Kalmar Отговорено Септември 4, 2009 Отговорено Септември 4, 2009 (Редактирано) Позна, всички големи компании за китари имат такава политика. Единствено по-малките бутикови производители, предпочитат много строга селекция на материала при която се връща до 70% от предложения материал, като непокриващ стандартите. Компании като Suhr, Anderson или Melancon. П.П. Като казвам "съмнява ме", се надявам че се схваща иронията в изказването ми... Редактирано Септември 4, 2009 от Kalmar Цитирай
Slacoth Отговорено Септември 4, 2009 Отговорено Септември 4, 2009 ... като подбират дървения материал ... Според мен голяма фирма с традиции, каквато са Gibson просто си поръчват дървен материал, като качество, такъв какъвто им трябва, а не си го подбират в последствие. Това, че предварително са решили за кой модел, какво качество ще ползват си е едно на ръка. едит: това не е забележка, а по-скоро разсъждения по картинки; Цитирай
Smokejack Отговорено Септември 4, 2009 Отговорено Септември 4, 2009 Колеги, моля ви се да бъдем малко по-точни в отговорите си. Когато някой не е сигурен - да не се обажда. Най-малкото добре е да имаш Гибсън за да имаш мнение за него. Аз имам СГ стандарт, но съм свирил на доста Лес Пол китари, а и доста съм изчел по въпроса. Лес Пол Студио сравнен с Лес Пол Стандарт има няколко козметични разлики: - и двете китари са продукт на Gibson USA (Gibson Custom e отделно звено, което произвежда сериите Къстъм и т. нар. VOS - Vintage Original Specification - китари, смятани за по-качествени като изработка и материали и значително по-скъпи, но за тях по-късно). - Стандарт и Студио имат maple top - с изключение на "worn" серията, които са сатинирани и нямат нитроцелулозен лак - те са изцяло махагонови и значително по-евтини. - Студиото няма кант на тялото и на грифа, докато стандарта има. - инлеите по грифа са трапецовидни "mother of pearl" на всички Лес Пол китари от двата типа - Les Paul GT - има стъклени инлеи, но това е друг модел, доста различен. - Адаптерите на Студиото са 490 и/или 498 (има worn модел с Р90 - супер китара за блус-рок на много добра цена), има нов модел от тази година Les Paul Studio Raw Power - който е изцяло от клен и е с '57 Класик адаптери - много интересна китара отново на добра цена (около 900 евро), но идва с мек калъф, за разлика от всички останали модели, които идват с куфар (отново без worn моделите - и те са с калъф). - Адаптерите на Стандарта са обикновено Burstbucker Pro, като има модел Les Paul Traditional с '57 Класик и '57 Класик Плюс, но вариациите на модела вече стават много и няма смисъл да се впускаме в детайли. Накратко казано - ако гледаме обикновеното Студио и Стандарт - разликата в звука ще идва единствено от адаптерите - всичко друго е еднакво, с изключение на гореописаните козметични разлики. Ако искаш Лес Пол - истински Гибсън и нямаш много пари - Студио Worn е перфектната китара за около 700 евро, има даже модели с Burstbucker Pro адаптери от тях - което ги прави много близки до Стандарта, въпреки че въпросните адаптери не са много обичани от собствениците на Лес Пол-ли. Звукът на това студио е малко по остър и ярък, заради липсата на нитроцелулозен лак и кленова шапка, но разликата не е много съществена. Ако имаш малко повече пари -900-1000 евро - можеш да вземеш обикновеното Студио - чисто и просто стандарт без козметични украшения. Ако имаш повече пари (1600 евро и нагоре) можеш да избереш Стандарт, Традишънъл, Традишънъл Про, Класик и т.