Jump to content
Българският форум за музиканти

Да ви видим сега автори...


Recommended Posts

Виждаме, че да се мрънка не е трудно, а да се направи добър продукт се изискват някои усилия, както мисловни - така и финансови.

 

За да се занимава една група сериозно със своя продукт, е необходимо много свободно време и по 2-3 бона на човек за качествена апаратура.

Бруталния парадокс в случая е, че тези пари няма откъде да дойдат, ако не се работи на сериозна работа, а там пък никой няма да те търпи да кръшкаш и през седмица да взимаш по ден отпуска за да пътувате с групата по изяви.

 

Следователно най-удачния момент за една банда е да си извоюва име, още докато са ученици и студенти, защото после техническата възможност за това просто изчезва ... и свиренето остава един неосъществен блян.

 

В група от 5 човека на по 30 години, трудно се случва и петимата да са на разположение по едно и също време, а повярвайте ми в провинцията не се намират толкова навитаци за вербуване.

Мда - поета го е казал - It's a long way to the top if you wanna rock and roll

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • Отговори 120
  • Created
  • Последен отговор

Top Posters In This Topic

"Пари нема - действайте!"

Ееее, не е съвсем така - парите са у хората. Някой би казал че са у банките, но нали и банките са в ръцете на някои хора. Така че в крайна сметка са у хората. Въпроса е с действията си да ги убедим, че трябва да дават от тези пари на нас - музикантите.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

"Пари нема - действайте!"

 

Баш на място казано

това е положението който иска може да се оплаче на арменския поп

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

"Пари нема - действайте!"

 

Баш на място казано

това е положението който иска може да се оплаче на арменския поп

А който не иска, работи за да изкара пари. ;)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

^ Headstone , много е инфантилно , това което правиш . Да си направиш нова регистрация , просто да кажеш , това , което искаш да кажеш. Това да не е продиктувано от страх да не обидиш случайно някой собственик на клуб? Или просто групата да не се разсърди?

Слабо..

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • 4 weeks later...

Пичове,да ви кажа,толкова глупости са се изписали в тази тема,че скоро няма да стигнете до правилния извод.С изключение на 1,2-ма от колегите.Миналата седмица се видях с един мой стар приятел с който сме вряли и кипяли заедно около 4 години в родния рак'ен роу,човека в момента е в Англия и пее в една обещаваща млада хеви метъл банда(професионална банда)!!!Та той ми каза следното,което много ми хареса "Тук в БГ имаме много яки банди ама нямаме какво да ги правим".Надявам се всички,които дават акъл зад граница да прочетат поста ми и да не философстват как причината била в групите!!!Bullshit,музиканти и групи талантливи у нас има колкото щеш,както вече казах,поради липса на тази машина наречена музикален бизнес нямаме какво да ги правим тези музиканти.Някои от вас ме познават,други не,но тези които ме познават знаят,че не говоря празни приказки.

 

Поздрави!!!

 

С.

 

П.С. Изключително много се дразня когато някой започне да обвинява музикантите за създалата се ситуация.Мога да извадя хиляди аргументи защо не е така,но не ми се пише,който има поне малко акъл да се сети!!!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Съгласен съм, в БГ има наистина много добри банди - ми да се стягат и да свирят, да си търсят публиката. Условията са ясни - други няма да станат. Тука цитирахме много, ама много обективна информация от всякъде - и от БГ, и от чужбина. Така че нещата са повече от ясни. Да се оправят и да почват да си търсят публика - седейки в къщи или ходейки по репетиционни за тях ще чуят само приятелите и най-близките им хора. Това е положението - да си купуват по един бус, най-необходимата техника и да тръгват на турне. Ако си мислят, че още от началото ще са като Metallica или AC/DC - е няма да стане. Аз предлагам сцена, условията съм ги казал отдавна - не разполагам с Уембли. Като искат, да заповядат.

Айде поздрави и дерзайте.

