Jump to content
Българският форум за музиканти

Полиране на прагчета


Recommended Posts

Здраво колеги, иска ми се да си полирам праговете на басо, но не съм сигурен каква паста да ползвам. Предполагам такава за кола ще стане, ма какво да права 1 кило паста?! Някакви идеи за малка разфасочица колкот за две китари?

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Внимавай каква точно паста ще вземеш! Съществуват различни видове, както абразивни, така и полир пасти. Абразивната е предназначена да запълва малки и плитки драскотини, а от самото име можеш да си направиш извод как работи. Така, че - внимавай с фингърборда! Иначе полир пастите са с различни номера, показващи тяхната степен на полиране - при пастиране/полиране на автомобил обикновено се работи по следния начин - първо се минава с абразивна паста, почистване, минаване с полир паста (като за добър ефект се минава няколко пъти с различни номера), почистване, третиране за блясък.

 

Цялата това ти го споменавам, за да не ходиш да си купуваш пасти от специализирани магазини (плюса е, че дават и в малки разфасовки), а си вземи от някоя бензиностанция за 10-12 лв една опаковка Turtle Wax и пробвай. После, понеже ще ти остане - кеф ти по твоята кола, или на някой френд. ;)

 

П.П. Не, не се занимавам с това, просто обичам да си поддържам и глезя тараляската. :thumbs_up:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Е, за да си полира прагчетата, очевидно ще трябва да отнеме някакви микрони от повърхността им с абразивната паста.

А фингърборда няма да има грижи - то абразивната паста обикновено шкури като шкурка 5000, дето нема толкова фина :thumbs_up:.

Имат размери пастите, обаче, размер на зрънцето.

Аз ползвам една StacPlastic "Pasta Abrasiva Autolucidante", с която си полирам прагчетата финално, след като правя рефрети.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Аз прагове не съм полирал, но съм полирал други неща и ползвам една бг паста в малки разфасовки в кутийки по 100-ина грама. Има различни размери на зърното и отива към 1-2лв. TurtleWax не бяха ли само восъчни пасти за финално полиране? Имам една кутия тук такава за полиране на китари, но съм останал с впечатлението, че са предимно восъчни (то по wax-а в името какво да се очаква друго... Дано поне не го правят от восък на костенурки, че ще се окаже причината за изчезването на сините костенурки от планетата :thumbs_up: )

 

Поздрави,

Влад

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Здраво колеги, иска ми се да си полирам праговете на басо, но не съм сигурен каква паста да ползвам. Предполагам такава за кола ще стане, ма какво да права 1 кило паста?! Някакви идеи за малка разфасочица колкот за две китари?

Препоръчам ти първо да ги минеш с шкурка 2000, а след това може и 2500, но не е задължително,След това с някоя полир-паста.Аз например съм ползвал тези:

jk7elenpiexnmybj2lhlahaexhav0379j2sldtwm_thumb.jpg

Тази първата (зеленото парче(руска) по принцип се наслоява на парцалена шайба така както си е в твърдо състояние, но много добри резултати се получават ако я разтвориш в газ за горене или в някое тънко масло до консистенцията на паста за да можеш да я нанесеш в/у прагчетата.Като позасъхне леко започваш да търкаш с вълнено парче или с кече.Ако имаш полир-машинка с високи обороти и дорник с кече за нея ще стане още по-добре.Само да не задържиш дълго време на едно и също място, че започва да си сваля от прагчето.

Втората паста е диамантна и я има с различна едрина на абразивното зърно.Конкретно моята е малко едра и не е съвсем подходяща за полиране, но на мястото на шкурка 2500 може да се ползва тази паста.Има подобни пасти с едрина на зърното от 1-3 микрона-те са добри за полиране.

Това в кутийката, което прилича на памук също е диамантна паста.С този "памук" първо се натриват прагчетата и по тях остава слой полираща паста.В процеса на натриване пастата(памука) става черен, т.е. вече е отработен и се изхвърля.Следва полиране с вълнено парче или кече.

Препоръчам зелената паста-лесно се намира, в пъти по-евтина е от третата паста, а резултата е същия.

Можете да си разтворите едно малко количество и да го съхранявате дълго време в подходящ съд.

Цената на калъп от тази паста е 10лв.Калъпа е около 40х40х200мм (ако не ме лъже окото, но е там-някъде).Магазина е в Пловдив, някой ако го интересува-на лични, за да не правим безплатна реклама.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Тази зелената се казва паста Гой и върши много добра работа, що се отнася до полиране на метал. Има я в няколко размера (3 или 4, не помня точно). Търси най-ситната.

 

К. Димитров

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

......Магазина е в Пловдив, някой ако го интересува-на лични, за да не правим безплатна реклама.

Не е проблем да споменеш кой е магазина, адрес, телефон и т.н.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • 6 years later...

Днес си полирах праговете с "стоманена вълна 0000"

Перфектна работа за 5 минути.Един топ вълна е 10лв стига за 20-30 пъти.

http://www.frets.com/FretsPages/Musician/GenMaint/Cleaning/cleaning02.html

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • 2 weeks later...

Попитай таксиджиите в твоя град в кой магазин продава малки качества полир паста. В моя град продават по 50 грама. Оттам си купуваш №3 и №2. №1 няма да ти е нужна. Ако има видими неравности първо мини с шкурка 2000 на трупче.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.