Jump to content
Българският форум за музиканти

Recommended Posts

Публикувано

Понеже тук във форума постоянно се спекулира с Squier реших да класифицирам основните модели -за да ми стане ясно лично на мене за какво иде реч - в последствие реших да го споделя с вас.

(освен спецификациите на Stratocaster® серията е са споменати и цени : в musiciansfriend и в БГ )

Започвам от най нисък клас към най висок:

1. Bullet Series

Body Basswood (42mm)

Neck Maple

Fingerboard Rosewood 9.5" Radius (241 mm)

No. of Frets 21 Medium Jumbo

Pickups 3 Single-Coil Strat Pickups

Machine Heads Covered Tuners

Цена ~ 120 $ или 250 BGN

2.Affinity Series

Body Alder

Neck Maple,

(Polyurethane Finish)

Fingerboard Maple, 9.5” Radius (241 mm) /Rosewood, 9.5” Radius (241 mm)

No. of Frets 21 Medium Jumbo

Pickups 3 Single-Coil Pickups

Machine Heads Standard Die-Cast Tuners

Цена ~ 180 $ или 350 BGN

3.STANDARD

Body Agathis

Neck Maple, C-Shape,

(Polyurethane Finish)

Fingerboard Maple, 9.5” Radius (241 mm) / Rosewood, 9.5” Radius (241 mm)

No. of Frets 22 Medium Jumbo

Pickups 3 Alnico Magnet Single-Coil Pickups

Bridge Synchronous Twin-Pivot Tremolo

Цена ~ 230 $ или 450 BGN

Значи тва са трите достъпни модела в психологическата граница под 500 BGN.

За хай моделите мисля е излишно да говорим тук ....

Какво прави впечатление.

Най евтината серия булет е от липа , керамични адаптери , некапсуловани ключове - Далече от първообраза но на най ниската цена.

Афинити - за 100 кинта отгоре получаваме тяло Alder капсуловани ключове и опция да си избираме Maple /Rosewood фингърборд.

Стандарта като най скъпия от разглежданите :

плюс :

- алнико адаптери

- двуточково тремоло

- 22 прага

минус:

- тяло агатис

Генерален извод - не може да излъжем системата - по скъпия но достъпен модел е накичен с як хардуер и екстри но нарочно с по кофти дърво....

Горното е направено въз онсова каталожни дании от интернет и отне около 10 минути да се провери и напише.

Поздрави

Дими

п.с. Ако четете между редовете аз си имам победител лично за мен.

Отговорено

Поздрави за извода и темата.

Предполагам си избрал афинитито, заради тялото, но пък от това, което съм пробвал

стандартите са по-удобни и свиряеми.

Няма ли вече да прескочиш мексико или свинският грип те плаши :headbang:

Отговорено

аз съм с Афинити и като за 350 лв не бих казал, че е лоша китара. Кофтито им е, че са с тънко тяло и финиша на грифа е доста тънък (особено на фретборда). Но иначе на clean канала искарват доста приятен звук, макар че с едни алнико адаптери ще е друго.

Какво ми харесва в този модел китара:

- тремолото е с шест болта хванато, не с два като при стандарт страта

- пикгарда е с осем болта (фен съм на 50's Strat и за това го приемам като плюс за мен, както и тези 21 прагчета, като при педесетарките)

- има модели с кленов фретборд, докато Bullet са само с палисандров

- след като я настроя си държи доста време настройката

Какво не ми харесва в Афинитито:

- по тесния гриф (41мм при нъта) и по-тънкото тяло

- тънкия финиш

- голямата глава (стил 70-те), което вече си опира до вкус

Това само недоумявам защо грифа е по-тесен???

ПС: Нека всеки притежател на Скуайър изкаже впечатления от китарата си.

Отговорено (Редактирано)
ПС: Нека всеки притежател на Скуайър изкаже впечатления от китарата си.

Ами аз имам Squier Showmaster. Беше ми първата ел.китара. Свирих на нея някъде 3 години. Толкова е износена, че последния път лютиерът каза, че ако още един път ми се наложи, да му я нося, за да нивелира праговете, нямало да може, трябвало направо да ги сменя. :ok:

После си купих Vintage V100BB. Откак я купих, преди около 1 година и половина, съм свирил на Squier-a точно един час. И то вчера. Рекох да я поразцъкам, просто я ръгнах в амп-а и ми стана странно, как съм се мъчел, да свиря Металика с т'ва ?

Както и да е, настоих я на Ми бемол, така имам 2 китари в Ми и 2 - в Ми Бемол, мога да си свирукам, каквото си поискам. Но на тоя скуаер, освен ако, не дай си боже, не стане нещо, или не съм ПРИНУДЕН, не искам и да си помислям да свиря.

Но искам да кажа нещо. Не оплювам марката или нещо подобно. Просто съм фен на дебелия плътен тон, какъвто ми дава LP-то. Освен това, много зле съм поддържал Showmaster-a, така че, това допълнително му е влошило, и то доста, звука.

Недостатъци :

Тремолото наистина МНОГО бързо разстойва. И то до такава степен, че 1 месец, след като си купих китарата, осъзнах, че не мога да го ползвам сериозно. Затова развинтих ръчката, и близо 2 години стоя прибрана в едно чекмедже.

НЯМА състейн. НИКАКЪВ!

Адаптерите на Vintage LP-то са мътни. Но това не е нищо пред тези на Squier-а. За микрофония не знам, тези на Showmaster не съм ги пробвал, боцнати в хубав амп в "бойни" условия :greenangel:

Счупих един от ключовете, и се оказа, че били такива за лява ръка, съответно ми беше по - трудно да намеря такива, за да го сменя.