н. Ако имаш над 2300 евра - взимай къстъм без да мислиш, вече според вкуса - R6, R7, R8, R9, R0, сигначър серия и прочее. От 1983 насам всички студия и стандарти са с така нар. "олекотени" тела (или швейцарско сирене - както ги наричат). Стандарт 2008 е с камери (chambered), още малко по-лек, като се твърди, че това се отразявало и на звука. изцяло solid body са единствено VOS сериите на Гибсън Къстъм и някои специални модели, но цените там са други. Някои са любители на "тежките", някои харесват олекотените - въпрос на вкус. Реално трябва да ги имаш и двата варианта и да си много в час за да усетиш разлика в звука. Ако има други въпроси, ще се радвам да отговоря. Забравих да спомена Епифон - собствениците на Епифон, твърдят, че няма голяма разлика, но нека не се залъгваме - Епифон се правят в Китай и качеството на материалите е доста различно. Освен външния вид - двете китари нямат много общо. Да и двете са от махагон например, но махагона, който се влага в Гибсън, не е същия като при Епифон - това важи и за всички останали детайли. С две думи - ако искаш Гибсън - взимаш Гибсън - независимо кой модел - Гибсън си е Гибсън. Аз лично бих предпочел най-евтиното Студио пред Епифон Къстъм например. Е добре де,защо след като по твоите думи разликата между Стандарта и Студиото е само козметична,моят Стандарт струва 3100 Евро а Студиото е средно около 1000 Евро?И още нещо,нямат почти нищо общо като звук!!!Сравнявал съм моята с не едно Студио,трябва да ти кажа,че Студиото е много,много ама много далеч от звука на Стандарт.Не ми се пише сега,иначе бих изпаднал в по подробни обяснения. Цитирай
gueorgues Отговорено Септември 4, 2009 Отговорено Септември 4, 2009 (Редактирано) Е добре де,защо след като по твоите думи разликата между Стандарта и Студиото е само козметична,моят Стандарт струва 3100 Евро а Студиото е средно около 1000 Евро?И още нещо,нямат почти нищо общо като звук!!!Сравнявал съм моята с не едно Студио,трябва да ти кажа,че Студиото е много,много ама много далеч от звука на Стандарт.Не ми се пише сега,иначе бих изпаднал в по подробни обяснения. Добре де - отвори интернет и погледни преди да изпадаш в някакви подобни излияния. Ако намериш Стандарт за 3100 евро - ще ти го купя - честно ти казвам (разбира се ако не е втора употреба от 59-та например или подписан от Майкъл Джексън ) Къде го видя тоя стандарт за 3100 евро. Ето ти магазин, от който аз пазарувам (далеч не е най-евтиния) - виж колко струва http://www.musicstore.com/is-bin/INTERSHOP...erName%3DGibson Студиото не е средно 1000 евро, а 1000-1100 евро са най-скъпите модели. По-горе неслучайно цитирах цени, но ти дали си прочел всичко? Брой до десет преди да кажеш нещо... Редактирано Септември 4, 2009 от gueorgues Цитирай
Smokejack Отговорено Септември 4, 2009 Отговорено Септември 4, 2009 (Редактирано) Е добре де,защо след като по твоите думи разликата между Стандарта и Студиото е само козметична,моят Стандарт струва 3100 Евро а Студиото е средно около 1000 Евро?И още нещо,нямат почти нищо общо като звук!!!Сравнявал съм моята с не едно Студио,трябва да ти кажа,че Студиото е много,много ама много далеч от звука на Стандарт.Не ми се пише сега,иначе бих изпаднал в по подробни обяснения. Добре де - отвори интернет и погледни преди да изпадаш в някакви подобни излияния. Ако намериш Стандарт за 3100 евро - ще ти го купя - честно ти казвам (разбира се ако не е втора употреба от 59-та например или подписан от Майкъл Джексън ) Къде го видя тоя стандарт за 3100 евро. Ето ти магазин, от който аз пазарувам (далеч не е най-евтиния) - виж колко струва http://www.musicstore.com/is-bin/INTERSHOP...erName%3DGibson Студиото не е средно 1000 евро, а 1000-1100 евро са най-скъпите модели. По-горе неслучайно цитирах цени, но ти дали си прочел всичко? Брой до десет преди да кажеш нещо... http://www.thomann.de/gb/gibson_50th_anniv..._1959_fpb_2.htm Надявам се да имаш толкова пари!!! Това е моята китара и е Стандарт,въпреки че е анивърсари.Цената вече е още по главозамайваща и само не ми казвай,че това е къстъм защото знака на къстъм шопа го няма никъде по китарата.Освен това,Стандарт от 59-та са по половин милион долара а не по 3000 Евро.Коригирай си информацията преди да бъдеш толкова категоричен Редактирано Септември 4, 2009 от Smokejack Цитирай
