jorko123 Публикувано Ноември 9, 2009 Публикувано Ноември 9, 2009 Така Имам си аз Ibanez RG350EX и се чудя дали мога да си сваля струните малко без да има браждене. Всичко започна, когато видях, че грифа ми е леко изметнат и прави проблеми. Тогава изчетох обилно количество информация и хоп! врътнах шиша. Нагласих го изправен - без малкото измятане, което е препоръчително. Разбира се, забелязах, че струните промениха екшъна си - вдигнах ги малко, повече, доста за да не бражди никъде. Видях, че са доста високо и ги свалих(от тремолото) - тогава бражди. Поврътнах пак мъничко шиша за да се огъне напред - вдигнаха се струнките и аз ги свалих. Бражди отново. Вдигнах ги дотолкова, че да не бражди, тоест сега са на височина 3 милиметра на дванадесето прагче. Четох наляво надясно и видях, че хората свирят с екшън около милиметър-два. Мъчих се аз, вдигах, струвах,въртях, но щом са мааааалко под три милиметра - бражди. Свиря с десятки. Чудно ми е дали има нещо, което изпускам да наглася, или просто китарата не позволява повече от три милиметра. Иска ми се да са ми по-нисичко, защото ми е доста по-комфортно.. дали мога да оправя сам нещата или трябва да се стигне до лютиер? Цитирай
arebegai Отговорено Ноември 9, 2009 Отговорено Ноември 9, 2009 Този Ибанез от колко време го имаш и с какъв екшън беше,та си решил да го намаляваш?Как ти дойде на ум да огъваш грифа напред?Сам каза,че "малкото измятане" е препоръчително.Допуска се съвсем малко релеф.НАВЪТРЕ,не навън.На мойта китара и правих сетъпа няколко дни,докато сваля струните достатъчно ниско по мой вкус.Минах през настройка на тремолото,грифа и корекция на нъта (щото смених и размера на струните).Ibanez традиционно са китари с ниски струни,не виждам защо да не можеш да ги свалиш на два милиметра.Ако си търпелив,лека-полека ще стане.Ако не ти се занимава,носи я на майстор да ти я сетъпне и настрои.Ще стане бързо и безболезнено.Те знаят какво да правят.Може да прочетеш малко информация тук:http://www.ibanezrules.com/tech/setup/action.htm Цитирай
jorko123 Отговорено Ноември 9, 2009 Автор Отговорено Ноември 9, 2009 Този Ибанез от колко време го имаш и с какъв екшън беше,та си решил да го намаляваш?Как ти дойде на ум да огъваш грифа напред?Сам каза,че "малкото измятане" е препоръчително.Допуска се съвсем малко релеф.НАВЪТРЕ,не навън.На мойта китара и правих сетъпа няколко дни,докато сваля струните достатъчно ниско по мой вкус.Минах през настройка на тремолото,грифа и корекция на нъта (щото смених и размера на струните).Ibanez традиционно са китари с ниски струни,не виждам защо да не можеш да ги свалиш на два милиметра.Ако си търпелив,лека-полека ще стане.Ако не ти се занимава,носи я на майстор да ти я сетъпне и настрои.Ще стане бързо и безболезнено.Те знаят какво да правят.Може да прочетеш малко информация тук:http://www.ibanezrules.com/tech/setup/action.htm Навътре е огънат, лекичко. Китарата е на около 4 години, взех я втора употреба и в мен е от около една година. Врътнах шиша, защото беше кривнал и браждеше. Чесно казано, не съм обърнал внимание на екшъна преди моите настройки, но май беше по-малък. Как да оправя нъта, като е метален и не мога да го движа по никакъв начин? Най-вероятно ще отиде на лютиер, ако не мога да я оправя сам. Цитирай
Slav Отговорено Ноември 9, 2009 Отговорено Ноември 9, 2009 Наистина по-добре я дай на лютиер, не вярвам да ти вземе повече от 15-20 лева, а после китарата ти ще е пушка (стига лютиерът да си разбира от работата). Цитирай
jorko123 Отговорено Ноември 9, 2009 Автор Отговорено Ноември 9, 2009 (Редактирано) Тука в Пловдив знам само един, който каза, че тремолото по принцип трябва да е наклонено напред. Това малко ме попритесни, защото знам, че е правилно да е успоредно на тялото на китарата, но само него знам - следователно при него Благодаря Редактирано Ноември 9, 2009 от jorko123 Цитирай
