Jump to content
Българският форум за музиканти

Recommended Posts

Отговорено

До 1000 лв добри са Ибанец, Ямаха, Епифон и някой Джаксъни в никакъв случай ESP ПОД 1000 ЛВ отврта са , Washburn  също не е за предпочитане , Фендер са фифти фифти но хубавите модели почват от 800 кинта и нагоре  

• Отговори 387
  • Created
  • Последен отговор

Top Posters In This Topic

Отговорено

Повтарям си въпроса от една друга тема, но.......наистина недоумявам:

Често се казва (като изключим всичко друго), че условно добрите китари са поне от 500 лв. нагоре и се дават компромисни варианти с разни Стаг-ове и не знам си какво около тая цена.

Култовия модел на BCRich - Warlock се продава на цена 380-400 лв., т.е. по-евтин от въпросните Стаг-ове и т.н.

С две думи - кое не му е наред на тоя модел, та е толкова евтин?

Отговорено

От Warlock до Warlock има голяма разлика :) Това от $200 е лопата, от $800 е резачка. Започни от дървесината и свърши с адаптерите, ключовете и бриджа. Пак много изписах...  :)

Отговорено

Е единия е базов модел, другия е с автограф на Кери Кинг примерно ;)

но все пак е БСРич и на поносима цена. 

За тези пари всичко е лопати така като чета......кажете ми някой недостатък конкретно на този модел за да е толкова евтин?

Все някой във форума "се е прецакал" да го вземе ;-)

Отговорено (Редактирано)

Има Warlock и за 300 лева нов. С фиксиран бридж, на който не виждам какво може да му е лошото ... слагаш му адаптер/и за още толкова пари,  ... водиш да ти я сетъпнат ... и остава само дървото като разлика спрямо по-скъпите модели. А да и конструкцията евентуално. Ако това са неща, който не са ти приоритет не виждам защо да са зле макар и евтини ... един дол дренки с другите китари за тия пари.

Редактирано от trolla
Отговорено

в момента в телесаунд с коледната отстьпка за Schecter Demon 6 за 720 лева е голяма резачка добра и сравнително евтина китара забравете за всички ричове аз лично сьм горд собственик на Schecter damien 6 взета втора употреба но е като нова за 450 лева просто я обичам таз китарка не и трябва никакьв тунинг

Отговорено

Мисля че се повтарям, ама :)

За мен най-добрата китара до 500 лв. налична в България е Charvel Desolation™ DS-3. Лично съм я пробвал и бях доста приятно изненадан...

2931031503_frt_wlg_001.png

Desolation DS-2 естествено е по-добрия вариант, но е едни 300 лв. отгоре...

Отговорено

обаче слагаме всички китарки под един знаменатеп и никои не споменава за кухарките и трябва да разделим ел китарките на резачки и тези галещи ухото

Отговорено (Редактирано)

Пичове(имам предвид мненията на dave1919, ares89, kiik).

Темата обсъжда китари, които са добре за парите си и са от ниския и средния клас, а не добри китари въобще.

@ares89: Affinity e евтина китарка и толкова. Просто е  "легално"(понеже скуаер е фирма на фендер) страт копие.

Не знам дали е най-доброто страт копие за цената си, но в сравнение с фендерите, е осезаемо по-зле.

Малко по-скъпа, но значително по-успешна и добре звучаща серия, според мен, са Squier Classic Vibe. Поне ако искаш

да имаш тон, близък до фендерския.

@dave1919: Не можеш така правиш генерални обобщения кое става и кое не. Това са си твоите впечатления. No offence. Просто крайните мнения често са погрешни. Може и просто да е въпрос на вкус, не на качество.

@kiik: Разбери, че китарите, които наистина звучат добре не са евтини.  Китара за 300-400 лева никога не е "базов модел" на скъпа китара, а е нейн нискобюджетен вариант. И разликата е на първо място в звука. Разбери го и не го прави на въпрос повече. Да попаднеш да много добре звучаща евтина китара е просто рядък късмет, и то късмет, който в общи линии не се случва в този ценови клас. ОК?

@TARTO: тази тема е твърде стара за целта. Можеш да направиш нова, само за акустични китари, ако толкова държиш.

Редактирано от Evtim Djerekarov
Отговорено (Редактирано)
Мисля че се повтарям, ама :)

За мен най-добрата китара до 500 лв. налична в България е Charvel Desolation™ DS-3. Лично съм я пробвал и бях доста приятно изненадан...

