Jump to content
Българският форум за музиканти

Диапазон...


Bozzich

Recommended Posts

Здравейте. Не съм съвсем сигурен дали темата е за тук, но все пак ще се престраша да пусна една....

 

Значи, цялото нещо идва от това, че из YouTube е пълно с компилирани клипчета, документиращи най-ниските и най-високите тонове на редица певци, между които много любими мои гласове - Hansi Kursch, Daniel Gildenlow, да не говорим за класическите рокаджии. Не успях обаче да намеря такова за може би най-любимия ми вокалист - Maynard James Keenan, от Tool. Знам, че из форума има фенове на групата, а ако из вокалния такъв се намерят фенове на Майнард, бих бил щастлив да ми помогнат в тва търсене. Това, което аз от студийни записи успях да сметна, е от F2 (не помня вече коя) до едни 2-3 съвсем кратки C5 (кулминацията на Forty-six & 2). Възможно е да съм пропуснал нещо някъде. Toва правииии 2 октави и 7 полутона, ако не бъркам. Който знае нещо повече, нека ми помогне :) Може даже и клипче да спретнем.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Отговорено (Редактирано)

Не се изявявам като вокал (е, зависи от алкохола в кръвта :D ), но от чисто любопитство да попитам : за какво ти е притрябвало да му определяш диапазона на вокала на Tool? В смисъл има ли някаква полза от това, и ще оправдае ли трудa, вложен?

Предварително се извинявам, ако нещо не съм в час, просто ми е интересно да ме светне някой по въпроса. Поздрави!

Редактирано от Vasil Pavlov
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Аз съм голям фен на Tool и A Perfect Circle и в частност на китаристите и в двете банди и барабаниста на Tool. Oт 1993-та година още.

Не знам какво е това C5, но изглежда доста височко. Кое е това, 20-то прагче на първа (Ми) струна на китарата ли... мисля, че ако е писък - да. Може.

Както и да е. Мейнърд не е силен във диапазона а в характера и емоцията.

 

Почти 90% от вокалистите нямат такава. За сметка на това има и такива които я имат доста, както споменатият Мейнърд, така и Ръсел Алан (Symphony X)

и Ted leonard (Enchant)... едни от най-добрите за мен. Вокала на Дрийм Тиътър рядко ме е кефил, едно две... до максимум три парчета от всички.

 

За да не превръщам темата в офтопик ти предлагам "да се насладиш" на това:

!!! в н и м а н и е !!!

 

Доста зле... но, затова никога не съди на пръв поглед некадърните банди... никога не се знае какъв изверг може да излезе от такава!

:hysterical:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Не ме разбрахте. Аз не съм фен на спорта в музиката, казвал съм го неведнъж. Ако някой има 4 октави диапазон и пак успява да ме накара да настръхна, толкова по-добре за него(и мен, нали). Правя го от чисто любопитство. Майнард си заслужава, ако се появи клипче с най-силните му изпълнения с чисто документален характер, току-виж някой от ония, които мерят музиката в числа, биха го чули.

 

20то прагче мисля, че е C6. Винаги съм се бъркал с нотирането на китарата заради тая октава разлика, но мисля, че е така. C6 съм чувал Гилън да го удря, както и един руски луд - Витас... но за него друг път. Има и още много, предполагам, тва са първите, за които се сещам.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Тонът, който се вади на 1-ва китарна струна, 5-то прагче, е А от първа октава, 440 херца. Действайте в херци, за да няма обърквации. :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Нямам идея кое се нарича първа, втора октава, тва по книгите трябва да го пише.

Аз принципно съм върл противник на ташакопристискания звук, който издават редица познати гласове.

 

Едни от малкото, които не ме дразнят са Ерик Адамс и Робърт Плант. А има ненормални гласове като вокалите на Тото, оня къдравичкия и оня с

мустачките с физиономия на тираджия (просто няма такива гласове), вокала на Форинър... няма да изброявам.

 

Едни от пичовете, които са ми ставали скучни след втората песен са вокалите на Мейдън, Дрийм Тиътър, още например една дузина вокали на

известни банди с хеви-метъл привкус. Просто мен не ме кефят... удебелявам, за да не стане объркване. :)

 

Никога няма да ми омръзне Ерик Адамс. Просто е звяр - крешенето му е с характер, хъс, влиза в образа на героя... изрод!

Ръсел Алан - едва ли има човек, който пее прогресив-метъл и да не го знае!

 

Относно Мейнард - знам, че не е спортист. Даже ако се поразровиш из тубата ще намериш едно видео от концерт на песента Parabola.

Там (на конкретно това участие) той не успява да вземе най-високия тон и удря от яд микрофона в земята! Има си и моменти, в които не му е ден на човек. ;)

Но според мен повече го доядя, че "излезе от парчето", а не толкова, че не успя да вземе тона. Има малка разлика в това.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • 2 weeks later...