Valserp Отговорено Ноември 9, 2009 Отговорено Ноември 9, 2009 А може би просто някои от прагчетата ти имат нужда от изравняване(fret leveling). Все пак е 4 годишна талпа. Цитирай
arebegai Отговорено Ноември 9, 2009 Отговорено Ноември 9, 2009 Да бе,колко съм тъп!Тя е с флойд роуз,там се пипаха пружините,та силата,с която опъват да е равна на тази на струните....абе майстора ще ти я направи както трябва.Ти само сменяй струни и свири. Цитирай
EAmechaniX Отговорено Ноември 9, 2009 Отговорено Ноември 9, 2009 (Редактирано) Тука в Пловдив знам само един, който каза, че тремолото по принцип трябва да е наклонено напред. Точно така е! Когато тремолото е леко напред, ножовете при стъдовете са успоредно с тялото. Не се притеснявай! http://media.photobucket.com/image/RG350EX...12/DSC00017.jpg Редактирано Ноември 9, 2009 от EAmechaniX Цитирай
kolio_k Отговорено Ноември 10, 2009 Отговорено Ноември 10, 2009 (Редактирано) На снимката , тремолото е успоредно на тялото Иначе тремолото може да е и успоредно и леко наклонено напред, просто след нагласянето му, трябва да се настрои акцията на струните Редактирано Ноември 10, 2009 от kolio_k Цитирай
EAmechaniX Отговорено Ноември 10, 2009 Отговорено Ноември 10, 2009 Ето за това говоря. Тремолото не е успоредно и не трябва да е, но ножовете са успоредни с повърхността на тялото. Цитирай
abductor Отговорено Ноември 10, 2009 Отговорено Ноември 10, 2009 (Редактирано) Да, при Еджовете тялото (на тремолото) не е успоредно на ножовете, за разлика от флойдроузите, така че като е правилно сетнато трябва да е леко наклонено напред. Редактирано Ноември 10, 2009 от abductor Цитирай
SomeoneElse Отговорено Ноември 10, 2009 Отговорено Ноември 10, 2009 Жорко, гледам че си от Пловдив, може да се разберем да се видим и да го погледна и оправя, аз имам (почти) същата китара. Цитирай
kolio_k Отговорено Ноември 10, 2009 Отговорено Ноември 10, 2009 Само за уточнение на евентуално незнаещите, това , че горната част на тялото на тремолото (говорим за Едж )не е успоредна на тялото на китарата, не значи че самото то не е. Просто горната му част изглежда наклонена напред, но това е просто някаква дизайнерска идея на Ибанец. Наклонената част е само отстрани на седлата, самите те както и цялото тяло на тремолото са си съвсем успоредни на тялото ( или поне би трябвало да бъдат, за има тремолото нормален заден ход) EAmechaniX , на твоята снимка, тремолото е леко наклонено назад, тоест с по малък горен ход на тремолото Ето снимка на една моя китара, на която тремолото се вижда добре, защото тялото не е дълбано edge tremolo? Цитирай
MrDeath Отговорено Ноември 10, 2009 Отговорено Ноември 10, 2009 Не изчетох цялата тема, че трябва да излизам, но ако ще е от полза на някой пак ще сложа една "карикатура" правена от мен. Та при Едж тремолотата трябва да се гледа червената линия, ане синята да е успоредна на тялото на китарата. Някои от по-старите имат даже една чертичка, която не мога да обясня къде е (на видно място е) и по нея също може да се изравни. А иначе на EAmechaniX му е добре, може би една идея е наклонен назад, но то не е фатално. А ето сега видях на kolio_k флойдът притежава въпросната чертичка. И говорим за еджовете, за да няма заблудени. Цитирай
EAmechaniX Отговорено Ноември 10, 2009 Отговорено Ноември 10, 2009 Само за уточнение на евентуално незнаещите, това , че горната част на тялото на тремолото (говорим за Едж )не е успоредна на тялото на китарата, не значи че самото то не е. Абсолютно съгласен! П.П. Тази чертичка на практика е единият край на ''ножа'', ако правилно съм разбрал...(за чертичката) ...точно за тази успоредност говорех...ножовете да са успоредни с тялото. (В ЕДНА РАВНИНА) Цитирай
Recommended Posts