Kalmar Отговорено Септември 4, 2009 Отговорено Септември 4, 2009 (Редактирано) Хехехе не са 3000 ама на там отиват http://www.musik-schmidt.de/Gibson-Les-Pau...ain-Top-FT.html http://cgi.ebay.com/Gibson-USA-97-lefty-Le...p3286.m20.l1116 http://www.musik-schmidt.de/Gibson-Les-Pau...ain-Top-IT.html http://www.musik-schmidt.de/Gibson-Les-Pau...ain-Top-IT.html да не говорим за риишутата дето са по 5000 близо http://www.musik-schmidt.de/Gibson-Les-Pau...thentic-WC.html Редактирано Септември 4, 2009 от Kalmar Цитирай
gueorgues Отговорено Септември 4, 2009 Отговорено Септември 4, 2009 Е добре де,защо след като по твоите думи разликата между Стандарта и Студиото е само козметична,моят Стандарт струва 3100 Евро а Студиото е средно около 1000 Евро?И още нещо,нямат почти нищо общо като звук!!!Сравнявал съм моята с не едно Студио,трябва да ти кажа,че Студиото е много,много ама много далеч от звука на Стандарт.Не ми се пише сега,иначе бих изпаднал в по подробни обяснения. Добре де - отвори интернет и погледни преди да изпадаш в някакви подобни излияния. Ако намериш Стандарт за 3100 евро - ще ти го купя - честно ти казвам (разбира се ако не е втора употреба от 59-та например или подписан от Майкъл Джексън ) Къде го видя тоя стандарт за 3100 евро. Ето ти магазин, от който аз пазарувам (далеч не е най-евтиния) - виж колко струва http://www.musicstore.com/is-bin/INTERSHOP...erName%3DGibson Студиото не е средно 1000 евро, а 1000-1100 евро са най-скъпите модели. По-горе неслучайно цитирах цени, но ти дали си прочел всичко? Брой до десет преди да кажеш нещо... http://www.thomann.de/gb/gibson_50th_anniv..._1959_fpb_2.htm Надявам се да имаш толкова пари!!! Това е моята китара и е Стандарт,въпреки че е анивърсари.Цената вече е още по главозамайваща и само не ми казвай,че това е къстъм защото знака на къстъм шопа го няма никъде по китарата. Добре де - ти наистина не четеш. В описанието пише - "ограничена серия - само 25 (от този цвят) в света", малко по-долу "Къстъм шоп кейс включен в цената". Това, колега (наистина не го приемай лично, с най-добро чувство обяснявам и без да се заяждам) - въпросният R9 или Реишу (на английски) от 1959. Да Стандарт е, но е Къстъм Шоп - това е от споменатите от мен по-горе модели, които са преиздания на класически модели. Този не е VOS очевидно, цветът е нов и това е лимитирана серия заради 50-годишнината на модела. Тогава изтъняват леко грифа (темата за грифовете е доста дълга) и започват да правят шапките от клен, който има различни шарки в дървото. Именно затова - R9 са едни от най-скъпите модели. R8, например са с чисти кленови шапки, R7 са само голд-топ или черни, а R6 са с Р90 адаптери пак голд-топ. На този линк ще намериш доказателство за думите ми: http://www2.gibson.com/Products/Electric-G...l-Standard.aspx Цитирай
