Jump to content
Българският форум за музиканти

Ползвате ли Myspace? Как?


Recommended Posts

Това е мястото където абсолютно всеки музикант (и неговият хамстер, и неговите бели чорапи) си има страница. Просто е задължително. Всички така правят.

 

Така ли е наистина? Какви въпроси ни решава присъствието на Майспейс, какви ползи за музикалната си кариера очакваме от него? Как е най-добре да се използват предлаганите там възможности? На тези въпроси ми се иска да чуя отговори от българските музиканти, по възможност от личния им опит.

 

Платформата е наистина с най-многобройна членска маса от местата, където се промотира музика. Единствено с по-голяма аудитория е Facebook, но там музикалното присъствие е разводнено от много повече не-музикални членове и страници. Многобройната публика е привкякла в Myspace не само 'млади надежди', но и някои от най-големите звезди, които поддържат присъствие там успоредно и независимо от официалните си сайтове (прескъпи и контролирани обикновено от лейбъла им). В Майспейс поддържат илюзия за непосредственост и близост с публиката, но присъствието им също е скъпо, защото наети редакционни екипи отговарят на феновете, получената информация се обработва и анализира, дизайнът е професионален и с разширена интерактивност, страниците се интегрират с другите медии на Мърдок и т.н.

 

Какво прави редовият, най-често полупорфесионален музикант, несвързан с големите лейбъли и медии? Едни очакват там да намерят публика, други - да ги открие някой 'добър чичко' от индустрията. Някои използват интерактивността на платформата за диалог с феновете си, други го имат просто като място за качване на няколко 'демо'записа. Има музиканти, за които това е еинствен сайт (защото нямат бюджет и време за нарочен сайт) - има и такива, които са на още 5 (100?) места. И някои наистина имат страница там защото "така се прави" или са прочели мъдър съвет, че трябва да го направят.

 

Различни цели, различни очаквания, различен подход. И различни резултати: може ли някой да сподели тук какво е получил от Майспейс? Някой да е видял измеримо нарастване на публиката си? Някой да е установил ценни нови контакти за кариарата си? Някого да са открили - па макар и за покана в някой клуб, ако не за многомилионен договор? Достойна е и позицията да не се очакват такива преки, 'материални' ползи. Ако виждате приоритетната причина да сте в Майспейс, за да говорите по-отблизо и директно с феновете си, да им подарите още от вниманието си (или дори от таланта си), да помогнете на друг някой музикант с едно 'Браво' или с колегиален съвет - осъществават ли се тези ваши цели?

 

И още нещо: как се справяте с неизбежния 'шум' - безразборния спам, хейтърите, безполезните губи-време-вци, перверзните типове и всякакви други нежелани явления на масовите платформи? И колко време на ден (на седмица, на месец?) отделяте за поддръжка на присъствието си в тази медия? Каква пропорция е това от цялото ви време за немузикални занимания около музиката ви (реклама, договаряне на участия, промоции, бюроикрация и всичко, което не е свирене и творене)?

 

Вярвам, че за всички ще е интересно - и полезно - да научат за опита на други, затова приканвам всеки да сподели собствения си опит и мнения.Кой ще започне?

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Аз лично използвам myspace като визитка ! На една страница е поместена важната информация за мен, както и за работата, която върша :hysterical: Смятам, че това е доста полезно, ако трябва да покажеш на някой - кой си. Относно дивидените - да, myspace "визитката" ми е помагала да бъда поканен на доста места :punk_guitar: , макар и само в България...

Не ме притеснява спама за ивенти. Като професионален музикант искам да се информирам какво/кога се случва с останалите Бг изпълнители.

С хейтъри и перверзници не съм се срещал за сега..

 

Facebook пък от своя страна създава по-голяма близост м/у потребителите, благодарение на доста по-интерактивната си среда. И е доста по-модерен в момента в Бг.

 

На ден влизам в myspace около 4-5 пъти, за да проверя какво се случва, докато във Facebook съм нон-стоп, щом имам отворен браузър :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

И аз като Baby Thomas не съм екзалтиран фен на MySpace и Facebook (но не 'мразя всички сходни'). За тези двете имам причини - и политика - да не откривам акаунти и да не участвам там изобщо. В други мрежи и платформи имам присъствие, в някои съм дори много активен.

 

Въпреки отсъствието ми от Майспейс (и Фейсбук) ги познавам, следя развитието им и съм на мнение, че могат да бъдат много полезни за музиканта, при правилно ползване.

 

Понеже стотици членове на форума имат страници в Майспейс, очаквам повече мнения. Дали по-малко хора четат 'Музикален бизнес'? (Може би трябваше д апусна темата в 'Говорилня'?).

 

Или тези съфорумници ги е толкова грижа за този раздел, колкото за страниците им в Майспейс? (Има, наистина, много страници, които са изготвени небрежно и с лошо качество. Други са направени с мерак, а после не се поглеждат с месеци, дори години.) И това отношение към вече установено присъствие (създадена страница) ми е интересно да разбера.

 

Някой друг да сподели?

