checho Отговорено Януари 12, 2010 Автор Отговорено Януари 12, 2010 (Редактирано) А и се чудя защо за дребни неща се пишат теми, в смисъл тези слайдове не струват "майка си и баща си".Човек може да си купи от всеки тип по един, да пробва и да реши кой е неговият. защото the difference is in the detail защото досега във форума ни нямаше тема, в която да се изпишат толкова полезни неща за слайд китарата защото аз, а предполагам и средностатистическия потребител тук, не мога да си купят три-четири слайда за 8-10-14-17 лева само за да ги изпробват защото...искам избери си доста добри идеи имате за "импровизация" на слайд ...така ли е? - а така. води, но Хилбили и бабата плътно го следват ...taka li e? - a taka. виждал съм те да свириш и с чаша от ракия или нещо такова, и досега, вдъхновен от тебе, жулих с една празна(за съжаление) бутилка от Туборг, но бързо се уморява ръката... в крайна сметка ще последвам съвета на Бицев - грабвам утре/вдругиден някой по-удобничък, а по-нататък като навляза в тайните, ще обмисля вариант(защо не и DIY), който да ми пасва най-много благодаря на всички за помощта \/ Редактирано Януари 12, 2010 от checho Цитирай
ultramega Отговорено Март 17, 2010 Отговорено Март 17, 2010 Някак си ми е убегнала тази тема и затова сега я изравям от дълбините Преди доста време направих импусливна , спонтанна покупка на слайд. Оказа се че никак не ми се отдава свиренето със слайд и го захвърлих. Но сега интереса ми се събуди отново. Интересува ме какъв сетъп на китарата е подходящ за свирене със слайд. Ясно че трябва да са по вдигнати струните, но колко ? Също така и какви подходящи строеве има? И изобщо има ли някакви особености , които не са видими на пръв поглед? Цитирай
fLiSk Отговорено Март 17, 2010 Отговорено Март 17, 2010 Малко ще се включа офбийт, че и язе съм аматьор със слайда. Счупих един стъклен, загубих един брасов и сега имам един друг пак брас, само че е за китара с 12" радиус, извит и хич не е удобен с обикновена китара. И понеже от доста време си мечтая хем да мога да си ползвам слайд, хем да мога да джапам спокойно с пръсти по грифа, открих че Дънлоп са направили ей туй: и си го поръчах. Пратката вече е тук, но още не съм я прибрал, надявам се утре да стане работата... Цитирай
checho Отговорено Март 17, 2010 Автор Отговорено Март 17, 2010 примамливо изглежда, ще чакаме впечатления сигурно ще е много удобно да ти е пристегнат към пръста, а и ако се поти по-малко... аз имам таквоз http://img3.musiciansfriend.com/dbase/pics.../8/2/481082.jpg и с бая проблеми се сблъсквам докато свиря - пръстът се поти доста, малко е тежичък като за новобранец в стила, което в комбаниция с моя 2мм екшън на акустичната прави свиренето трудничко...но то иначе нямаше да е интересно поздрави \/ Цитирай
Wandering Spirit Отговорено Март 17, 2010 Отговорено Март 17, 2010 Моят Дънлопски слайд пък ръждяса от вътрешната страна малко след като го купих (от РФ). Случвало ли ви се е? Цитирай
ultramega Отговорено Март 17, 2010 Отговорено Март 17, 2010 (Редактирано) за свирене със слайд. Този ме светна за нещо много съществено- по добре да се свири без перо ПП. А можело и с перо и то не зле : Редактирано Март 17, 2010 от ultramega Цитирай
Свилен Бас Отговорено Март 18, 2010 Отговорено Март 18, 2010 (Редактирано) Интересува ме какъв сетъп на китарата е подходящ за свирене със слайд. Ясно че трябва да са по вдигнати струните, но колко ?Също така и какви подходящи строеве има? И изобщо има ли някакви особености , които не са видими на пръв поглед? "Сетъп-а" на китарата ще си го откриеш чрез свирене - при всеки е различно. Особеностите са много, но като за начало, пробвай слайд със заглушаване (докосване) на струните зад слайда (от страната на ключовете) с лявата ръка и свирене, без подобно "заглушаване". Най-често срещаният строй е "Open G" - D G D G H D (от ниска към висока) или "open A" - с два полутона нагоре. Във втория случай, може да не купуваши по-дебели струни, както и да се окаже, че не трябва да ги вдигаш от магарето, но аз предпочитам по-ниския. Всъщност, има безобразно много строеве - друг любим, например ми е "open C", но вкрайна сметка и ти можеш да си измислиш каквото (и както) те влече - няма ограничения, а ако не ти се мисли, провери ранните Цепелин и настройките на Пейдж и т.н., и успехи Редактирано Март 18, 2010 от ...taka li e? - a taka. Цитирай
ultramega Отговорено Март 18, 2010 Отговорено Март 18, 2010 Мерсаж Най после някой ми обърна внимание В момента както ми е китарата е направо негодна за свирня със слайд. Или другия вариянт аз да съм негоден за това. Цитирай