Диапазон на конкретна звезда - Марая Кери - някои казват,че гласа й е близо 6 октави, други - че е 7.Така или иначе диапазона й е огромен.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Тва с октавите е малко спекулативно. Ако мога да изкарам с глас 4 октавни тона, всъщност диапазонът ми е трите октави заключени между тях.

Препдолагам при певици като Марая, освен че става въпрос за октавни тонове, става въпрос и за различно звукоизвличане. Не става въпрос за гръдно гърлено или главово резониране, а за различно звукоизвличане. Тук освен споменатите влизат и фалцета и "циповия" глас - почти безрезонансен глас от "стиснато" състояние на гласовите струни. Има доста примери в youtube на хора, които не могт да пеят, но могат да изкарват такива тонове, такова звукоизвличане.

Марая обаче освен всичко това е и певица. 6 окатвни тона, камо ли 6 октави ми се струва леко като градска легенда. Бих казал 5 октавни тона за нея...

 

Има и чисто непевчески упражнения за диапазон. За тренировка, което обаче е съвсем различно от това да изпееш даден тон. Да не кажа коренно различно.

От техническа гледна точка - да, но от певческа, рядко хващат ухото такива изпълнения. Зависи от характера на певеца като цяло. Именно затова Мейнард и другите които споменах за мен са изроди.

 

Ето тука можеш да чуеш певец с такъв глас тип ципов (whistle) на 0:12 в лявата колонка (слушалка):

http://www.youtube.com/watch?v=HT1vT31bhKg

 

Ето и Марайчето на 1:06, на 1:57 и на 2:47 и на 3:48 разцепва и кво прай:

http://www.youtube.com/watch?v=vlyVcQ8GmK0

Ако се абстрахираш, че е глас и се заслушаш в самия звук, на практика той не се различава от свирка тип пиколо.

 

 

Ето и няколко глупости :)

 

- особено заученото крещене :) но то цялото е веселяшко

 

http://www.youtube.com/watch?v=gUQMrgOkS-I...&playnext=1

 

Това ми е любимото, няма такива глупости:

http://www.youtube.com/watch?v=ppk2_xo2JPk...feature=related :D

какви ненужни неща се преподават само
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

На мен не ми се вижда чак толкова невъзможно. Всъщност за нея казват,че може да обхване 7 октави, но пеенето с глас й е близо 6 октави. Защитавам я защото много я харесвам, независимо от последните й промени...

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Какво е станало с нея, че не съм в час от години какво се случава с таз мома?

От какво я защитваш, дай повече инфо. Но все пак темата е за Мейнърд. :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Нищо особено, просто все повече се доближава до надувна кукла - само пластмаса... :)

 

едно Гинес рекордче от мъж... :slap:
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Нищо особено, просто все повече се доближава до надувна кукла - само пластмаса... :D

 

едно Гинес рекордче от мъж... ;)

 

Хаха... тази тема, както много други, се превърна в битка на половете... Всъщност обиждате Марая, не защото е със пластични операции (това мен не ме интересува, предвид прекрасния й глас, всеки има недостатъци, но тук говорим конкретно за диапазон), а всъщност ми понамирисва на сексизъм. Иначе в същия пост може би щяхте да пишете не за рекорд от "мъж", а "певец" или конкретно име... :). Както и да е. Марая си е певица и си има диапазона и без нас - това никой няма да й го отнеме :) .

И след като темата е озаглавена: "Диапазон на някои конкретни звезди"... Защо темата да е само за Meynard? Аз просто сложих тук моя любима певица, за която смятам, че е достойна за възхищение...

Явно нещо сбърках... Нищо, повече няма да се меся в темата и без това ми е все едно ;) . Това е от мен.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Мамини златни !!! :)

 

Тук е много забавно бе ... само ако знаете колко глупости сте надраскали :)

Сред най-конструктивните коментари. Поне да беше говорилнята.

 

Не знам за Марая Кери, но Витас наистина ме впечатли страшно. И все пак - за Мейнард никой ли не изявява желание? Въпреки че и той в последно време не успява да ги взима тия до-та на 46&2... принципно си кара само до Ла (440 Hz), което явно му е "работния" диапазон. Доста често в кулминациите на песните има едни Ла-та - Rosetta Stoned, Sober и други.

 

П.П. Специално за "ташакопристискания" звук се сещам точно пък за Робърт Плант... той целият му глас си е висок. И е доста непостоянен на живо, дори на Медисън Скуеър Гардън '73(ако не бъркам годината), което май е най-най-силният им концерт, има значителни криввания. Специално Пейдж и Плант имат този сериозен недостатък, ако и да са бащи на блусарския рок. Това е офтопик, де, но специално за Пейдж - който не вярва, ето линк:

http://vbox7.com/play:78b1c281

В това отношение винаги бих предпочел Гилън, макар да ми е омръзнал малко вече :D

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.