Jump to content
Българският форум за музиканти

Да си пооправя баса Пълдин


Recommended Posts

преди почти година купих от един съученик стария му бас пълдин за 99 лева. купих го, ама с извадени прагове, които момчето така и не ми намери, а вече учи във фрг без изгледи да се връща насам. та, първо на първо, има ли нещо специално, което трябва да знам за набиването на прагове, или просто зачуквам в дупката и режа каквото артиса?

 

второ, на въпроса защо струните на новия му бас са доста по-хлабави от моите, той рече, че моите са с една идея по-дебели. и наистина, басът тъй или иначе гадничко звучи, пък и е неудобно да се свири на такива твърди струни. въпросът ми е дали за свирене в стандартен строй или с полутон надолу дебелите струни вредят сериозно на звука?

 

освен тва, преди време попаднах в instructables на статия как самички да си направим адаптер. при това са получили нещо, звучащо съвсем не лошо. идеята ми хареса много и събирам мераци да си направя и аз такова. откъде обаче и за какви пари мога да си намеря въпросните неодимиеви магнити?

 

освен т'ва, ще трябва и да се екранира, пък и потенциометрите май не са вързани като хората - нямам волуме и два тона като на нормален бас, а три врътки с две капачки, от които не знам и едната какво точно иска да прави - та ще взема да ги сменя и новите вече да свържа както си му е редът, та да знам, че, ако нещо не е наред, си е от мене. смяната на потенциометрите - израз на китарно безсилие?

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Не на всички въпроси ще мога да ти отговоря, но специално за набиването на прагчета - работата е много, ама мнооого тънка и освен набиването на прагчетата те трябва дая се подравнят, да се оформят коронките им, а това е не лека задача.

Поразтърси се тук във форума за повече инфо, а също си има и гугъл

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

За набиването на прагчета, мисля да се направят от мастор лютиер.Ще струва пари, но ще се спестят време и нерви, пък и риск има от похабяване на прагове или грифа. В Пловдив има такъв човек, давам ти :тел.0887/70 18 20 Ненко Ненов се казва. Към 60лв мисля че взима за басов гриф, но най добре говори с него лично.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

то всяка такава работа разбира се, че е най-хубаво да я направи майстор, ама той басът толкова не струва :) хубаво би било, ама нито имам пари за давене, нито време да го нося до пловдив...

 

а между другото той дупките не ги е пълнил с кит и така си седят, така че част от човъркането ми се спестява...

Редактирано от Fallenblood
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Гледам си от Варна ако това ще промени нещо иди прия Боян във форума има координати. Иначе във Фактора съм виждал прагове за 24лв 24 броя може да се пробваш и сам но е мъка общо взето :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • 2 weeks later...

ново двайсе - като пипна адаптера и бруми... а уж съм го вързал за масата. сменях му кабела, да не съм обърнал полюсите?

Редактирано от Fallenblood
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Пич относно магнитите виж ко намерих http://www.pramiz.com/framPlistbg.html . Ама така като си от Варна малко далечко ти идва

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • 3 weeks later...

хванах да си въртя тръс рода, че грифът изпъква, до трето прагче изобщо не може да се свири. въртях, въртях, сигурно три-четири оборота навъртях, оставях го да си почива, но като че ли не забелязах промяна. възможно ли е тръс родът да е счупен? или може би щото ми няма едната струна? или въртя в грешната посока, макар че не ми се вярва - ако беше тъй, нямаше да съм навъртял толкова много..? въртя обратно на часовниковата стрелка (като погледнеш баса отпред, ключето отива надясно...)

Редактирано от Fallenblood
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

и още един въпрос - стандартни прагове за китара (в xxxx бях видял фендерски за 22 кинта) ще станат ли и на баса?

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Целта на тръсрод-а е да държи грифа прав, тъй като струните при натягането се стремят да го огънат (грифа) към себе си. Като сравнение - лък и тетива. Лъка е гриф, а тетивата - струна. За да не се огъва грифът като лък се натяга тръсрод-а. Натяга се толкова, че грифът да е идеално прав при настроени струни. Не трябва да има кривина!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.