Jump to content
Българският форум за музиканти

Поредният маестро :)


layman

Recommended Posts

Здравейте,

 

С първото си изказване в този форум нарушавам т.4 от Правилата, за което се извинявам, но винаги случая е частен.

 

Имам си две прекрасни момчета, по-голямото от които е на 8 години, та този хубостник от няколко месеца постоянно изявява желание да свири на пиано.

Тук е мястото да поясня, че това ми е мечта от много години. Спомням си как всеки ден ходех в чисто новия РУМ Младост и на втория етаж имаше две пиана. Очите ми изтекоха по тях, но родителите ми не ми обърнаха никакво внимание. Просто се усмихваха и темата приключваше. Поне лелките в магазина се смиляваха и ми позволяваха да докосвам клавишите от време на време, но уви, в момента съм много далеч от музиката. В този ред на мисли искам да кажа, че не прехвърлям неосъществените си амбиции върху децата си, а момчето иска и аз съм безкрайно щастлив.

 

Нямам особена музикална култура, но това което знам е, че трябва да има пиано в къщи ако иска наистина да се занимава сериозно. Уроците са си уроци, но без упражнения/практика/игра у дома - ми се струва невъзможно. Като един консервативен тип, веднага категорично заявих, че пианото или ще е акустично или никакво! След това започнах вече да мисля. В същност е много неудобно след като живеем в апартамент (причините са ясни на всички). Рових, четох. Този подфорум съм го изчел целия вече и се замислих за "digital piano". Комбинацията от мобилност, липса на специфична поддръжка, възможност за ползване със слушалки и т.н. е незаменима!

 

Ето ги и въпросите ми:

- Yamaha YDP-140 с достатъчно добра клавиатура ли е? Наистина ли няма да има съществени проблеми след урок на акустично пиано да се упражнява на това?

- Ако евентуално наистина напредне и започне да се занимава сериозно, дали този инструмент ще му върши работа известно време или със сигурност ще трябва да се замени с по-висок клас или с акустично пиано?

- Кои са основните конкуренти на YDP-140 в този клас и тази цена?

- Ако до 6 месеца момчето ми не може да направи това (

) да изхвърля ли пианото през балкона? ... шегичка :cheers2:

 

Предварително ви благодаря и поздравления за форума!

 

Поздрави!

Редактирано от layman
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Понеже не си ползвал търсачката, а такива теми има доста, ще ти отговоря много накратко: задължително хамър-механика, под това не падай. YDP-140 има такава и не е зле, ако не ти е голямо като размер (понеже е цял корпус с педали). За тези пари можеш да си вземеш и стейдж пиано (същото, само дето няма корпус и трябва да се сложи на кръстачка или друга стойка), например Yamaha P85 - абсолютно същото е като характеристики: Yamaha P-85. Може да погледнеш и серията Casio Privia.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Здравей и благодаря за отговора!

 

Незнам какво имаш предвид с "Понеже не си ползвал търсачката", но аз съм споменал, че изчетох почти целия подфорум "Клавишни" преди да си позволя да се регистрирам и да пиша тук. Смея да твърдя, че съм наясно как би трябвало да се ползват специализирани форуми. Също така, само за информация разбира се, функцията за търсене е доста зле (няма я) когато не си регистриран, но вие би трябвало да знаете това.

 

Определено държа на "хамър-механика", "динамична клавиатура" и всички останали наименования, но мислех, че това се подразбира след първия ми въпрос.

 

Благодаря ви отново и съжалявам за поредната тема която е обсъждана и би трябвало всичко да е изяснено по нея!

 

Поздрави! :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Търсачката може да не работи, когато не си регнат, но Чичо Гугъл - да! Лека подсказка:

search keywords site: muzikant.org

Успех! :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

По въпроса за въпросите ти искам само да добавя следното:

Проблеми от свиренето ту на дигитално, ту на акустично пиано...не би следвало да има ако редовно го прави и на двете! Ако свири почти и само на дигиталното и рядко свири на акустично, тогава по всяка вероятност ще му е доста трудно!