 

П.П. Но също така не трябва да забравяме, че успяването на една група не е резултат само от уменията на музикантите. Има много добри групи, които им е съдено никога да не успеят - историята познава много такива факти.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Съгласен съм, в БГ има наистина много добри банди - ми да се стягат и да свирят, да си търсят публиката. Условията са ясни - други няма да станат... Да се оправят и да почват да си търсят публика - седейки в къщи или ходейки по репетиционни за тях ще чуят само приятелите и най-близките им хора.

Аз бих препоръчал една група да обикаля и посвири акустично по улиците, макар и без "шапка" ,(така ще са подготвят и за ънплъгт)и да раздава рекламни материали и записи за себе си. Особено седмица преди някакво участие, та дори и покани (билети)да предлага. Това важи най.вече за по-малко известни групи. Струва ми се, че ще имат успех! А за по-известните групи, да си намерят подгряваща група, която да им свири техни кавъри, пак акустично по улиците(може и "на шапка") и да раздава реклами, покани и дори билети за предстоящ концерт.

 

"Когато планината не отишла при Мохамед, тогава той отишъл при нея". -- Стара приказка

"Спасението на давещите се е в ръцете на самите давещи се!" -- По-нова приказка

Най-добре сам ще си помогнеш, като отидеш да потърсиш своята публика, а не само да чатиш имейли на компютъра до мениджъри и други подобни. Нали и без това няма "такова животно" у нас според коментарите в този форум. Много известни музиканти са започнали от улиците(не по нашите, де). RUN-DMC са три години по парковете на Куинс преди да пробият. Явно мойта идея е "тъпа" според доста български музиканти, но аз я подхвърлям и дано е полезна, просто трябва да се доизмисли и доизпипат детайлите и.

 

Ето го и Брус Спрингстийн Какви ги върши по улиците с една кухарка

http://www.youtube.com/watch?v=LWQV7agBFtE

Редактирано от Лими
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Да бе точно си представям как всички групи хукват да свирят по улиците в градовете и раздават рекламни материали,и изведнъж почват да ги канят от всики клубове за да не стоят по улиците.След това вълна от мениджери им скъсват телефоните и записват дебютен албум.

Не става така.И без това в България хората са свикнали да има йедене и пиене и ако може и някой да посвири ама без пари,че то свиренето работа ли е?Не стига че си правят кефа музикантите,че и да им плащаме.

Свикнали са хората на безплатни концерти още от комунизма,по разни празници и сборове и сега като отидат в клуб не им се дават кинти(не че в тая криза има много).И какво, музикантите да илзязат по улиците и да свирят ей така,пък какво ще ядат и как ще си оправят сметките не се знае.Истината е че много малко хора го правят професионално.Повечето музиканти са принудени да работят нещо друго и тогава да се занимават с музика,щото само от музика няма да прокопсаш.

ПП - И стига с тоя Брус Спингстийн дето му накичихте линка в 10 теми.Той ако не е парчето "Born in U.S.A." никога нямаше да го чуят.

Редактирано от Heartman
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Не на 100 на 200% съм сагласен с Heartman!!!Кви са тези глупости за свирене на шапка по улиците, кой ще ти обърне внимание?После ако евентуално влезеш в клуб се почва ,абе тия досега свириха по улиците като клошари ,а сега и вход искат!Тва е положението дерзайте надежда няма от никъде!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

^ Има музика подходяща за улично представление, а има и неподходяща. Има хора, които могат да свирят на улицата, а има и такива, които не могат. В Бг много хора са силно предубедени към уличното свирене, може би защото нивото падна, понеже се появиха просяци опитващи се да свирят. Глад - обяснимо е.

Още преди 10.11.89-та едни юнаци духачи от музикалното свиреха на куфар в градинката пред Кристал и шоуто беше голямо. Само художниците се мръщеха, защото както каза един от тях: "Музиката няма нищо общо с изкуството!" :)

 

Знам случаи за хора, които са свирили на улицата и са канени да свирят в заведение/клуб срещу адекватно заплащане. Пак казвам - много зависи какво и как представяш на улицата.

