Kalmar Отговорено Септември 3, 2009 Отговорено Септември 3, 2009 именно, няма значение колко са - 1 или 4, а колко са мощни и какъв е обема... шефе! Цитирай
sw1tched Отговорено Септември 3, 2009 Отговорено Септември 3, 2009 Има ли значение кой говорител от 4x12 се озвучава? По-скоро Не.Предполага се, разбира се, че са еднакви като модел. Има значение и кой е като позиция и кой конкретен говорител е, независимо от позицията. Говоря за говорители от една марка и модел и с един импеданс. Има сравнения и за двете и осезаема разлика има. Всеки говорител, както и всеки микрофон е уникален, някои в по-големи граници други в по-малки. Специално Celestion Vintage 30 и Shure Sm57, които са стандарт за китара варират много от бройка до бройка. Що се отнася до кабинетите: има значение най-вече големина, конструкция и материал на кабинета, а също вид и брой говорители (заради фазата на звука, т.е. как се комбинира звука идващ от различни места) Цитирай
Daniel_V Отговорено Септември 3, 2009 Отговорено Септември 3, 2009 Защо изтрихте мненията в които се вижда развитието на разговора неразбрах, но няма значение. Не сме се карали, оточнихме че говориме за едно и също нещо. Не виждам проблема. Само едно бих поправил - има значение дали са 1 или 4 в един обем и първото ми мнение в темата обеснява защо (като приемаме разбира се еднакви мощности.) По темата... Клипа го намерих в хисторито на Операта ми, но автора го е изтрил. Ще му пиша лично ако е възможно да го качи пак. Поздрави! Цитирай
Jordan_J Отговорено Септември 3, 2009 Отговорено Септември 3, 2009 (Редактирано) "... Има ли значение кой говорител от 4x12 се озвучава? ..." Да, има. В един кабинет 4х12" макар и еднакви говорителите звучат относително различно. В литературата по звукозапис казват, че трябва да ги "преслушаш" и да озвучиш този, който смяташ, че звучи най-добре. Това е както и с микрофоните - от 4 бройки микрофони Neumann U87 (например) - единият е "видимо" по-добър. Вероятно всичко това се дължи на произодствения процес, или нещо друго. Но е факт ... Дано съм бил полезен ... П.С: Докато пиша поста си - @Switched е написал почти същото ... Редактирано Септември 3, 2009 от visiondann Цитирай
bir4o Отговорено Септември 3, 2009 Отговорено Септември 3, 2009 Да.Наясно съм с тези фактори.Питах за това дали ПРИМЕРНО (можеби се дължи на некомпетентността ми) 4x12 избутва повече въздух от 1x12 и т.н. Според мен не е въпроса само кой колко въздух избутва . Ако се направи тест с китара на един и същ лампов усилвател, /който да подава една и съща мощност /с 1x12 и 4x12,ще се усети , че първия е пробивен ,а втория с по чист звук и обемен. Това си го обеснявам, защото шпулата на говорителя на 1x12 прави по-голям ход напред и назад от 4 шпули /където тока за задействането им се разпределя по-равно /. Имененно от по големия ход на шпулата на 1x12 се получава по голямо изкривяване на звука , което води до наличието на определени хармоници с което се определя пробивността ... Цитирай
synchu Отговорено Септември 4, 2009 Отговорено Септември 4, 2009 Понеже няколко души в една и съща тема не са наясно - обЯснявам ... обесването е друга работа ... Цитирай
TONY Отговорено Септември 4, 2009 Отговорено Септември 4, 2009 (Редактирано) Има значение и кой е като позиция и кой конкретен говорител е, независимо от позицията. Говоря за говорители от една марка и модел и с един импеданс. Има сравнения и за двете и осезаема разлика има. Всеки говорител, както и всеки микрофон е уникален, някои в по-големи граници други в по-малки. Специално Celestion Vintage 30 и Shure Sm57, които са стандарт за китара варират много от бройка до бройка. Варират от бройка до бройка дори от една реколта, а разликата между различни реколти (естествено сравнени по един екзепляр от тях) са още по голями. От друга страна, въпреки разликите, отделните Винтидж 30 ще звучат като такива, а не да речем като грийбеци. Ако вземем да "преслушаме" всеки говорител в една 4х12 или 2х12, разлики ще открием, но не е речено да сме на еднакво мнение кой е най-добър.Аз примеорно мога да харесам номер 3, а друг - номер 1. Именно за това всеки си прослушва и решава за себе си. Ако да предположим всички говорители в кабинета звучаха напълно индентично, мисля че това не би било толкова добре, поради предположението ми, че четири леко различаващи се ще дадат по-богат звук. Е, това на запис, дори с отдалечен мик за целият каб пак няма да се хване така, както се усеща от нашето ухо. Приемам, че микрофоните и ушите ни хващат различно. Според мен едно е, какво хващат ушите ни директно, друго записано от мик и възпроизведено през мониторинг ситема. Накрая да вметна - много записи на които си мислим, че са с 4х12 са от комбо с един говорител. Примери - Хендрикс, Джими Пейдж, Запа. Тоест в крайна сметка най-важно е кой свири и има ли каво да каже с свиренето си. Редактирано Септември 4, 2009 от TONY Цитирай
Recommended Posts