Fallenblood Публикувано Октомври 9, 2009 Публикувано Октомври 9, 2009 преди почти година купих от един съученик стария му бас пълдин за 99 лева. купих го, ама с извадени прагове, които момчето така и не ми намери, а вече учи във фрг без изгледи да се връща насам. та, първо на първо, има ли нещо специално, което трябва да знам за набиването на прагове, или просто зачуквам в дупката и режа каквото артиса? второ, на въпроса защо струните на новия му бас са доста по-хлабави от моите, той рече, че моите са с една идея по-дебели. и наистина, басът тъй или иначе гадничко звучи, пък и е неудобно да се свири на такива твърди струни. въпросът ми е дали за свирене в стандартен строй или с полутон надолу дебелите струни вредят сериозно на звука? освен тва, преди време попаднах в instructables на статия как самички да си направим адаптер. при това са получили нещо, звучащо съвсем не лошо. идеята ми хареса много и събирам мераци да си направя и аз такова. откъде обаче и за какви пари мога да си намеря въпросните неодимиеви магнити? освен т'ва, ще трябва и да се екранира, пък и потенциометрите май не са вързани като хората - нямам волуме и два тона като на нормален бас, а три врътки с две капачки, от които не знам и едната какво точно иска да прави - та ще взема да ги сменя и новите вече да свържа както си му е редът, та да знам, че, ако нещо не е наред, си е от мене. смяната на потенциометрите - израз на китарно безсилие? Цитирай
Mefistofel82 Отговорено Октомври 10, 2009 Отговорено Октомври 10, 2009 Не на всички въпроси ще мога да ти отговоря, но специално за набиването на прагчета - работата е много, ама мнооого тънка и освен набиването на прагчетата те трябва дая се подравнят, да се оформят коронките им, а това е не лека задача. Поразтърси се тук във форума за повече инфо, а също си има и гугъл Цитирай
К.Рахнев Отговорено Октомври 10, 2009 Отговорено Октомври 10, 2009 За набиването на прагчета, мисля да се направят от мастор лютиер.Ще струва пари, но ще се спестят време и нерви, пък и риск има от похабяване на прагове или грифа. В Пловдив има такъв човек, давам ти :тел.0887/70 18 20 Ненко Ненов се казва. Към 60лв мисля че взима за басов гриф, но най добре говори с него лично. Цитирай
Fallenblood Отговорено Октомври 10, 2009 Автор Отговорено Октомври 10, 2009 (Редактирано) то всяка такава работа разбира се, че е най-хубаво да я направи майстор, ама той басът толкова не струва хубаво би било, ама нито имам пари за давене, нито време да го нося до пловдив... а между другото той дупките не ги е пълнил с кит и така си седят, така че част от човъркането ми се спестява... Редактирано Октомври 10, 2009 от Fallenblood Цитирай
Fender_str Отговорено Октомври 11, 2009 Отговорено Октомври 11, 2009 Гледам си от Варна ако това ще промени нещо иди прия Боян във форума има координати. Иначе във Фактора съм виждал прагове за 24лв 24 броя може да се пробваш и сам но е мъка общо взето Цитирай
Fallenblood Отговорено Октомври 20, 2009 Автор Отговорено Октомври 20, 2009 (Редактирано) ново двайсе - като пипна адаптера и бруми... а уж съм го вързал за масата. сменях му кабела, да не съм обърнал полюсите? Редактирано Октомври 20, 2009 от Fallenblood Цитирай
emil Отговорено Октомври 20, 2009 Отговорено Октомври 20, 2009 Според мен си се набутал с тоя бас. Още 100-150лв ще ти излезе за да заприлича на нещо. Пробвай да свириш фретлес Цитирай
BOSH220V Отговорено Октомври 21, 2009 Отговорено Октомври 21, 2009 Пич относно магнитите виж ко намерих http://www.pramiz.com/framPlistbg.html . Ама така като си от Варна малко далечко ти идва Цитирай
Fallenblood Отговорено Октомври 21, 2009 Автор Отговорено Октомври 21, 2009 благодарим! че и евтини били, 25 стинки. Цитирай
Fallenblood Отговорено Ноември 8, 2009 Автор Отговорено Ноември 8, 2009 (Редактирано) хванах да си въртя тръс рода, че грифът изпъква, до трето прагче изобщо не може да се свири. въртях, въртях, сигурно три-четири оборота навъртях, оставях го да си почива, но като че ли не забелязах промяна. възможно ли е тръс родът да е счупен? или може би щото ми няма едната струна? или въртя в грешната посока, макар че не ми се вярва - ако беше тъй, нямаше да съм навъртял толкова много..? въртя обратно на часовниковата стрелка (като погледнеш баса отпред, ключето отива надясно...) Редактирано Ноември 8, 2009 от Fallenblood Цитирай
Fallenblood Отговорено Ноември 8, 2009 Автор Отговорено Ноември 8, 2009 а като се затяга грифът не се ли приближава към струните? или затягането изобщо тегли към изравняване? Цитирай
Fallenblood Отговорено Ноември 9, 2009 Автор Отговорено Ноември 9, 2009 и още един въпрос - стандартни прагове за китара (в xxxx бях видял фендерски за 22 кинта) ще станат ли и на баса? Цитирай
dandilov Отговорено Ноември 9, 2009 Отговорено Ноември 9, 2009 Целта на тръсрод-а е да държи грифа прав, тъй като струните при натягането се стремят да го огънат (грифа) към себе си. Като сравнение - лък и тетива. Лъка е гриф, а тетивата - струна. За да не се огъва грифът като лък се натяга тръсрод-а. Натяга се толкова, че грифът да е идеално прав при настроени струни. Не трябва да има кривина! Цитирай
Viper-X Отговорено Ноември 9, 2009 Отговорено Ноември 9, 2009 мисля че няма да сранат, и да като затягяш приближаваш струните и грифа Цитирай
Recommended Posts