Дори с не много тежък дистър, звучи остро и дразнещо.

Без драйв звучи мътно.

Не знам какви са адаптерите, но не улавят грам динамика, като свиря. Каквато и да е силата на атаката, се чува почти едно и също.

Лака се надраска много бързо, защото няма Pickguard.

Мястото, където е се включва кабелът, не знам как се казва, непрекъснато се разхлабваше, винтовете ли са къси, така и не разбрах.

Плюсове :

Удобна е, може би защото ми е първа, но дори и сега грифът ми е много удобен.

След премахване на ръчката, и застопоряване на тремолото, състейна се подобрява значително, също не се разстройва толкова много

С много зор, може да се извади приличен звук, но стига да не е с много дистър

Грифът е тънък, това за много хора е удобство.

Евтина е :)

Има един двоен и 2 единични адаптери, това дава голямо разнообразие от бленди и звуци, които могат да се вадят.

Има малко по - лесен достъп до най - високите позиции, спрямо LP-то. Аз вече му свикнах на Vintage-а, но на някой може да му се стори трудно да свири с портаменто на 22 позиция :)

Ето мнението ми за МОЯ Squier : не искам да пипна повече тази китара.

Друг модел на фирмата, по - скъп, и да не е износен и очукан - определено.

Не виждам, защо ги оплюват толкова, аз дадох 450 кинта за комплект "китара + комбо", усилвателчето още си го ползвам, китарата си изигра ролята, научих основните пинизи на нея, не е лоша, просто в момента искам по - хубава. За парите си беше прилична. Поздрави!

Редактирано от Vasil Pavlov
Отговорено (Редактирано)

Въпреки спецификациите на Афинити(тяло от елша), подозирам, че вече не ги правят от това.

Преди време, Афинити беше по-скъпа и по-добра китара, струва ми се.

Поне преди няколко месеца ми носиха една, на главата и пишеше мисля STRAT и един малък надпис Affinity и нямаше нищо общо с по-старите модели, от които имах добри впечатления. Беше зле, дори след смяна на адаптерите с Фендер Tex Mex, звука и си остана твърде близо до преди смяната.

Редактирано от Evtim Djerekarov
Отговорено

Не знам дали не съм малко извън темата , но ми е интересно някой купил ли си е от Classic Vibe серията скуайър и какви са му впечатенията. В един магазин за малко пробвах една и ме изкефи. А като изпипаност мисля че беше на много добро ниво. Имаше стратокастер и още някаква- Мустанг или Ягуар(все ги бъркам )

Отговорено (Редактирано)

Едно нещо, което ми е любопитно относно някои от текущите модели в по-високия клас на Скуайър, е не особено популярното дърво "indian red cedar".

Въобще, има една теза, застъпена тук-таме в нета, че някои от тези по-нетипични и имащи репутацията на "евтини азиатски, ерго некачествени" дървета, всъщност не са кой знае колко по различни по музикалните си качества от утвърдените елша, махагон, липа и т.н., и че фактът, че Лио Фендър, примерно, едно време е избрал елшата и ясена и това са "истинските" материали за добри китари се дължи по-скоро на факта, че това му е предложила в изобилие американската природа, докато в Азия, където се измести по-голямата част от производството, природата предлага друго и те това си използват. Не знам ...

От друга страна не се чува за пръв път и че спецификациите от сайтовете на по-евтините производители масово не се спазват (то и за какво да ги спазват, като са "subject to change without notice") и всеки произвежда с какво му е най-изгодно в даден момент, така че май човек трябва да гледа по-скоро изработката и въобще конкретния инструмент, който пробва, отколкото да разчита на това какво пише за него.

Редактирано от sevenstring
Отговорено (Редактирано)

Този, последния абзац от горното ти мнение, при евтините китарки, на мен ми се вижда най-близо до истината, и то не само при Скуаер.

Редактирано от Evtim Djerekarov
Отговорено

Това дали спазват или не лесно може да го проверим.

Булета е ясно, че е с най евтиното дърво.

Стандарта си го правят от агатис - щото си имат много от него.

Предлагам който има афинити да провери под капака на пружините на тремолото какво дърво е - вижда се добре.

И накрая не на последно място аз винаги предпочитам сънбърст - първо е по красив - второ е класика - трето вижда се самото дърво.

Около дупката за тремоло бара вътре в тялото добре може да се провери дали е едно парче дърво - (ламината го изключваме - кой ше си играе да слага ламинат за такъв клас инструменти).

В крайна сметка който разбира от китари ще си подбере по добра дъска , който не разбира и няма възможност да доведе човек с опит с него - вероятно е начинаещ и има доста да учи докато почне да усеща съществените разлики.

п.с.Интересно ми е Афинити как са изкопани под пикгарда ? - цял отвор или отвори за отделните адаптери?

Отговорено

Моето афинити е с 3 дупки под пикгарда. Бриджа и нека са като за хъмове само средната дупа е като за сингъл.

Единственият минус на моята китара е,че разстройва доволно,но след един хубав сетъп може да се доведе до минимум този момент. Поиграх си с височината на адаптерите и съм доволен с новия начин на звучене.

Отговорено (Редактирано)

Седма струна - прав си, че Лио Фендер е използва дървесина, която е стандартна за Северна Америка,

а за Скуаярите - това, което е в изобилие в Азия.

Е, не съм спец по дървета, но е ясно, че азиатските са кофти акустично.

Природа, какво да правиш.

Ямаха дажа пуснаха бамбукови акустични катари - Бамбу. Казват, че не били лоши.

Но, това е пак по логиката на какво расте в местния яреал.

Редактирано от TONY