Bleach Отговорено Юли 12, 2006 Отговорено Юли 12, 2006 Какво ще кажете за картоните за яйца? Създават акустика, щумоизолират или няма такова нещо? Цитирай
stratocaster Отговорено Юли 12, 2006 Автор Отговорено Юли 12, 2006 Какво ще кажете за картоните за яйца? Създават акустика, щумоизолират или няма такова нещо? тва е мит никаква работа не вършат Цитирай
synchu Отговорено Юли 12, 2006 Отговорено Юли 12, 2006 Какво ще кажете за картоните за яйца? Създават акустика, щумоизолират или няма такова нещо? тва е мит никаква работа не вършат ...and we are the Mythbusters Цитирай
wessy Отговорено Юли 12, 2006 Отговорено Юли 12, 2006 +1 ... не става ... е става ама не добре Цитирай
Начинаещ Отговорено Юли 13, 2006 Отговорено Юли 13, 2006 а за този вариант със стиропора и евентуално донапрен отгоре???? кво ше кажете??? Цитирай
guitman Отговорено Юли 13, 2006 Отговорено Юли 13, 2006 (Редактирано) Идеята на картоните е съвсем различна от тази на стиропора. Стиропора поглъща звука така че като говориш в помещението гласа ти се губи в небитието сякаш си заобиколен от безкрайна пустош. Картоните отразяват и ръзсейват във всички посоки. Човек чува ясно гласа си но без никаква реверберация, защото независимо че стаята не е голяма по звукът в записа може да се съди за размерите и а това в повечето случаи не е желателно. Глупаво е да ползваш двата вида изолация, поради различния им характер. Картоните върху стиропора обезмислят въздействието на стиропора и той е излишен. Същото важи и за дунапрен върху стиропор Направи го или само с дунапрен или само със стиропор, но сам си прецени какво ти трябва защото звукът е различен. На снимката виждам акустична китара и ако търсиш акустичен звук трябва да лепнеш картони или да оставиш стените голи без изолация. Звукът трябва да не се губи в небитието а да се отразява в стените за да създава усещане за акустика на помещението. Редактирано Юли 13, 2006 от guitman Цитирай
Caruso Отговорено Август 16, 2006 Отговорено Август 16, 2006 Значи да питам и аз Имам едно мазе на къща, което искам да превърна в репетиционна. Разполагам с две свързани помещения - едното е към 20 а другото към 12 квадратни метрал Височината е 220 см. Стените пода и тавана са от бетон. Тъй като това е самостоятелна къща не ми трябва кой знае каква шумоизолация, по скоро трябва да се акцентира върху акустичната обработка за която говорите. Как се процедира в такива случаи? Цитирай
Parni_Valjak Отговорено Август 18, 2006 Отговорено Август 18, 2006 Може да е малко встрани, но мисля че има много полезна информция. Още повече, че руския е лесен...Статии по електроакустика Успех! Цитирай
AXE Отговорено Август 18, 2006 Отговорено Август 18, 2006 Това, което всеки може да направи с минимум средства е да изолира озвучителните тела от конструкцията на сградата - да висят на въжета например (помага!) и да изолира вратите и прозорците така, че да нямат луфтове (добър тест е с лист хартия - затискаш го и ако можеш да го извадиш без да се скъса имаш още работа). И според мен това е едно от първите и същевременно най-евтините неща, които трябва да се направят по въпроса с шумоизолацията. Аз в скоро време мисля да се захвана именно с това, така че ще съм много благодарен на малко (или пък много ) информация и съвети по въпроса. Конкретно ме интересува: -как да уплътня дървената врата на стаята - има големи луфтове. Предполагам с някакви изолационни лепенки на местата където вратата и дограмата се допират!? Също така какво да се сложи на долния ръб на вратата? Методи, съвети, материали, цени, магазини - всичко е добро дошло :hello: -освен с въжета (което и аз съм си мислил, ама е малко трудно приложимо) как може да се изолират озвучителните тела. В момента колоните ми стоят на дървено бюро. Може би ако им сложа някакви възглавнички отдолу? Същото мисля да направя и с кубето. А дали ще има голям ефект ако сложа нещо и на стената зад него!? -до каква степен топлоизолацията в стените (въпреки че не знам каква точно е) спира шума? Целта ми не е пълна шумоизолация, а просто да намаля джангъра, идващ от стаята ми (за да не могат други да му се кефят :green: ). За акустично третиране изобщо не си говорим. Благодаря на всички отзовали се Цитирай
