layman Публикувано Септември 28, 2009 Публикувано Септември 28, 2009 (Редактирано) Здравейте, С първото си изказване в този форум нарушавам т.4 от Правилата, за което се извинявам, но винаги случая е частен. Имам си две прекрасни момчета, по-голямото от които е на 8 години, та този хубостник от няколко месеца постоянно изявява желание да свири на пиано. Тук е мястото да поясня, че това ми е мечта от много години. Спомням си как всеки ден ходех в чисто новия РУМ Младост и на втория етаж имаше две пиана. Очите ми изтекоха по тях, но родителите ми не ми обърнаха никакво внимание. Просто се усмихваха и темата приключваше. Поне лелките в магазина се смиляваха и ми позволяваха да докосвам клавишите от време на време, но уви, в момента съм много далеч от музиката. В този ред на мисли искам да кажа, че не прехвърлям неосъществените си амбиции върху децата си, а момчето иска и аз съм безкрайно щастлив. Нямам особена музикална култура, но това което знам е, че трябва да има пиано в къщи ако иска наистина да се занимава сериозно. Уроците са си уроци, но без упражнения/практика/игра у дома - ми се струва невъзможно. Като един консервативен тип, веднага категорично заявих, че пианото или ще е акустично или никакво! След това започнах вече да мисля. В същност е много неудобно след като живеем в апартамент (причините са ясни на всички). Рових, четох. Този подфорум съм го изчел целия вече и се замислих за "digital piano". Комбинацията от мобилност, липса на специфична поддръжка, възможност за ползване със слушалки и т.н. е незаменима! Ето ги и въпросите ми: - Yamaha YDP-140 с достатъчно добра клавиатура ли е? Наистина ли няма да има съществени проблеми след урок на акустично пиано да се упражнява на това? - Ако евентуално наистина напредне и започне да се занимава сериозно, дали този инструмент ще му върши работа известно време или със сигурност ще трябва да се замени с по-висок клас или с акустично пиано? - Кои са основните конкуренти на YDP-140 в този клас и тази цена? - Ако до 6 месеца момчето ми не може да направи това ( ) да изхвърля ли пианото през балкона? ... шегичка Предварително ви благодаря и поздравления за форума! Поздрави! Редактирано Септември 28, 2009 от layman Цитирай
CyberGene Отговорено Септември 28, 2009 Отговорено Септември 28, 2009 Понеже не си ползвал търсачката, а такива теми има доста, ще ти отговоря много накратко: задължително хамър-механика, под това не падай. YDP-140 има такава и не е зле, ако не ти е голямо като размер (понеже е цял корпус с педали). За тези пари можеш да си вземеш и стейдж пиано (същото, само дето няма корпус и трябва да се сложи на кръстачка или друга стойка), например Yamaha P85 - абсолютно същото е като характеристики: Yamaha P-85. Може да погледнеш и серията Casio Privia. Цитирай
layman Отговорено Септември 28, 2009 Автор Отговорено Септември 28, 2009 Здравей и благодаря за отговора! Незнам какво имаш предвид с "Понеже не си ползвал търсачката", но аз съм споменал, че изчетох почти целия подфорум "Клавишни" преди да си позволя да се регистрирам и да пиша тук. Смея да твърдя, че съм наясно как би трябвало да се ползват специализирани форуми. Също така, само за информация разбира се, функцията за търсене е доста зле (няма я) когато не си регистриран, но вие би трябвало да знаете това. Определено държа на "хамър-механика", "динамична клавиатура" и всички останали наименования, но мислех, че това се подразбира след първия ми въпрос. Благодаря ви отново и съжалявам за поредната тема която е обсъждана и би трябвало всичко да е изяснено по нея! Поздрави! Цитирай
Baby Thomas Отговорено Септември 28, 2009 Отговорено Септември 28, 2009 Търсачката може да не работи, когато не си регнат, но Чичо Гугъл - да! Лека подсказка: search keywords site: muzikant.org Успех! Цитирай
layman Отговорено Септември 28, 2009 Автор Отговорено Септември 28, 2009 Ясно! Не се бях сетил за този вариант. Ще се оправим все пак ... Поздрави. Цитирай
Yiwigi Отговорено Септември 28, 2009 Отговорено Септември 28, 2009 По въпроса за въпросите ти искам само да добавя следното: Проблеми от свиренето ту на дигитално, ту на акустично пиано...не би следвало да има ако редовно го прави и на двете! Ако свири почти и само на дигиталното и рядко свири на акустично, тогава по всяка вероятност ще му е доста трудно! И ако младежът реши, че музиката го влече и иска да се занимава сериозно с нея...без значение дали професионално или аматьорски - тогава цял живот ще дава пари за това, без значение какъв е бил първия инструмент Но винаги по-хубавото е...по-хубаво! Цитирай
