yotzzo Публикувано Ноември 10, 2009 Share Публикувано Ноември 10, 2009 (Редактирано) http://www.youtube.com/watch?v=4s2uElEmrxc Това са едни простички неща за тоноизвличането и фразата в блуса и не само, на които малко се обръща внимание. Може да коментирате, а може и да поствате неща на китаристи с нетрадиционно и характерно тоноизвличане. Това в случай, че ви е интересно. На мен ще ми бъде. Малко ми е омръзнало да обсъждаме китарките, хайде да стигнем до втора стъпка - как се вади звук от тези красавици. Ако не - темата логично ще потъне в забвение или ще бъде изтрита любезно. Ако вече е поствано и обсъждано - моля да ме извините. Аз търсих и не немерих нещо интересно по въпроса. Редактирано Ноември 11, 2009 от musicman Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
Свилен Бас Отговорено Ноември 10, 2009 Share Отговорено Ноември 10, 2009 (Редактирано) едит: Щях да забравя от вълнение - поздрави за темата Редактирано Ноември 10, 2009 от ...taka li e? - a taka. Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
yotzzo Отговорено Ноември 11, 2009 Автор Share Отговорено Ноември 11, 2009 (Редактирано) Давам още 2 примера свързани с блуса: Рой Бюканан и Джеф Бек Може би не трябваше да споменавам Албърт Колинс в заглавието на темата, защото ми се иска да поговорим и за други китаристи, както и за интересното тоноизвличане въобще. Ще се радвам да споделите как вие тоноизвличате и колко обръщате внимание на този елемент от свиренето си. В едно интервю с Пейдж открих следното: " Моят пръстов метод - това е смесица от влиянието на Pete Seeger, Earl Scruggs и моята некомпетентност. " - Да живее некомпетентността, бих казАл. Не ме разбирайте погрешно - ако смятах некомпетентността за нещо добро - не бих отварял подобна тема. Редактирано Ноември 11, 2009 от yotzzo Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
kolio_k Отговорено Ноември 11, 2009 Share Отговорено Ноември 11, 2009 Темата е супер , точно такава, каквато трябва да бъде в един музикантски форум. Надявам се много хора да пишат по въпроса. Иначе аз отдавна се каня да направя едно видео за начинаещи с най основните приоми за блусарско свирене на китара ( нямам предвид свирене на блус, аз не съм блус китарист, просто някои основи неща свързани със звукоизвличане, техники, легати и тн ) Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
Lekov Отговорено Ноември 11, 2009 Share Отговорено Ноември 11, 2009 пичове, направихте ми деня Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
yotzzo Отговорено Ноември 11, 2009 Автор Share Отговорено Ноември 11, 2009 Благодаря на @flisk за любезното съдействие относно заглавието на темата. Благодаря и на включилите се, радвам се, че темата ви харесва. Чакам с нетърпение @kolio_k да започне да качва видеа. Освен това мисля, че е добре темата да излезе от рамките на блуса. Използвах го като отправна точка. Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
fLiSk Отговорено Ноември 11, 2009 Share Отговорено Ноември 11, 2009 Не бях аз, някой ме е изпреварил ! Аз благодаря за първата смислена тема за хилядолетието в този раздел - като се прибера от работа ще има да прослушам (и да пресвирвам, че вчера ми донесоха оборудването ) Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
Vasil Pavlov Отговорено Ноември 11, 2009 Share Отговорено Ноември 11, 2009 (Редактирано) Ето един от любимите ми с много характерно звукоизвличане. Повлиял е на много от големите имена в музиката (даже Стиви Рей Вон казваше, че много е взимал от него). Говоря за Фреди Кинг. Между другото много интересно си държи китарата на ДЯСНОТО рамо Вижте го Иначе с изключително звукоизвличане наживо много ме е впечатлил Гери Мур. Просто като го чух, останах поразен колко разнообразна динамика може да се използва при свирене и колко силно изразно средство е! Ето го ТУК как свири с ББ Кинг. Супер тема, точно нещо такова ми трябваше, просто ми дотегна от обсъждане на апаратури и екшъни на струни и тремола и прочие технически информации. Редактирано Ноември 11, 2009 от Vasil Pavlov Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
EAmechaniX Отговорено Ноември 11, 2009 Share Отговорено Ноември 11, 2009 (Редактирано) http://www.youtube.com/watch?v=Df3BafW0xiE...feature=related Едно от нещата, които карат космите ми да настръхват. Нямам думи просто - жестоко! Редактирано Ноември 11, 2009 от EAmechaniX Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
jrahnev Отговорено Ноември 11, 2009 Share Отговорено Ноември 11, 2009 Даа, най-после малко по-зрели теми в този музикантски форум. На първото видео Албърт Колинс посвири с цялото тяло. Тоест звукоизвличането става с цялото тяло, а от тук следва, че и да блъскаш китарата по главата, пак може да излезе блус - стига да има такъв. Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
interman Отговорено Ноември 11, 2009 Share Отговорено Ноември 11, 2009 Като става въпрос за блус обаче и особено за Red House никой не може да я изсвири по-добре от Хендрикс - http://www.youtube.com/watch?v=CjOQ9r35uiU&feature=fvw Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
ciriljhonson Отговорено Ноември 11, 2009 Share Отговорено Ноември 11, 2009 (Редактирано) yotzoo, стискам ти ръката за темата. Обаче, за да не я превърнем в парад на клипчета от youtube.com то по-добре е хора с опит и възможности да споделят техни техники, приоми, трикове и познания, а пък ако това е подплатено с видео, то според мен би се получила една още по-безценна тема. В интернет ако си поне малко умен можеш да намериш почти всичко, по-интересното е как го правим ние тука във форумът. П.П.Обещавам, че при първа възможност ще дам и моят принос за каузата, поне до толкова колкото мога. Още веднъж поздрави, Редактирано Ноември 11, 2009 от ciriljhonson Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
indy Отговорено Ноември 11, 2009 Share Отговорено Ноември 11, 2009 Тук BB King разказва за техниките и стила си, на руски e, взето от Guitar player: BB King Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
fLiSk Отговорено Ноември 11, 2009 Share Отговорено Ноември 11, 2009 A като говорим за Албърт Колинс и характерно звукоизвличане, помня някой беше пуснал тук солото от 4:13 натам имам предвид, просто там демонстрира точно това, за което говорят във втората част от урока на Йоцо ама доста по-добре. Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
fLiSk Отговорено Ноември 11, 2009 Share Отговорено Ноември 11, 2009 Между другото, като говорим за Albert Collins и за звукоизвличане (ей, сега ми го набихте в главата с тая тема), може би най-специфичното за звука и звукоизвличането му (освен телето с PAF адаптер на нек и Fender Quad Reverb 100 вата) е това, че не ползва перце, а свири с пръсти и начина на удряне на струните е много подобен на слап-а при басистите. Реално удря струните срещу грифа - затова и звучи толкова... не знам как да го обясня, чува се (много му се кефя на това звучене, от известно време и аз се пробвам да правя слап и поп на китарата ) Пък и настройката му е във Фа: (фа, до, фа, ла бемол, до, фа) и обикновено ползва капо на 5/6/7 прагче (според песента). Абе изобщо тоя си е цял уникален сет ъп за китара сам по себе си Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
Recommended Posts