Jump to content
Българският форум за музиканти

Дискусия - Хардуер за тон (ефекти и т.н.) на китарата.


Panov

Recommended Posts

Тука можем да споделим кой какво използва, камиончета или процесори или и двете и какви по точно заедно с плюсовете и минусите им.

 

Например аз съм с много изклиширани ефекти - BOSS DS-1 и Dunlop Crybaby 535q. :)

 

Сега мисля да взимам педалиера и се чуда между няколко: Line 6 POD X3 Live, Boss GT - 10 и Digitech rp1000.

Разбира се няма да взимам решение преди да ги пробвам, но може би ще е полезен малко фийдбек по въпроса да ме Упъти кое какви качества и лоши страни притежава. Аз свиря всичко от блус до траш (най - много рок и хард рок).

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ами това вече е споделяно многократно тук.

Камиончета или процесори, какъв ви е чейна и др. подобни теми

Защо не потърсиш?

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Съгласен съм с теб напълно. Идеята ми беше всичко да е на едно място така че да е по лесно на всички да го намират и за това реших да направя тема. :). Освен това сега не е нужно всеки които има въпрос относно такъв хардуер да прави отделна тема като може да попита тука.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Вече са правени такива опити. Ако съфорумците съумеят да пишат разумно, без излишни коментари и чат, може и да се получи полезна тема. Но нека е различна от "Фукня". Ако всеки тръгне просто да споделя с какво свири, ефектът би бил нулев. Затова, приканвам съфорумците, които наистина не мислят, че имат какво наистина полезно да пишат по темата, просто само да я четат :).

 

За себе си мога да кажа, че съм свирил както с педалчета(в началото си ги правех сам), така и с процесори, а с усилватели имам опит главно от репетиционни и клубчета, както и от дълготрайните ми джемчета и проби с приятели, които живеят в къща или нямат проблемни съседи, понеже моя амп(който ми подариха преди около 2 години) е просто твърде силен, за да свиря вкъщи с него, а е твърде голям и тежък, за да го разнасям.

 

Според мен начинът за постигане на хубав звук не е само един, а по-скоро всичко опира до правилен подбор на техниката, както и на правилното боравене с нея. Едни казват "в никакъв случай процесор, педалчетата имат аналогов звук", други казват "само амп, дори един транзистор да има по пътя на сигнала, звука се разваля", трети казват "амп с буустер е истината" и т.н. и т.н....

Според мен всички тези мнения са верни само до толкова, до колкото човек да бъде доволен от избора, който е направил за себе си. Иначе, макар да има традиции, мисля, че начините за постигане на добър звук са много, а единственото, което ги обединява е високата цена качествената апаратура, без значение дали говорим за китари, усилватели, педалчета или процесори, дори рак системи....

За себе си, като добър компромис между свирене вкъщи, на репетиция или на живо, аз виждам тези варианти:

 

1. Хубав процесор.

2. Неголям хубав лампов или моделиращ амп, по-лек на тегло, по възможност.

3. В момента се опитвам да си направя 1х12 усилвател без трансформатори(за по-леко), съдържащ трансизторни предусилватели, направени така, че да свирят точно както на мен ми харесва :greenball:.

 

Иначе мисля, че темата ще стане далеч по-полезна, ако просто се опитаме да направим "каталог" на различните типове китарни звуци, подкрепен със семпли(може клипчета от нета), както информация за изпълнители, които ползват даден тон и кратко описание на техниката, с която той се постига...

Редактирано от Evtim Djerekarov
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Съгласен съм с теб напълно. Идеята ми беше всичко да е на едно място така че да е по лесно на всички да го намират и за това реших да направя тема. :recourse: . Освен това сега не е нужно всеки които има въпрос относно такъв хардуер да прави отделна тема като може да попита тука.

Това, както DILETANT правилно отбеляза е около 963-тата тема с подобна идея за ефекти....Има и такива за китари - електрически, акустични, най-добрия Гибсън, Фендър, Ибанез, какви струни, перца, кабели, крушки за лампи ....

 

Такив теми, които са с идея "убийци на всички подобни теми" не просъществуват във форумното пространство в световен мащаб. Затова е и измислена функцията търсене.

 

Така, че питай си въпроса относно упътването за процесорите и така.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ами явно идеята ми няма да се реализира и сега както гледам наистина няма смисъл от такава тема, но все пак опитах.

 

Иначе тогава поне ще си задам въпроса и той е "Кой от трите процесора е най-добър за свирене с група в репетиционна и лаив или кой какви плюсове и минуси има според вас, така че да се ориантирам накъде да подходя, защото съм сигурен че и трите са добри но все пак малко фийдбек ще е полезен.

 

Процесорите са: Boss GT-10, Line 6 POD X3 live i Digitech rp 1000. Също така ако знаете за някоя друга хубава педалиера, която да е около 800 - 1000лв може да ми кажете да я проверя и нея.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

^^

Много хубаво ама задай си въпроса в нова тема за да е ясно на четящите за какво става дума. Иначе съм съгласен с колегите, че имаме тема "какъв ви е чейна" или нещо подобно беше.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Guest
Темата е заключена и Вие нямате право да коментирате в нея.
×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.