gueorgues Отговорено Септември 4, 2009 Отговорено Септември 4, 2009 Хехехе не са 3000 ама на там отиватhttp://www.musik-schmidt.de/Gibson-Les-Pau...ain-Top-FT.html http://cgi.ebay.com/Gibson-USA-97-lefty-Le...p3286.m20.l1116 http://www.musik-schmidt.de/Gibson-Les-Pau...ain-Top-IT.html http://www.musik-schmidt.de/Gibson-Les-Pau...ain-Top-IT.html да не говорим за риишутата дето са по 5000 близо http://www.musik-schmidt.de/Gibson-Les-Pau...thentic-WC.html "хе хе" - Първата е R8 (ако ти прави впечатление - отляво - си в графата Къстъм Шоп) Втората е Стандарт, но струва 3590 АВСТРАЛИЙСКИ долара, което са около 2200 евро! (Доста скъпо я продава, но пък е на майната си - Австралия - така че го разбирам човека) Третата отново е R8 (и отново ако ти прави впечатление - отляво - си в графата Къстъм Шоп) Четвъртата отново е R8 (и отново ако ти прави впечатление - отляво - си в графата Къстъм Шоп) - даже на тази снимка ясно се вижда знака на Къстъм Шоп върху пикгарда - предпазната пластмаса. Петата е R9 - както казах - разликата между двете реишута са доста и R9 са най-скъпите преиздания. Цитирай
Smokejack Отговорено Септември 4, 2009 Отговорено Септември 4, 2009 @gueorgues Явно не можем да се разберем с теб!!!Няма значение дали е реишу и т.н.Важното е че е Стандарт въпреки къстъм шоп закачките.Грифовете ги изтъняват през 60-те доколкото си спомням а и моята определено не е с тънък гриф.Именно и това е разликата в 50-тис нек и 60-тис нек.Първите са по дебели от вторите.Или говорим на различни езици за едно и също нещо или не знам к'во се случва и къде се къса нишката в комуникацията.Пак казвам,това че е реишу или анивърсари няма значение,моделът е Стандарт. Цитирай
gueorgues Отговорено Септември 4, 2009 Отговорено Септември 4, 2009 (Редактирано) @gueorgues Явно не можем да се разберем с теб!!!Няма значение дали е реишу и т.н.Важното е че е Стандарт въпреки къстъм шоп закачките.Грифовете ги изтъняват през 60-те доколкото си спомням а и моята определено не е с тънък гриф.Именно и това е разликата в 50-тис нек и 60-тис нек.Първите са по дебели от вторите.Или говорим на различни езици за едно и също нещо или не знам к'во се случва и къде се къса нишката в комуникацията.Пак казвам,това че е реишу или анивърсари няма значение,моделът е Стандарт. Стандарт е - не съм отрекъл - но е Къстъм шоп - има голяма разлика. Грифовете са три типа - '50 - закръглените (или бейзболни бухалки както им казват), '59 (какъвто е твоя - пак закръглен, но с по-тънък профил - за това изтъняване говорех) и '60 - тънък (или slim tapper neck). Разликите така или иначе са в милиметри. При СГ има някои разлики в ширината и т.н.... Както и да е: по темата - има ГОЛЯМО значение дали е преиздание (мисля, че ясно го обясних по-горе) и не е само в разликата от 2000-3000 евро. Едното се прави от Gibson Custom Shop, другото от Gibson USA - това са две различни производства. При къстъм шоп - качеството на изработка и материалите са на по-високо ниво. Но стига толкова - има интернет и книги за тази информация. Не искам да споря. Аз просто съм чел много по въпроса, защото съм голям фен на марката и затова исках да уточня, за да не си създават хората грешни впечатления. Да ти е честита китарата, със здраве да я ползваш и да й се радваш дълги години ( не съм ироничен - с най-добри чувства - наистина ) (уточнявам, защото тука интонацията на гласа трудно се улавя ). Това е една от най-хубавите версии на Лес Пол и искрено се радвам, че има хора, които могат да си ги позволят. Ако си в София - ще се радвам да се видим и да посвирим за удоволствие - с два Гибсъна няма начин да не си направим кефа - и да пием по бира. С най-добри чувства - отново казвам - не се заяждам. Не за друго - утре някой ентусиаст ще си купи Стандарт 2008 (,който е с камери в тялото, с други адаптери, от друг махагон, с не толкова хубава кленова шапка и пр. други дребни разлики) за 2000 евра и ще каже, че има същата, а тя наистина не е. Не случайно е един от най-скъпите и най-желани модели. Редактирано Септември 4, 2009 от gueorgues Цитирай
Smokejack Отговорено Септември 4, 2009 Отговорено Септември 4, 2009 ^ С удоволствие,стига да имам време бих джемвал с всеки.Иначе аз китарата я имам от близо 2 години вече и аз съм голям фен на Гибсън,дори нещо повече,вманиачен съм на тази тема. Цитирай