2931031503_frt_wlg_001.png

Desolation DS-2 естествено е по-добрия вариант, но е едни 300 лв. отгоре...

Преди да взема последнат си китара (пролет/лято) се колебаех дали да е някой супер-страт или "LP" тип и точно в Томан зяпах тия. Та доста време се чудих. Малко по-скъпите модели имат избор от фиксирани бриджове, Флойд, активни адаптри (мисля, че не бяха ЕМГ). После обаче се спрях на варианта "същия бюджет, ама за втора ръка", което обикновенно е за предпочитане.

И малко да вмъкна и аз от типа: "чувал съм", че новото производство на Charvel имат страхотна изработка (дори и евтините модели) и е обърнато голямо внимание на детайлите.

Сега вече колко е така, не знам. Като гледам как моята китара, която нова е стувала 1100-1200лв., но все пак има дребни дефекти (които нямат връзка с тона). А също така, по съвет на Kolio_k именно по тази тема, ходих да погледна нови Гибсъни - еми сори, ама нямам чувството, че държа китара за 2000лв. в ръцете си.

Редактирано от Slide
Отговорено

Преди месец купих още една ESP LTD JH-600 (за май приятел), B-stock за $600, нова новиничка... Аз като притежател на същата (малко по-стар модел) мога да кажа, че има огромна разлика между двете китари. Locking nut-a на моята е някъкво менте там :) но новата е перфектна. За сметка на това потенциометрите на новата са по-кофти изработка... Така че винаги има какво да се желае. Мисля че са малко китарите с които можеш директно от магазина и на репетиция :virtuoz:

Отговорено
@kiik: Разбери, че китарите, които наистина звучат добре не са евтини.  Китара за 300-400 лева никога не е "базов модел" на скъпа китара, а е нейн нискобюджетен вариант. И разликата е на първо място в звука. Разбери го и не го прави на въпрос повече. Да попаднеш да много добре звучаща евтина китара е просто рядък късмет, и то късмет, който в общи линии не се случва в този ценови клас. ОК?

Обещавам да не дълбая повече по темата ако ви е досадно, но при равни други условия и цена не е ли по-добре да вземеш този "нейн нискобюджетен вариант (на скъпа китара)", вместо някой Стаг, на които това им е върховото постижение........

Съвсем (направо крайно) теоретично погледнато, на реномирана марка ще им е по-трудно да "развалят" даден модел за да стане нискобюджетен, а на Стаг ще им коства усилия за да го добутат до това ниво

Отговорено (Редактирано)

Не си прав, в този ценови клас, вскички евтини китари, звучат като такива.

Не е въпрос на разваляне или добутване, а на пазарни ниши.

Реномираната марка прави евтини китари и внимава да не ги прави от много добри материали защото:

1. Скъпо е, само хубавите материали и хардуер на една добра китара струват (понякога в пъти) повече от крайната цена на цялата евтина китара.

2. Не иска да си унищожи пазара за по-скъпи китари, само защото и евтините са много добри.

Евтините марки като стаг, изобщо не се бутат във високия клас и са съвсем наясно с това, такава им е и ценовата и пазарната политика.

Не, че не могат да направят скъпа и хубава китара - първата китара на всеки по-добър и сръчен лютиер навярно ще е по-добра от стаг - просто не искат, тяхната пазарна идея е да правят китари от по-евтини материали и хардуер, които да продават евтино - точно както ниските класове на големите фирми - техните евнити китари нямат НИЩО общо (като качесто и особено като звук) със скъпите им модели. Еднакви са само формата и евентуално марката.

По-вероятно е дори да попаднеш на малко по-добра евтина китара от абсолютно неизвестен производител(на когото това са му единствените китари), отколкото на известен такъв(на когото това му е ниския клас). Дори тогава, пак китарата едва ли ще може да се сравнява със скъпите модели на известните фирми.

Поразрови се из нета и ще видиш, че качествените инструменти не се правят от борчето пред блока, а от скъпи дървесини, при това доста внимателно подбрани и прослушани(потърси tap-testing, tonewood tapping и т.н.). Не само, че източника на такива дървесини ги продава по-скъпо, ами и съвсем не всяка дъска има необходимите качества, за да е походяща за китара.

Както се досещаш, става дума за голямо купуване и селектиране. А селектурането отнема време и струва пари(труд). А което не е добра дървесина, се продава или (ако може)се влага в по-ниските класове китари. Колкото по-ниски, толкова по-лоша дървесина. За хардуера важи същото.

Почва ли да ти се изяснява картинката?

Редактирано от Evtim Djerekarov