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

За неоткриване на акаунт в Facebook са ми казвали ( заради тоталното следене).

Споделете повече. А защо и Майспейс да е като фейсбук?

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Отговорено (Редактирано)

И аз ползвам майспейс като визитка, реално не съм получил нищо, но пък съм открил накои позабравени (позагубени) приятели/колеги, а това не е малко. Биха могли да се намерят и съмишленици по стилове, да се сверяват часовници и т.н. Нямам нищо против "перверзничките", които ми се натрапват от време на време, а ако някой има нереалистични очаквания, то това си е за негова сметка.

Редактирано от johniebgood
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

През последните години, всеки път, във който съм работил с нови и непознати музиканти, Myspace ми е вършил винаги чудесна работа.

Последният пресен пример, тази седмица от Понеделник до Събота бях ангажиран да водя няколко уъркшопа, а също и за гиг в рамките Langnau Jazz Nights

http://www.jazz-nights.ch/index.php?id=295 , в рамките на тази няколко дена , имах над 200 посещения в Спейса, а доста хора ме питаха за различни неща относно музиката ми, която са чули там.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Направих МойКосмос на нашата банда 2007-а. Определено нещата се промениха. Разбрахме че имаме фенове ;) Хора от чужбина искаха да пращаме записи - и журналисти за да пишат ревюта и разни компании (естествено малки и почти неизвестни :hysterical: но все пак..) и т.н. Определено Космоса помага на бандите! Друг е въпроса, че ние нито албуми имаме нито демота и т.н., само 4-5 песни записвани по разли4но време с разли4ни "технологии" ;), както и да е важно е че хората научават за бандата ви. И определено се запознах с много хора. Много по добра комуникация се получава и м/у самите банди - поне за родната дет метъл сцена. Почтни няма банда с която не сме си писали и не сме в приятелски отношения. И за организаторите на разни фестове и концерти Космоса е идеалното място да си намери6 групите. И ние сме получавали много предложения именно от там. С две думи МойКосмос рулира!

 

ПС: А вече забелязвам и че на запад масово групите си зарязват сайтовете и наблягат само на спейса ;)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

На мен 'My Space' не ми допада.

Не предлага никаква индивидуалност и повечето опции с менюта са безполезни.

Но най-голямата излагация е, че липсват тематични подстраници в профилите, а всичко се подрежда безкрайно надолу, като руло тоалетна хартия.

А това с "приятелите" не желая и да го коментирам.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

^ Незнам какво имаш предвид под "индивидуалност" , но ако разбира6 малко от HTML може да си направиш профила да прилича и на сайта на БТВ да речем ;) Аз съм виждал такива профили че немога да разбера това спейс ли е или сайт. Всичко може6 да направиш, стига да знаеш как, и безполезните менюта и приятелите и контактите и инфото - всичко може да се маха :hysterical: Но това според мен не е проблем - целта на спейса е рекламата и популяризирането на бандата ти ! От теб зависи това как ще става - визия, функционалност и т.н.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Имаш право, но аз не му слагам "анатема", просто не ме блазни самата идея - "всички в кюпа".

Трудно ми е да го обясня хубаво, още повече, че безспорно един такъв профил предлага възможности.

Между другото, какъв е обема на личното пространство в My Space за всеки отделен потребител, където има право да качва свой файлове?Предполагам, че там има тази информация, но защо да не попитам тук.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

За мен едно от големите предимства на MySpace е връзката, потока. Веднъж като добавиш няколко любими банди към профила си, често после това повлича още една малка лавина от други готини банди, които не си чувал да ти пратят покани или да ги откриеш като приятели на някого.

 

Но то това се случва поради човеко потока. И аз се дразня на леко дървения дизайн, но уж работят в тая посока, ето сложиха нов профилоправяч, който има доста повече и по-гот опцийки.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

^^ "Всички в кюпа" за мен е най-големия + на спейса - защото когато нямаше такива социални мрежи, или поне не се използваха масово, и всеки беше индивидуален, тоест бандите имаха само уеб сайтове, беше 1000 пъти по трудно да намериш някоя нова банда - просто не знаеш как да я намери6, и незнаеш че съществува. От както ползвам спейса съм открил стотици нови банди, които слушам, и поне на половината от тях бих отишъл на концерт ако дойдат (за закУпуването на CD или нещо такова вече е друг въпроса :hysterical: ). Та мисълта ми е , че по този начин "всички в кюпа" е много по добре от колкото всеки по своя път и своя начин за самореклама и т.н. Особено за млади и неизвестни банди.

Относно с какво лично пространство разполагаш не съм много сигурен, но знам че имаш неограничен брой снимки които може да качиш, а за песните мисля, че до 10 песни в плеъра. Нещо такова :blink:

 

@fLiSk напълно те подкрепям. Именно като добавиш няколко любими банди в профила си и след това наистина лавинообразно научаваш за други.

А за дървения дизайн - това е както и при обикновен сайт - трябва да го прави дизайнер, или поне някой който разбира малко от малко. Както казах в по горен пост - профила ти може да прилича на каквото си поискаш.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.