Jump to content
Българският форум за музиканти

Reharmonizing Songs


Recommended Posts

CyberGene, хубаво е, че добави и нотите на оригинала, понеже не ми беше особено позната композицията, та попаднах на различни в интернет. В оригиналния си вид може да е много удобна за първи стъпки в джаз хармонията.

 

Рехармонизацията е симпатична, макар и попренапудрена. :D Аз бих препоръчал на този, който ще анализира примера, да вземе оригиналната схема, сравнява с рехармонизираната и да си отбелязва отстрани на акорда с номерче от списъка, който съм дал, по какви начини е рехармонизирано.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ами аз този пример го правих преди една година по друг повод и не мисля, че би послужил по какъвто и да е начин за някакви учебни цели, защото е съвсем извратено и то нарочно :D Идеята беше да няма нито един акорд, общ с оригинала и поради тая причина се наложи да прибегна до драстичен подход, който от своя страна изисква прекаляване. Също така, повод ми беше и това, че един от любимите ми лейбъли ECM има нещо като неписано правило да издава музика, в която няма суинг, стандарти и т.н. (който е слушал, знае много добре за какъв специфичен европейски джаз, нюейдж, неокласика и т.н. става дума и че там стандартен джаз не може да се свири) и аз винаги съм си мислил, че дори и стандарти, които са тясно свързани със суинг ерата и с мейнстрийм джаз-хармонията биха могли да бъдат толкова "изкривени" от оригинала, че да не оставят и бегъл спомен, че са били такива, естествено с подходящи рехармонизации, ритмика и аранжимент.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

А, да, точно това пропуснах да споделя от впечатленията си, след като го чух: няма го суингът, та определено не е толкова джази, колкото ми звучи като фюжън между класика, джаз и нюейдж. :D

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

@CyberGene

 

Поздравления, на мен много ми хареса, много добре е направено и изсвирено. Само, може би ми идва една идея в повече , но пък от друга страна говорим за пример за рехармоизация, така, че за целта мисля, че е перфектен.

 

@Stone

 

Това, че няма суинг, в никакъв случай не е стилово определящо. Огромна част от съвременният джаз е базариан на различни бинарни (и не само) грувове , като суинга много често, съвсем унишлено се избягва, понеже е сериозно преексплоатиран от доста години насам. Това което, на мен специално леко ми напомня на фюжън в работата на SyberGene е по скоро хармонията от части, заради достата слаш акорди и SUS.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Кольо, мерси! :D

 

Иначе от стандартите Autumn Leaves заедно с All of Me са ми може би двата най-противни. Вероятно защото са преексплоатирани или пък просто хармонията им е прекално сладникава, но супер много ме дразнят. Имам намерение да направя подобна "гавра" с All of me, но не знам дали е много благодатно...

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Има един мой много любим пианист Billy Childs, който ми е кумир в рехармонизацията на стандартни джаз-парчета и дори поп, печелил е няколко пъти Грами за аранжимент. Когато имам време по-нататък, ще качвам в YouTube негови неща, сега на първо време това:

 

1. [ORIGINAL] Peter Gabriel - In Your Eyes

2. [billy Childs' jazz rearrangement]

 

Няма такъв Груув и хармония, от слушането на тоя човек съм научил страшно много, особено построяване на m7-акорди, употреба на sus-акорди и такива от вида Cmaj7/E, слаш-акорди и т.н. Кумир ми е отвсякъде. По-нататък ще пусна Fascinating Rhythm на Гершуин в негова неравноделна разработка с орекестър.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.