И ако младежът реши, че музиката го влече и иска да се занимава сериозно с нея...без значение дали професионално или аматьорски - тогава цял живот ще дава пари за това, без значение какъв е бил първия инструмент :greenball:

Но винаги по-хубавото е...по-хубаво!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

избжрът ти е добър

за мен дигиталното пиано е по добрия избор

по препоръка на CyberGene аз си взех roland fp-7(още му дължа една почерпка)

и съм много доволен

акустичното пиано изисква подръжка както сам се сещаш, аз например стигнах до там че си го настройвах сам защото когато е растроено просто ми се губеше желанието да свиря

с дигиталните пиана този проблем е решен. за мен звука е много добър, а с клавиатурата се свиква много бързо

винаги има малка разлика но и при акустичните пиана е така

за мен това е правилния избор, да ме прощават традиционалистите

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Щом сте се спрели на дигитален вариант,няма да ви разубеждавам.

Само да ви кажа че детето ви ще изпитва сериозни трудности от разликата в усещането от различните клавиатури(дори да му купите скъп инструмент с иматация на класическа клавиатура).Ако някога то реши да се занимава сериозно само ще ви каже за този проблем.Ако е просто за да се занимава е приемлив вариант и дигитално пиано.

Поздрави.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Какви са тези чак толкова "сериозни" трудности? Редовно превключвам от акустично пиано на дигиталното си и обратно и нямам никакви трудности. Е, не съм професионален концертиращ музикант, ама все пак си мисля, че горе-долу имам някакво усещане за клавиатурите... Клавиатурата на средно скъпо и добре поддържано акустично пиано е по-добра от тази на дигитално пиано, но с малко. За сметка на това неподдържаните и евтините пиана имат толкова отвратителни клавиатури, че много пъти съм се ядосвал, че сядам на такива, вместо да си взема дигиталното. Така че според мен в тоя ниския ценови клас нещата са равносилни, даже може би с лек превес на дигиталните (като вземем предвид и много от предимствата им). Сега вече ако говорим за акустички от 5-6 бона и нагоре, както и рояли, нещата седят другояче, ама си трябва и редовна поддръжка, трябва място, трябва да имаш разбрани съседи и т.н.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Това със съседите наистина е проблем :icon_shithappens:

Не става дума за по-добра или по-лоша клавиатура.Механиките са много различни.Контрола на звука при акустичното пиано е много по-добър.Динамиката е несравнима(със стойностите от 0 до 127 в "MIDI" света :headbang:)Няма как да упражняваш този вид контрол върху дигиталният звук.Резултатите са различни от един и съши начин на свирене.За един добър пианист контрола е всичко!!Това разбира се няма да е от значение за хлапето!!В случая малко слагаме коня пред каруцата за това мисля да спра с аргументите до тук :D

Успех на бъдещият пианист !!!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

По принцип си прав, но мога да се обзаложа, че в 98% от случаите съвет като твоя ще навреди на детето, защото са много малко хубавите пиана и са скъпи на всичкото отгоре, а и знам колко малка част от хората се съветват изобщо с някой човек, когато купуват, а още по-малко пък да поддържат и акордират самото пиано след това. И в крайна сметка детето се оказва с някакво руско пиано с кофти клавиатура, строят на пианото спада и това пречи за развитието на слуха и куп други проблеми. Между другото някъде бях чел, че са измервали динамиката на механика на роял с електроника и бяха доказали, че 0-127 е предостатъчно и че дори и интервалът от pppp до ffff да бъде разделен само на 100 части, човешкият слух няма да направи разлика. Но нека не навлизаме в излишни детайли.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Само не мога да разбера защо качеството на звука на пианото, което е на урока, се смята за константна величина.Като се замисля е много вероятно и то да не е в добро състояние, което автоматично води и до отговор на въпроса "а няма ли дигиталното пиано да навреди на изгражданите навици".Ами напротив - според мен едно добро дигитално пиано ще е само в плюс.И сега да мина на най-важното от тезата ми :greenangel: - абе хайде най-напред да се почне от някоя запазена малолитражна кола и след време да се мисли за 7ма серия автоматик - все пак става дума за млад шофьор :hooray:

 

Поздрави от мен и успех на малкия.

Редактирано от ivo_tenev
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Не се притеснявай за дигиталните пиана. Напоследък ги използват ги и най-добри класически пианисти (за домашно свирене).

Спокойно може да започне с дигитално.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.