Jump to content
Българският форум за музиканти

Recommended Posts

Отговорено
ако дс пита мен струните са стагг нали 25 кинта 4тери струнка е баса bc 300

Ами смени си магазина в четвъртък гледах същите струни 16лвл и това е без 7% намалението което аз ползвам.

Отговорено (Редактирано)

Е чи как с времето станах професионалист :greenangel::greenball::thumbs_up:

Превод- Ако пита мене, струните са Стагг взех ги за 25лева за 4 струнен бас са.Баса е Stagg BC 300 BK

Редактирано от rinti
Отговорено

Утре слагаме и ние (най-сетне) едни Еликсирчета на басеца. На китарата ги ползам ексклузивно вече 3 г. някъде, но за баса така и не съм пробвал. Не се и съмнявам, че ще се разцепя от кеф!!! :cheers2:

П.П. Специално ще тествам с РАТМ и РХЧП! :)

Отговорено

Еликсирките са готини, вече една година карам с тях и нямат грешка, определено най-добрите които съм ползвал досега. Малко им помътня тона с времето но пък сърце не ми дава да ги варя/топя в спирт и т.н.... А и в по-басовия тон си има предимства :)

• 1 month later...
Отговорено (Редактирано)

Да споделя малко впечатления.

От седмица свиря със струни Елексир и малко съм разочарован честно казано.

Като цяло тона на струните е доста хубав доста близки са по тон до Ърнибол, доста са приятни на пипане и тона им не е мръднал откакто ги взех.

До тук обаче с хубавите страни. Тона на стуните макар да е доста хубав се усеща липса на бараитнес, нещо няма достатъчно високи честоти, точно онзи хубав метален звук на едни нови струни някаде се губи.

Струните са с нано уеб покритие (по тънкото покритие) и за разлика от ДР сякаш струната е топена в полимера след като е била навита (най-вероятно заради това се губят и високите честоти). Перкусиите не излизат особенно добре поради същата причина.

Та явно ще минавам обратно към ДР, макр че не знам кой ще ми внесе в България 135'' ( аман вече с тоя бемолен строй ама кво да правиш като на китаристите явно им се свири на бас :girl_witch: )

Мисълта ми е че ако се кефите на повечко брайтнес и все пак искате струни с покритие минавайте на ДР макар че черните ДР-ки откровенно ме дразнят колко грозно се излющват и на пипане не са така гладички и приятни (при слайд направо палят пръсти както спомена вече един колега) тона си заслужава.

Да не ме разбере някой погрешно Елексир са страхотни струни дори бих казал че заедно с ДР и Ърнибол са най-добрите стуни на пазара, всичко е въпрос на вкус и това какъв тон търсите просто не са тона който търся аз.

малко инфо за стуните които съм ползвал до сега

Уаруик черен етикет- много брайтнес на тона идиални за Метал и свирене с перо. Най-твърдите и неприятни на пипане стуни с които съм свирил, но като цяло тона им не е лош ако се кефите на много високи и ръмжащи ниски среди.

ДР с черно покритие- много добре балансирани поне за мен честотно всичко си имат дето се вика. Покритието се излющва супер грозно, но за сметка на това издържат 2-3 месеца без да им мръдне тона. Усеща се съпротивление при слайдване, но в това отношение са далеч по-добре от Уаруик.

Ротосаунд- Имат конци по краищата което за мен е много гадно нещо, тона им е пренаситен с някакви високи среди и никите хич никакви ги няма. На пипане са добре приятно меки и гладки са.

Ърнибол- много пиятен тон с повечко среди в началото тона им е прекрасен можеби им липсват малко високи както е и при Елексир, но в по-малка степен (все пак са без покритие).

Елексир... да не се повтарям.

Редактирано от Coprophagus
Отговорено

Ха, значи не само на мен Елексир ми звучат малко като ластици...

Досега не исках да пиша по въпроса, защото си мислех че проблема е само в моя "телевизор"...

Отговорено

Еликсир са моите струни. Адски удобни на пипане, звънлив (вярно, има около 80% от звънливостта на чисто нови обикновени струни) и издръжлив. Просто, от чисто икономична гледна точка, най-малкото, са жестока оферта.

А и аз лично мразя "твърди" струни. Много по-голямо удоволствие ми доставят по-"мазните", Еликсир :greenball:

Освен тва, звукът от обикновените струни на няколко месеца ми убива кефа от свиренето. Някъв супер погубен тон имат. Почистването (преваряване/спирт) както и да го погледнеш си е играчка, а самото сваляне на струните за по 1-2 дни на всеки 2 седмици не знам дали не се отразява зле на самия гриф.

Въпрос на предпочитание, в крайна сметка.

Отговорено

така и не разбирам защо си варите струните вземете си по един Дънлоп за почистване на струни и не се занимавайте с глупости. Увеличава живота на струните поне двойно да не говорим че не е нужно да се свалят струни и така на татък... Ако си почиствате струниете преди и след свирене, един нормален комплект ще си държи тона поне месец всекидневно свирене и чак тогава ще започнете да усещате че тона помътнява (е и живота на струните с покритие удължава разбира се, но не ми беше това мисълта). Така че ако не сте пробвали препаратчето, пробвайте ще се изненадате приятно.

Отговорено

Честно казано, след доста експерименти вече не искам да слагам на баса си каквото и да било друго освен добрия стар никелов Ърни. За мен това са струните!

Отговорено

Аз също не харесвам Еликсир. Усещането при допир ме дразни, освен това тонът хич не ми е по вкуса - подчертани високи, а в малко по-ниския регистър на високите среди - нищо.

От десетина дни пробвам и новите струни с покритие на Ърни Бол. Първоначално ми прозвучаха отчайващо, но установих, че като намаля усилвателя и компенсирам със здраво дърпане звучат доста близко до "нормалния" Ърни Бол, недостатъкът е че се боря с баса като прасе с тиква за да изкарам тон, който ми харесва :happy: . Смятам да пробвам и ДР с покритие и ако и те не ми харесат ще си остана доживот с ДР Хай Бийм, Ърни Бол Слинки и подобни.

Отговорено

Хм... а аз имам 1 запитване:

Тва дънлоп спрейчето, с което напръсквате струните си преди (май и след) свирене - то дали ги "омазнява" - примерно, от 1 бърз слайд през половината гриф със струни Fender (тях най-не ги обичам) пръстът ми пак ли ще миришe на опърлено? :)