gueorgues Отговорено Септември 4, 2009 Отговорено Септември 4, 2009 (Редактирано) е, трябваше да поспорим да се намерим И аз съм всеки ден от осем до осем - ама събота и неделя някой ден ще намерим време. Е какъв цвят е твоята - пусни някоя истинска снимка да се полюбуваме. (това ми напомня, че обещах на един приятел да снимам моя Гибсън) Редактирано Септември 4, 2009 от gueorgues Цитирай
EAmechaniX Отговорено Септември 4, 2009 Отговорено Септември 4, 2009 (Редактирано) Накратко казано - ако гледаме обикновеното Студио и Стандарт - разликата в звука ще идва единствено от адаптерите - всичко друго е еднакво, с изключение на гореописаните козметични разлики. Колега, нямам нищо против да си го вярваш, но да го проповядваш... Имам един въпрос, който всъщност е риторичен, т.е. съдържа отговора в себе си. Ти наистина ли вярваш, че едни адаптери и байндинг ще направят 1000 доларовата разлика между двете китари?! ---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- ПП Кольо, прочетох ти поста. Редактирано Септември 4, 2009 от EAmechaniX Цитирай
kolio_k Отговорено Септември 4, 2009 Отговорено Септември 4, 2009 Пиша не за да споря с някой, а само за да споделя личен опит и наблюдения Нормално ЛП Стандард без екстри от тип къстъм шоп и тн струва между 1900 и 2500 евро. Поне колкото съм ги гледал, сигурно има някъде и по ниски и по високи цени, надали е от голямо значение. Колкото до това, че звука на Стандард и Студио е един и същ, и разликата е козметична, то това въобще не е вярно. Това са инструменти от различен клас и използвания материал за направата на двете е съвсем умишлено различен. На времето , като се ях запалил, си мислих по същия начин, само за да се убедя от личен опит, че не съм прав. За година и нещо смених първо две Студио, а след това и три Стандарта, за да намеря такава с наистина качествен саунд, при Студиото, макар че са добри китари, винаги нещо малко липсва в саунда, най вече прозрачност и отворен звук ( разбира с е сравнено с по добри от тях китари , не с някоя мотика за 300 кинта). На последния ми Стандарт се спрях, защото саунда му е наистина много добър и смятам, че ще го имам много дълго. И един последен път ще кажа (писал съм го много пъти), че който си мисли че адаптерите определят звука на една китара, много , ама много се лъже. Това важи само в случаите, когато сменяме някои супер скапани адаптери на Скуаиър например, с добри такива, което не значи че Скуаиъра става Фендер, а че става употребяем При качествените инструменти, които и без друго си имат хубави адаптери, саунда се определя от качеството на използваните материали, сглобката и тн, като малките разлики в качеството се сумират, за да доведат до сериозна разлика в саунда ( и много по сериозни и не съвсем заслужени в цената, но това е друг въпрос). п.п. Не говоря, защото съм чел по въпроса, понеже не съм , но пък за сметка на това съм свирил с 10ки ЛПта и съм имал доста, така, че мисля , че имам много преки и продължителни наблюдения. Което пък въобще не значи че някой трябва да е съгласен с мен де п.п. Преди няколко месеца сравнявах VOS с нормален Standard, разликата в саунда беше осезаема, не в полза на Стандарта. Същото се получава и при сравнение между Стандарт и Студио Цитирай
Smokejack Отговорено Септември 4, 2009 Отговорено Септември 4, 2009 100% Съгласен с Колио,аз също не съм чел много по въпроса,говоря от позицията на човек,който има немалък опит и също е сменил доста китари. @gueorgues Китарата ми е абсолютно същата като тази която съм дал на линка в томан,цвят и т.н. Само адаптерите не са оригиналните а са сменени със Сиймор Дънкан. Цитирай
Recommended Posts