bras72 Отговорено Септември 28, 2009 Отговорено Септември 28, 2009 избжрът ти е добър за мен дигиталното пиано е по добрия избор по препоръка на CyberGene аз си взех roland fp-7(още му дължа една почерпка) и съм много доволен акустичното пиано изисква подръжка както сам се сещаш, аз например стигнах до там че си го настройвах сам защото когато е растроено просто ми се губеше желанието да свиря с дигиталните пиана този проблем е решен. за мен звука е много добър, а с клавиатурата се свиква много бързо винаги има малка разлика но и при акустичните пиана е така за мен това е правилния избор, да ме прощават традиционалистите Цитирай
byschmidt Отговорено Септември 29, 2009 Отговорено Септември 29, 2009 Щом сте се спрели на дигитален вариант,няма да ви разубеждавам. Само да ви кажа че детето ви ще изпитва сериозни трудности от разликата в усещането от различните клавиатури(дори да му купите скъп инструмент с иматация на класическа клавиатура).Ако някога то реши да се занимава сериозно само ще ви каже за този проблем.Ако е просто за да се занимава е приемлив вариант и дигитално пиано. Поздрави. Цитирай
CyberGene Отговорено Септември 29, 2009 Отговорено Септември 29, 2009 Какви са тези чак толкова "сериозни" трудности? Редовно превключвам от акустично пиано на дигиталното си и обратно и нямам никакви трудности. Е, не съм професионален концертиращ музикант, ама все пак си мисля, че горе-долу имам някакво усещане за клавиатурите... Клавиатурата на средно скъпо и добре поддържано акустично пиано е по-добра от тази на дигитално пиано, но с малко. За сметка на това неподдържаните и евтините пиана имат толкова отвратителни клавиатури, че много пъти съм се ядосвал, че сядам на такива, вместо да си взема дигиталното. Така че според мен в тоя ниския ценови клас нещата са равносилни, даже може би с лек превес на дигиталните (като вземем предвид и много от предимствата им). Сега вече ако говорим за акустички от 5-6 бона и нагоре, както и рояли, нещата седят другояче, ама си трябва и редовна поддръжка, трябва място, трябва да имаш разбрани съседи и т.н. Цитирай
byschmidt Отговорено Септември 29, 2009 Отговорено Септември 29, 2009 Това със съседите наистина е проблем Не става дума за по-добра или по-лоша клавиатура.Механиките са много различни.Контрола на звука при акустичното пиано е много по-добър.Динамиката е несравнима(със стойностите от 0 до 127 в "MIDI" света )Няма как да упражняваш този вид контрол върху дигиталният звук.Резултатите са различни от един и съши начин на свирене.За един добър пианист контрола е всичко!!Това разбира се няма да е от значение за хлапето!!В случая малко слагаме коня пред каруцата за това мисля да спра с аргументите до тук Успех на бъдещият пианист !!! Цитирай
CyberGene Отговорено Септември 29, 2009 Отговорено Септември 29, 2009 По принцип си прав, но мога да се обзаложа, че в 98% от случаите съвет като твоя ще навреди на детето, защото са много малко хубавите пиана и са скъпи на всичкото отгоре, а и знам колко малка част от хората се съветват изобщо с някой човек, когато купуват, а още по-малко пък да поддържат и акордират самото пиано след това. И в крайна сметка детето се оказва с някакво руско пиано с кофти клавиатура, строят на пианото спада и това пречи за развитието на слуха и куп други проблеми. Между другото някъде бях чел, че са измервали динамиката на механика на роял с електроника и бяха доказали, че 0-127 е предостатъчно и че дори и интервалът от pppp до ffff да бъде разделен само на 100 части, човешкият слух няма да направи разлика. Но нека не навлизаме в излишни детайли. Цитирай
ivo_tenev Отговорено Септември 29, 2009 Отговорено Септември 29, 2009 (Редактирано) Само не мога да разбера защо качеството на звука на пианото, което е на урока, се смята за константна величина.Като се замисля е много вероятно и то да не е в добро състояние, което автоматично води и до отговор на въпроса "а няма ли дигиталното пиано да навреди на изгражданите навици".Ами напротив - според мен едно добро дигитално пиано ще е само в плюс.И сега да мина на най-важното от тезата ми - абе хайде най-напред да се почне от някоя запазена малолитражна кола и след време да се мисли за 7ма серия автоматик - все пак става дума за млад шофьор Поздрави от мен и успех на малкия. Редактирано Септември 29, 2009 от ivo_tenev Цитирай
acc Отговорено Септември 30, 2009 Отговорено Септември 30, 2009 Не се притеснявай за дигиталните пиана. Напоследък ги използват ги и най-добри класически пианисти (за домашно свирене). Спокойно може да започне с дигитално. Цитирай
Recommended Posts