Jump to content
Българският форум за музиканти

Recommended Posts

Публикувано

Здрасти на всички, приятели. Наскоро ми попадна едно нещо което ми се стори много смешно и същевременно много странно, но ме заинтригува. Тъй като съм много неопитен реших да споделя това което чух с вас :whistle: . Някъде прочетох че ако свариш струните в вода преди да ги ползваш и ги предпазваш от изпотяване и разни неща... незная точно, стори ми се налудничаво. Вие какво мислите :):metalist:

Отговорено

и за китаристи става нищо че дебелината е по малка, но не толкова често колкото при басистите защото стават много крехки струните

Отговорено

Само че живота им е много кратък след това, а и най често зверски изфалшивяват. Едно време го правихме това като нямаше струни, ама сега не виждам смисъла много, много

Отговорено

Тва ми се вижда смислено само за бас, щото там струните са скъпи. За китара са 10 кинта...а в днешно време човек на едно кафе да се врътне и оставя толкова...

За себе си правя аналогия с гумите за кола и камион. Тези за камион се регенерират, за кола никой няма да си играе, просто защото не е оправдано.

Разбира се ако някой го влече готвенето може да си ги бланшира чат-пат (струните) :metalist:

Отговорено
Чувал съм че се варят за здравина,а не за да се предпазят от изпотяване,ама до колко е вярно незнам.

Без да съм варил/свирил/виждал варени струни ще ти кажа, че това твърдение е невярно.

Първо, защото изложени на ниски температури (в случая 100градуса) в сплавите протичат процеси на "нормализация", която най-общо води до понижаване на якостните им х-ки и второ, защото с варене не се постига антикорозионна устойчивост.

Би могъл да пробваш с антифриз (зелен/син, не с червен), вместо вода, като добавиш и малко препарат Meglio. Този начин се използва за почистване на моделни двигатели, като е желателно да се прави на открито, защото антифризът е отровен.

Според мен, ефект с минимални негативни последствия върху струните, ще се постигне с утразвук и ацетон (кореселин/спирт/метанол). За съжаление, разтворителите мигновено абсорбират влагата от въздуха и е желателно струните бързо да се избършат и изсушат. Ултразвукови ванички продават в Конрад и не са скъпи.

Естествено, най-добре е да си купиш нови струни и да не се занимаваш с подобни гимнастики.

Отговорено (Редактирано)

За съжаление метод за "вечни струни" не е и едва ли ще бъде измислен.

По правило за музиканти, които свирят по 1-2-3 часа на ден(както повечето тук), може би ежемесечна смяна е добре, като за почитателите на звънкия звук на новите струни, може да се сменят дори седмично.

Про музикантите, свирещи непрекъснато, предполагам, че сменят на 2-3 дена максимум.

Естествено, има по-скъпи струни като Elixir, които издържат осезаемо повече, но и техните кусури са обсъждани.

Редактирано от Evtim Djerekarov
Отговорено

По време оно (развития социализъм) нямаше струни по магазините и прибягвахме понякога до подобни похвати за да им вдъхем още малко живот. Или често се случваше някоя от струните в новият комплект да е некачествена. Тогава я заменях с "рециклираната" стара струна. Само, че аз не ги варях, ами ги препичах във фурната. И аз като чух за първи път за тези термични обработки си мислех, че се шегуват, но като пробвах се убедих, че има някакъв ефект.

А като бях в казармата открих, че от стоманените нишки на телефонния кабел (ВКШ) можеш да си направиш първа или втора струна. :thumbs_up:

Отговорено

Абе не мисля, че при тая процедура водещото е термичната обработка. По-скоро е това, че при варене предполагаемо ще се махнат набитите в тях гадости от сорта на пот, мазнини, мъртва кожа, прах и тям подобни.

Някой по-горе препоръча Меглио и се присъединявам. Определено много добре почиства и обезмазнява. Ако се направи и в ултразвукова ваничка, която за мен има доказан ефект при чистенето на предмети с неравна повърхност и напластена мръсотия, смятам че ще стане перфектно. Даже скоро като сменям струните ще пробвам ей така за експеримента :thumbs_up:

Отговорено

И цялата тая патаклама да спестиш 7-8 кинта? Ебаси. Разбирам да нямаше струни по магазините, ама не е като да няма. И интернет да нямаше, ама и т'ва го има.

Пък струните за бас може и да са по-скъпи, но като че ли се сменят малко по-рядко :thumbs_up:

Отговорено
Тва ми се вижда смислено само за бас, щото там струните са скъпи. За китара са 10 кинта...а в днешно време човек на едно кафе да се врътне и оставя толкова...

За себе си правя аналогия с гумите за кола и камион. Тези за камион се регенерират, за кола никой няма да си играе, просто защото не е оправдано.

Разбира се ако някой го влече готвенето може да си ги бланшира чат-пат (струните) :thumbs_up:

а едно време и автомобилните се регенерираха

Отговорено
И цялата тая патаклама да спестиш 7-8 кинта? Ебаси. Разбирам да нямаше струни по магазините, ама не е като да няма. И интернет да нямаше, ама и т'ва го има.

Пък струните за бас може и да са по-скъпи, но като че ли се сменят малко по-рядко :rocker:

Е, никой не са му проблем 10 кинта, просто си чешем езиците :thumbs_up:

Що да се сменят по-рядко? В смисъл каква е логиката? Вярно е, че там предполагам не се търси такава звънкост, но все пак.

Пък и аз честно казано не обичам усещане на нови струни. Сегашните са ми на половин година и ми харесват страшно много, защото са по-меки и не прескърцват гадно.

Разбира се ако някой го влече готвенето може да си ги бланшира чат-пат (струните) :metalist:

а едно време и автомобилните се регенерираха

Е, те и сега се регенерират, въпросът е, че там смисъла е далеч по-малък :thumbs_up: Точно като при струните.

Отговорено

"Пък и аз честно казано не обичам усещане на нови струни. Сегашните са ми на половин година и ми харесват страшно много, защото са по-меки и не прескърцват гадно."

Уау! При мен е обратното. По-старите фалшивеят повече, имат повечко ръжда и тя ги прави гадни на пипане.