Иначе - пАри нема - дейстайте! :)

Редактирано от yotzzo
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

]AC/DC например са свирили по 3 пъти на ден при това в Австралия, при това след като са имали вече 3 издадени албума, при това пътувайки и спейки в един микробус, при това само за да изкарат пари за да си платят яденето и бензина. [/u] Просто не мога да разбера разни хора как може да се правят на велики и да имат претенции. Ако искате да станете популярни музиканти - свирете, пътувайте, търсете контакт с публиката. Това е истината. И като направите дори един концерт в годината, на него ще е лудница. И постепенно ще се докажете така, че и в клубовете където искате да свирите ще бъде лудница.

ЛИМИ: Аз бих препоръчал една група да обикаля и посвири акустично по улиците, макар и без "шапка" ,(така ще са подготвят и за ънплъгт)и да раздава рекламни материали и записи за себе си

Да бе точно си представям как всички групи хукват да свирят по улиците в градовете и раздават рекламни материали,и изведнъж почват да ги канят от всики клубове за да не стоят по улиците.След това вълна от мениджери им скъсват телефоните и записват дебютен албум.
Не на 100 на 200% съм сагласен с Heartman!!!Кви са тези глупости за свирене на шапка по улиците, кой ще ти обърне внимание?После ако евентуално влезеш в клуб се почва ,абе тия досега свириха по улиците като клошари ,а сега и вход искат!

Като бивш проф. музикант с опит от 79-91год аз само предлагам някакво частично, а не тотално решение, като допълване мнението на Slinky(без негово съгласие). Не бързайте да отхвърляте която и да била възможност, просто давам сурова идея за доразвиване след като чувам само мрънкане. Все нещо полезно има и в нея. Аз бих я реализирал, но на 51год съм и вече не ми се прави муз. кариера. Преди 17години изпълних мойте муз. цели на 80%. С приятели направихме с адски усилия, едно от най-успешните(87-95г) Студиа - "Дилема" за онези времена. Композирахме каквото си искахме, записвахме(режисирахме) доста групи, (някои от тях и досега са най-известни) и се прехранвахме доста добре. Сега работя друго и свиря понякога "на шапка" за кеф и лев. И понеже съм реализирал музикалните си мечти(живота ми потвърди, че това е най-важно), сега не съм мрънкащ гневен чичко, въпреки "бедността" ми. Не се превръщайте от млади в мърморковци и консерватори, че преждевременно се състарява. Дано ви провърви все пак. Успех от сърце! :)

Редактирано от Лими
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

В Бг много хора са силно предубедени към уличното свирене, може би защото нивото падна, понеже се появиха просяци опитващи се да свирят. Глад - обяснимо е.

Знам случаи за хора, които са свирили на улицата и са канени да свирят в заведение/клуб срещу адекватно заплащане. Пак казвам - много зависи какво и как представяш на улицата.

Съгласен! Да! :icon_shithappens:

Май само нашият народ(можеби и съседите) има поговорка: "Музикант къща не храни". Трудно се изкореняват предразсъдъци, та даже се самопотвърждават и задълбочават. Такива фолк стереотипи комплексират BG музикантите и ги блокират да експериментират смело.

Не значи, че всички групи ще се юрнат по улиците, но първите и най-смелите имат по-голям шанс от следващите, които ще им дишат прахта после. Все пак трябва да си много добър преди всичко. Ако започнат да се появяват все по-добри музиканти по улицата "просяците" постепенно ще изчезнат и нивото ще се вдигне! Така е "там далеч"! Нали тези "там" са ни образец, уж! Иначе висене в кръчмите и по кухните. Е, има и стотици други варианти. Това е само един от тях.

 

П.П. Очаквам още гръм и мълнии, Лими, Лими-и! :hysterical::curse:

Редактирано от Лими
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

^ Tи освен за свирене по улиците друго можеш ли да напишеш?В една друга тема гледам че си написал същотото явно за всичко имаш само този отговор.......Чудя се как изобщо някои колеги ти се връзват на постовете.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.