kolio_k Отговорено Март 18, 2010 Отговорено Март 18, 2010 Аз самият, напоследък се интересувам и се занимавам по малко със свирене със слайд, но не исках да пиша, защото не съм особено напред с материала и едва ли съм в позиция да давам акъл. Но според личното ми виждане, свиренето със заглушаване зад слайда, е много ограничаващо, защото се опитвам да комбинирам свирене с първи, втори и четвърти пръст, а слайда поставям на третия, от тази гледна точка работя върху заглушаване с дясната ръка П.С. Малко по високата акция помага за по лесното свирене, но и на нормална става П.С2 Работя да се науча да свиря в нормален строй, защото иначе не се получава достатъчно гъвкаво, а ми се ще да мога да свиря ту със слайд , ту без. Разбира се строевете дават интересно звучене и са готини, но искам първо да науча нормалния. Най хубавото упражнение със слайд за мен е, да се опитвам да изсвиря със слайда фразите, които свиря и без Цитирай
Свилен Бас Отговорено Март 20, 2010 Отговорено Март 20, 2010 (Редактирано) Свиренето без заглушаване е някак си по-"дрънчащо"/няма плътност и намаля продължителността на звука, най-общо казано или поне ограничава атаката. При баса има голямо значение и не заглушавам само в особени случаи (темброво разнообразие). Ако става въпрос само за солиране(!), може да се свири във всякакъв строй, разбира се, но това е и ограничаващо, особено ако говорим за класически произведения (блус стандарти или най-малкото - похвати), изсвирени в open G/A (не, че са неизсвирваеми в обикновен строй, но се губи чарът и първичността) и по този начин се пропуска една от големите красоти на слайда, а именно - акордите и интервалите, които се позволяват от отворените строеве и възможностите за ритъм, следващи от това. Open E също е не-рядко срещан вариант, но лично аз не съм му почитател (няма я квартата в баса и минорната терца е много ниско, и ми звучи "каруцарски"/модерно), но доста "големи" го ползват. Та, относно въпроса дали трябва да се "разстройва" китарата - зависи от желанието, възможностите, ситуацията и т.н. Когато съм свирил с китаристи със слайд, в повечето случаи са имали втора китара, настроена подходящо, понеже парчетата са го изисквали. В свиренето и с пръсти, и със слайд (което Кольо е описал) не откривам много радост за себе си, освен в много редки случаи и то в по-ограничен и "специален" вариант. Редактирано Март 20, 2010 от ...taka li e? - a taka. Цитирай
Bo Yan Отговорено Август 15, 2010 Отговорено Август 15, 2010 я, каква хубава тема намерих! и точно на рождения ми ден са я започнали ако някой от София иска уроци по слайд, да заповяда. учил съм от/при най-добрите. през 2003та като завършвах Музика писах дипломна работа по темата "Ботълнек" (Slide) в Нов Български Университет. Ако НБУ си гледат работата като хората трябва да има копие в библиотеката... аз някъде сигурно имам .док файла ама не ми се търси оттогава насам съм сменил концепцията няколко пъти, или по-скоро само съм я обогатил. единствената съществена промяна е, че слагам слайда на малкия пръст. със слайд може да се свири на всякакви китари и във всякакви строеве и всякакви стилове музика. за слайд може да се използва всичко. мерси за вниманието Цитирай
DREAMMIND Отговорено Август 16, 2010 Отговорено Август 16, 2010 Да споделя и аз , от позицията на пълен аматьор. Купих си слайд преди година искайки да свиря Maybe next time на Rainbow . Оказа се ,че не никак лесна работа. Единственото лесно е да се свири фалшиво :-). Според мен, голямо внимание трябва да се обръща на вибратото със слайда. То според мен е разковничето да звучи както си трябва. Ако забележите Гилмор и Блекмор постигат различно звучене само с различно вибрато. При мен слайда най- ми пасна на безименния пръст и след около 9 месеца скърцане се усетих, че докато свиря с безименния, с показалеца мога да мютвам останалите струни и да се чува само тази която е пикната. Цитирай
Лими Отговорено Септември 10, 2013 Отговорено Септември 10, 2013 Днес току-що се сдобих с това чудо и тепърва ще го изпробвам! SHUBB Reversible Guitar Slide - AXYS http://www.shubb.com/axys/index.htm 3 Цитирай
Acei Отговорено Септември 10, 2013 Отговорено Септември 10, 2013 ха това последното е инстересно и мисля да си го пренаправя моя по показаната схемичка не си купувам слайд - правя си от месингови тръби или месингов материал скоро ще го снимам моя и ще ви покажа какво съм си направил преди да го резна и да му придам вида като на слайда от горния пост 1 Цитирай
Icarus Отговорено Септември 11, 2013 Отговорено Септември 11, 2013 Това наистина изглежда интересно. Лими, драсни някой ред като го разсвириш, да кажеш как е. Цитирай
Recommended Posts