Jump to content
Българският форум за музиканти

Мнение за Dgx-530


Kalpazan

Recommended Posts

Здравейте,

 

Не съм много начинаещ но не съм и напреднал; свиря главно в къщи за собствено удоволстие. Харесъл съм си Yamaha DGX-530 и бих искал да питам ако някой има такъв да сподели мнение. Например дали си заслужава парите, има ли някакви осбенности и т.н. ?

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Здравей,

 

След като никой не желае да се престраши да даде мнение, явно аз ще бъда първият... :)

Ще започна с това, че много харесвам DGX серията на Ямаха, тя е точно позиционирана за хора, които нямат претенции за сцена, деца които се учат, за свирене вкъщи и прочее. Самата серия има УЕС 2 което е "псевдо" самоучител за пиано, както и дисплей, който показва изсвирените ноти, както и акордите.

От УЕС 2 системата не съм чул някой да се е научил да свири, още повече тя показва само постановка на ръцете, а не учи да се "четат" ноти.

 

Относно самия модел 530 - забележките (минусите) са ми следните:

Цената - 1330 лева в Техномаркет - ами множко ми се вижда, според мен си струва да се купи само втора ръка, за не повече от 750 лева.

Полифония - 32 (ами малко е) за тази цена от Ямаха можеше да "пуснат" 60. За домашно свирене 32 е ок, но хората с "разглезен слух" моментално ще схванат, че нещо липсва, че е постно...

Клавиатурата - клавишите изглеждат, като тежка клавиатура, но всъщност на допир е по-близо до синтезатора, от колкото до пианото. Не е добра.

Уж е пиано, а няма педал.... за тези пари можеше да добавят поне външен такъв...

 

Плюсовете са, че звукът от колоните е равен, не криви и изобщо плюс е, че има колонки.

Лек е и лесно се пренася.

 

Аз лично на времето притежавах DGX 200 (6 октави) и бях много доволен от баланса цената/качество, но считам, че вече при DGX 530, цената изпреварва екстрите.

 

 

Митко

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Мдааа, междувременно прочетох подобни на твоето мнение и се разубедих. Явно ще е DGX-630 макар че ми идва малко множко. Благодаря че сподели.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Калпазан, ако искаш моето мнение, въобще не ти трябва DGX 530 или нагоре, особено 630.

На 630 клавиатурата му е същата (гадна), DSP процесора му е същия, звуците са му същите, няма и педал - въобще кусурите са му същите, а цената още по - висока. Води се, че полифонията е 64, реално си е 2 по 32 софтуерно, което не е същото.

 

DGX си струва да се купи 2 ръка, да си купиш 200 или 300 (но пък не е 88!!!) серията, която е добре балансирана като получавано качество /цена, или да си купиш DGX 500, 505, 520 макс (по-стара серия, ако намериш някъде изобщо).

 

Освен това DGX серията има една гадна черта, която от Ямаха не я споменават и това е , че колкото по-нагоре върви серията, като цифри, толкова повече се орязва от към опции. Това се прави с ясната цел да не се извършва вътрешна конкуренция в Ямаха и да има резки грацини между класовете инструменти. Разбирай DGX 500 e по-наточена от DGX 530!!! Нямат далавера ти да купиш DGX, а да имаш нещо, което граничи с полупрофесионален иструмент.

 

Моето мнение е следното: така и така даваш една камара пари (защото за мен 1300 лева и нагоре са си сериозна сума) - поне си защити парите - вземи най-доброто за тях. Изчакай още 2 месеца, посъбери пари, но купи нещо, което си струва наистина и ще го използваш сума ти време.

Аз как бих постъпил на твое място: бих дал още да речем 300 или 400 лева отгоре, но ще взема инструмент, който е вече професионален клас, или хайде полу-професионален (защото DGX си е home made - хубава детска играчка).

 

Какво бих ти препоръчал:

Ямаха:

Р80 втора ръка

МО88 втора ръка (много близко до флагмана МОТИФ, работна станция, почти перфектен инструмент в твоя случай)

ММ88 нов (по-добър от 530ката)

В краен случай Кларинова 88 - поне си е 1:1 пиано (тук обаче си ограничен от малкото звуци, макс 32)

 

Корг:

SP200 - нов (стейжд пиано, перфектен звук, малко звуци)

Корг Тритон Ле 88 втора ръка (имал съм и този инструмент, мога само хубави неща да кажа за него, притежава почти неограничени възможности, работна станция, на светлинни години разстояние сравнено с DGX или ММ88), само за сравнение, аз моя го продадох за 1900 лева.

Корг ТR 88 (по-нова версия на ЛЕ88, добавени USB и още 16МВ РОМ до 64МВ) - също прекрасен избор, ако го намериш 2 ръка.

 

Касио:

НЕ ПРЕПОРЪЧВАМ

 

Роланд:

Тук да се изкажат колегите - Роланд не ми е силна тема.

 

Надявам се да съм бил полезен,

 

Митко

Редактирано от mitkosan
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Благодаря за ценните съвети колега. Спрях се на DGX серията защото четох само добри отзиви за нея и защото това което чух по Интернет горе-долу бива (за съжаления няма как да го чуя на живо). И понеже не вярвам много на това което има в Интернет реших да питам... Явно има защо.

 

Държа да е с 88 клавиша, просто ми е по-удобно. Ще ми се да е някаква хамър клавиатура също пак поради удобство. Не държа да е на 100% като на истинско пиано. Също така не държа да е фрашкан с екстри защото аз си свиря за удоволствие и нямам никакво намерение да композирам, миксирам или нещо такова. Държа да има хубав звук (то кой ли не държи) :-)

 

И това всичкото ако може да се вмести в до 1800-2000 лева ще е перфектно. Повече пари просто не е оправдано (все пак съм любител).

