Jump to content
Българският форум за музиканти

American Vg Stratocaster


noflip

Recommended Posts

поизчетох доста литература (ако така се води информацията в нета :) ) по темата за тая китарка, но никъде никой не казва следното - не се ли губи истинския китарен звук с цялата тая електроника? струва ли си човек да изплюе 1000 лева отгоре за да има тая чекийка която не се настройва и има 16 различни тона за сметката на един нормален стратокастер "само" за 2500 кинта? ще се радвам ако някой, който е хващал тоя джойстик си каже мнението по въпроса.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

^

В РФ съм гледал видео с демонстрация на възможностите на китарата.

Ако имаш път натам, накарай ги да ти го пуснат или пък пробвай самата китара, ако я има

в магазина.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Нямат я там и не знаят дали и кога ще имат.

Освен това цената е към 3300 + за последно като питах срещу около 2000 в Томан.

Иначе съм изгледал всичко що има из нета но си е друго да пипнеш и чуеш на живо.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

???

 

Фирмата, ако се продават добре, не би трябвало да ги спира от производство. Това, че ги е спряла е по-скоро лош признак. От друга страна, щом са разпродадени, значи има интерес са добри.

 

Третия вариант е да са изтеглени от производитела заради някакъв дефект, и понеже такава опция като обяснение в сайтовете няма и не е прилично да има, да са пуснали - разпродадена..

 

:girl_witch: :girl_witch:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ако търсите на Роланд известната технология, гледайте изрично за "VG" по сайтовете и магазините. Това е стара (и още развиваща се) технология на Роланд (VG или 'v-g' = 'virtual guitar'), която започна преди години с един специален адаптер, разделящ сигнала от отделните струни - и MIDI преобразувател (революционен за времето си), който позволяваше да се управлява и 'свири' на произволен MIDI инструмент. Впоследствие се появиха 'моделиращите' версии - в няколко модела и поколения. Първо се моделираха само различни китари, после - и усилватели (моделите с 'двойно' моделиране, както си ги нарича Роланд по маркетингови съображения)...

 

Традиционно VG системите се прилагаха ( и предлагаха в съвместни модели) със Стратокастер, предполагам като най-универсална и популярна китара. (Виждал съм, обаче и Роланд системи закачени на Лес Пол). Въпросният модел на Американ Стандард според мене (да ме поправят по-запознатите, не съм чел) е вариант на някой от скорошните модели на Роланд, изцяло вграден в съответния Фендер модел китара. Пълното вграждане дава удобството, че няма допълнителни външно-закачени джаджи по китарата, но пък (отново - подлежа на поправки!) мисля че са ограничени възможностите за моделиране само до няколко (4-5) типа звук (в отделните системи са безброй). Доколкото знам (!) няма и отделен MIDI изход за управление на синтезатори и др инструменти. Това прави китарата не-чак-толкова различна от класическия Страт, което може да обяснява недостатъчното търсене и снемането от производство. (Понякога фирмите снемат и модели когато ги заменят с нови, по-интересни, но не съм чул за такъв Фендер-Роланд).

 

Колкото до апетита на колеги-съфорумници към такава китара: личното ми мнение е да успокоим малко тръпката по забавни играчки, преди да вземаме решения. Такъв инструмент може да е много полезен за тесен кръг музиканти, които:

 

- Свирят жанрово разнородна и сложна музика

- Правят го на живо, в условия където компактност и бързина са приоритет, не могат често да се сменят инструменти и апаратури

- Свирят в минимални състави (соло-, дуо-, трио) където 'по съвместителство' имат няколко роли

 

Във всички други случаи е по-добре за звука и по-просто да се използват няколко инструмента. В студио (или на сцена с пълна формация) не е страшно предимство китаристът да свири пиано партии през MIDI. Или да наподобява акустична китара със Страт-а, когато може да се изсвири на.. акустична.

 

Свирил съм в сватбарско-кръчмарско трио с човек, който ползваше Roland VG (не с American Standard, а с отделна система, VG-88 мисля беше) - прави 'чудеса' и е незаменима за такова свирене. Понеже и аз си падам (без Роланд, с по-прости хватки като eBow) да вадя 'некитарни' звуци - бяхме като джобен симфоничен оркестър, за радост на пийналата тълпа :)

 

За сериозно свирене, обаче - няма си нищо по-хубаво от един обикновен... Страт (Или Гибсън, или каквото ви е по вкуса)

 

:cheers2:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Отговорено (Редактирано)

Бицев, мерси много. Търсех тази китара заради евентуалния MIDI изход, който явно го няма :hysterical:

 

Би ли ме светнал какви такива джиджавки за String2MIDI съществуват ? Търся си евтино (не че VG Strat-а е евтин де :hysterical: ) решение в тая насока но в гугъл попадам само скъпи миди китари.

Редактирано от noflip
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Слушал съм такъв Страт през комбо Hughes & Kettner (големо.. 100w чак надали, но озвучава зала без никакви грижи). От електрониката нямам впечатления (потвърждавам за липсата на midi портове), но самата китара, VG или не, звучеше превъзходно.. точно Iron Maiden от най-емблематичните им записи.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Отговорено (Редактирано)
Процесорът Roland VG-88, в комбинация с адаптера към него, примерно.

Обаче не е тънко :punk_guitar:.

 

 

всъщност не се изразих правилно, съжалявам. трябва ми миди адаптера, за да го използвам с VST инструменти. процесора съм го е**л :P

 

идеята ми е това ли е най-евтиното решение на пазара? Roland GK серията?

Редактирано от noflip
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

^

 

Не съм си играл с такива играчки, но май Роланд ГК е най-популярното решение; сигурно и най-достъпното. (Освен 6-торен адаптер ти трябва и преобразовател, мисля че му казват "MIDI driver" или "guitar synth driver" - ако търсиш в Гугъл). Цялата далавера (комплект за инсталиране), ако не се лъжа, излизаше 150-200 лири (около 250 евро по стария курс) - мога да питам хора дето го имат, но най-добре е да разчешеш eBay (2-ра ръка, особено по-старите и по-семпли ГК-та ще са по-евтини).

 

Ако търсиш съвсем евтино решение - опитай чисто софтуерно. Преди време имаше една фирма Lateral Solutions с плъг-ин Guitar Synth дето можеше да разчита и от обикновени адаптери - полифоничен сигнал (акорди) и да управлява MIDI инструменти. Когато излезе, не го смятаха за удобно решение (за сцена, щото иска компютър), но днес стана нормално китаристи да търкалят лаптопове по сцените... Доколкото помня имаха и безплатна версия (но вие в България си намирате и "учебни"/специални варианти и на платените версии :P ). Сигурно има и други софтуерни решения, ако се разтърсиш.

 

Ето ти за обща култура и един (старичък, но полезен) линк за MIDI с китари - там има и за адаптерите, ивсякаква информация по въпроса...

 

Наслука с тези занимания - и споделяй тук ако успееш!

:punk_guitar:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.