 3m - като този само, че 3 метра

Fender 5m - нямам снимка ма струва около 30 кинта.

Line6 Relay30

 

Ето и файловете:

Fender 5m

Elixir 3m

Line6 Clean

Line6 симулация на 5 метров кабел

Line6 симулация на 9 метра кабел

Проел правен 5 метра кабел

Planet Waves 6.1 метра кабел

 

 

 

По принцип от Line6 са решили, че чистотата на сигнала е нереално чиста :D и са сложили цъкче който иска да си влоши малко качеството все едно ползва 5 и 9 метра кабел. На мен обаче ми допада чистия вариант. Доближава с емного до еликсира.

Моето заключение е че тоя Line6 Relay30 спокойно мога да си го ползвам за репетиции гигове и свирене в къщи. Естествено отстъпва с малко на Еликсира но е по-добър от Фендера. Когато записвам в студио ще записвам с Еликсира :)

 

За новодобавените искам да отбележа, че PW е скъп кабел и нормално се издига направд в моята класация. Проела е евтин и е нормално да е на едно ниво с Фендера. Това е според мен. Всеки си има уши да слуша и да си прави изводите.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Готина играчка - доста полезна за живо свирене, особено с предимствата на цифровото пренасяне на сигнала (много по-чист и пълноценен е спрямо FM системите) и с компактната си конструкция и ултра-проста функционалност. Само защо - след като веднъж е цифрован сигналът - не му направиха и един цифров изход (USB или Firewire), че да служи и като интерфейс за компютърни записи? :) (Сигурно пазят тая идея за следващ модел, да изцедят малко повече от пазара. После ще вкарат и Под-ските симулации вътре в още по-следващ модел и т.н.)

 

Лично аз на репетиции не бих хабил батерии с него - там сработването на групата е по-вжно от перфекционизма в ултра-качествен звук. И с кабел е приемливо, даже много :) Освен ако не репетирате някаква сценична хореография с китарите :unsure: (което не е смешно, всъщност - много сериозни банди го правят). Но на концерти ще си проличи истинската му полза, която си е несъмнена.

 

Честито и със здраве да си го ползваш!

:thumbs_up:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Може и тотално да съм си избушил ушите от 20+ години брутален метъл, но аз не усещам никаква разлика м/у wireless устройството и кабелите. :greenangel:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Лично аз на репетиции не бих хабил батерии с него - там сработването на групата е по-вжно от перфекционизма в ултра-качествен звук. И с кабел е приемливо, даже много :punk_guitar:

 

Нещо не разбирам...

 

оставам с впечатлението, че според теб, с кабел е по-лош звука и не трябва да се гони на репетиция хубав звук с тая машинка, а да се кара на кабел... :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Яко, яко. Тия хави са голяма зарибявка! А какво значи 30m range line-of-sight? Тоест ако по средата има нещо сигналът прекъсва, или нещо не съм разбрал?

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Според мен означава пряка видимост т.е. не гарантират че ако има стена ще работи :greenangel:.

 

Яко, яко. Тия хави са голяма зарибявка! А какво значи 30m range line-of-sight? Тоест ако по средата има нещо сигналът прекъсва, или нещо не съм разбрал?
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

И аз така си го обяснявам, но от друга страна на ей това видео типа дето тества съвсем спокойно си излиза от сградата на паркинга и няма проблеми...

 

 

Но предполагам че не гарантират при всякакви условия :greenangel:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Явно преводът трябва да бъде "почти горе-долу 30 метра понякога", но така или иначе изглежда ОК, ако ще свириш в едно помещение, което не е прекалено извратено откъм геометрия и различни архитектурни решения.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Line-of-sight графично го представят така:

 

sys31.png

 

Има се предвид,че сигналът не може да следва земния релеф,затова предавателят и приемникът трябва да се "виждат" един друг.Стени(стига да не са 5 една след друга),завеси,паравани и пр. не биха попречили на преноса на информация.Казвам го,защото Line6 Relay G30 работи на 2,4 GHz broadcast,също като рутера вкъщи например,който няма проблем да доставя бърз интернет през 2 стени.Щом са писали хората 30 метра,значи са сигурни,че до тази дистанция връзката предавател-приемник ще се осъществи.

Поздрави за хубавата машинка,сега на концерт ще се движиш по-свободно.А и качеството на звука е чудесно!

 

P.S.Ако по-горе съм представил невярна или заблуждаваща информация,моля сигнализирайте!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Сега след като отново прослушах сепмлите успоредно по 10 пъти със затворени очи и отпушени уши,стигнах до заключение:

-Line6 Relay G30 Clean-НАИСТИНА е клийн-откроява се от останалите с по-голяма яснота,чистота и острота на звука.

-Line6 Relay G30 9м симулация-като качество ми се доближава до Fender 5m,но фендерският кабел придава една идея повече "цвят" (не мога да намеря по-точна дума)

-Line6 Relay G30 5м симулация- дакелските ми уши го поставиха наравно с Elixir 3m.

 

Нека това да се възприема като мое мнение и да се има предвид,че всяко ухо възприема по различен начин звуците.Истински резултати в цифри и факти може да има само от точна електронна измервателна техника.Или от човекът-слух.

 

Извод:Line6 Relay G30 е достатъчно добро wireless устройство за да бъде заместител на китарен кабел.Ако този тест е правен в "идеални" условия,т.е. максимална близост без прегради между предавател и приемник,както и липса на електроуреди,можещи да предизвикат смущения,то би следвало да очакваме първи отзиви за функционалността му в "бойни" условия.За студийна работа,обаче,може да си останем с добрия стар кабел.Няма да е за пръв път. :)

Редактирано от arebegai
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.