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Абе стойте надалече от DGX серията, колега. Аз също преди време четох много положителни отзиви за тези "синтезаторчета". Като имате пред вид, че тези отзиви са предимно от хора, които имат малки, да не кажа никакви, познания по музика Ви става ясно, че не можете да разчитате на тях. Цената, която им искат, е твърде, твърде висока при положение, че като звук DGX-овете са от 2000 година, тоест технология, която отдавна се е изплатила на фирмата-производител.

 

Аз се подлъгах от мнения от Интернет и преди 4 години си взех 305-цата - 530ката има същата клавиатура. Неподходяща е за упражнения и свирене на парчета за пиано. Това, което колегата Митко Сан е пропуснал да Ви каже, е, че клавишите на DGX клавиатурите са по-къси и по-тесни от тези на обикновеното пиано:

 

На DGX дължина на клавиша 14 см, от октава до октава широчината е 16 см, на пианото дължината на клавиша е 15 см, от октава до октава 16.5 см. На пръв поглед разликата изглежда пренебрежима, но не е така, когато започнете да свирите.

 

630 е същият боклук, клавиатурата му е много лека, въпреки че го водят graded hammer, демек, имитация на чукчета на пиано. MM88, за който колегата пише, също не ми вдъхва доверие - същите малки клавиши.

 

Моето скромно мнение е, ако се нуждаете от пиано, купете си нещо, което поне да прилича на пиано, от серията Clavinova, или Arius. Най-добре идете до магазина на Dynacord на Искърско шосе и пробвайте там моделите за да добиете представа какво се предлага като технология в момента, а после преценете дали да си вземете нов или на старо. За Корг, Роланд и другите производители нямам мнение.

 

DGX? да, но само за малки деца. Пък и те биха се забавлявали много повече с PSR s550, който си е на същата цена. Ама не са много хората, които биха жертвали 1000+ лева, за да подарят подобна играчка на калпазаните си.

 

Георги

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Имам DGX 520. Става за домашни забавления. Иначе, ако човек има по изтънчен слух, или свири сериозно, въобще няма и да погледни синтезатора. Както стана и със сина ми - сяда на него, само за да се лигави. Иначе предпочитанието му е акустичното пиано.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

С такова "синтезаторче" - Yamaha DGX-205 съм свирил по клубове и хората идваха да видят що за чудо вади такъв звук. :hysterical:

На всичкото отгоре, това не е и синтезатор...

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Сега всички ще ме нападнете ама днеска пробвах PX-320 на Casio и честно казано не знам защо толкова ги плюете. Клавиатурата страхотно ми допадна а пък и звука е доста добър. Така че слагам и него в списъка или по-скоро новия модел PX-330. Тези М/О 8 наистина са хубави ама имат екстри дето едва ли някога ще ги ползвам. То апетита идва с яденето де ... ще видим... не бързам.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Калпазан, ти си знаеш - парите са си твой.

Щом от Касио произвеждат пиана и има кой да ги купува, значи и Касио си има фенове.

 

Относно плюенето на Касио, за да има толкова единодушни мнения във форума сигурно има защо. Човек като се развива в дадена посока, му се разширява и кръгозора.

И аз се радвах навремето на PSR 275, ама сега ако я намеря на улицата, няма да се наведа и да я взема дори... много съм се резглезил с тези Корг-ове, ей... ;)

 

Поздрави,

 

Митко

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Casio Privia е дигитално пиано. Смея да твърдя, че имам поглед над дигиталните пиана, защото свиря само на такива и съм притежавал доста марки (Ямаха, Роланд, Корг, Касио), отделно от това съм пробвал почти всички модели на пазара, та аз лично намирам тези на Касио като по-добри от Корг като звук на акустично пиано и като качества на механиката, а цената им ги прави дори още по-добри. Корг са много добри при синтезаторите и уъркстейшъните, но като дигитални пиана са поне едно поколение назад от останалите - те например все още нямат семпли или симулация за резонансите при натиснат дампер педал, а доскоро ползваха и по един семпъл на клавиш... Има ли смисъл да го коментираме?!

 

П.П. DGX-сериите са с мека клавиатура. Ако човек иска да свири на пиано, по-добре изобщо да ги забрави и да се насочи към Casio Privia, ако е с малък бюджет или към FP-сериите на Роланд или P-сериите на Ямаха.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Калпазан, трябва да черпиш!!!

Намерих ти свирка DGX 305 - втора ръка, ето обявата: http://www.dalavera.net/product/view/i/144...ektno-satoyanie

 

Ще минеш доста по-тънко от 1000 лева дето беше посъбрал, ако решиш да я купуваш.

Поне ако е DGX да не се харчиш излишно!.

 

Поздрави,

 

Митко

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Благодаря за помоща колега, офертата наистина изглежда много изгодна. Но виждам че съм пропуснал да спомена че искам да е ново, втора ръка техника по принцип не купувам по ред причини.

 

Парите по принцип не са проблем. Слава богу имам достатъчно доходна работа и мога да си позволя нещо и за 3000 лева че и нагоре. Не искам обаче да купувам нещо което няма да ползвам пълноцено. Затова си сложих едно ограничение от 1500-2000 лева за да не залитна във високия клас техника където както се казва все още нямам работа :-)

 

Твърдо реших да е дигитално пиано. P-85 ми харесва ама ми се вижда малко орязано. За същите пари Privia дава доста повече на цената на малко по-кофти звук може би. Трябва да потърся къде в Бургас има P-85 да го пробвам. Между другото някой има ли идея колко се продава CLP-320 в момента в България ?

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ако ще взимаш от P-серията, много по-добре да вземеш P-90, CP33, P140 или P155. А аз лично много повече бих препоръчал Roland FP-7 или евентуално FP-4.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.