yamaha Отговорено Август 18, 2006 Отговорено Август 18, 2006 По въпроса за уплътнението на вратата, ако луфтовете не са над 1 см. прекрасна работа вършат самозалепващите се ленти за уплътнение на прозорци (не тези с дунапрена, а гумените). Що се отнася до долната страна - затваряш вратата, после както е в затворено положение плътно долепяш прагче, излизащо на 1-2 см. над луфта отдолу и фиксираш прагчето за пода. След това и на него залепяш една изолационна лента. Цената на лентите е ~65 ст./ метър (най-често са в бяло или кафяво и имат различни видове профили). За изолация на колони има специални комплекти от по 4 бр. крачета - конусовидни, като конструкцията им е такава, че допирната точка на всяко от крачетата в колоната е около 1-2 мм2. По този начин с точковото допиране имаш минимум контакт с повърхността под тях. Иначе ако ще се спряваш сам идеята е същата - да намалиш до минимум вибрациите и предаването на звука от тонколоната към повърхността под нея. За тази цел може да подложиш напр. дунапрен (по-плътен по възможност) или киче. Малко офтопик: по-горе случайно прочетох за плоскостите от стиропор - в случая не са добър избор, защото стиропорът има добри топло и сравнително добри шумоизолационни качества, но само ако е в насипно състояние. Така както в оформен като плоскости ефектът по-скоро е обратен, защото цялата плоскост започва да вибрира и дори подсилва в определени случаи звукопредаването. Имах възможност да се уверя лично, когато правих второто си студио и един от пластовете на вътрешната шумоизолация бяха 4 см. листове стиропор. Добре, че направих само 2 стени и реших да пусна саунд тестове - направо бях като гръмнат....всичкият ефект от минералната вата беше отишъл на кино точно заради плоскостите. Тъй че за топло вършат работа, но за 'шумо' - така както са на плоскости - не. Не знам каква ти е топлоизолацията, за която питаш...дано не е от стиропор, а от вата. А зад кубето също може да сложиш нещо поглъщащо звука - някое излишно парче дебел дунапрен например. Принципно няма да забележиш разлика от преди, но част от задната вълна ще е погълната от дунапрена и ще свалиш някой и друг процент от джангъра. Цитирай
AXE Отговорено Август 18, 2006 Отговорено Август 18, 2006 Здрасти! Първо мерси много. Тия изолационни лепенки предполагам се продават в Бриколажа!? А за долния ръб варианта с прага отпада - на теракот и ламиниран паркет е пода и подобни модификации са крайно нежелателни (особено като се има предвид че съм под наем ). Луфта мисля не е голям, може би с няколко лепенки една върху друга + нещо меко и плътно накрая!? Гумените крачета къде могат да се намерят? Предполагам не са скъпи. Струват ми се доста добра идея. А колко кила държат? Цитирай
yamaha Отговорено Август 18, 2006 Отговорено Август 18, 2006 Аха...щом е теракот...ясно защо се чува толкова...Ами лепенките вероятно ги има и в Бриколаж-а (на метър или в пакет), аз лично ги взимам на метър от един магазин (от Пловдив съм). Съветът ми за долния ръб на вратата беше в случай, че става дума за дърво (както е в моя случай). Но принципът пак е същия - прагче (независимо дали е залепено или фиксирано по друг начин) и уплътнение между него и вратата, която го притиска при затварянето. Оставиш ли и най-малкия процеп някъде между вратата - тая гад (звукът) моментално го намира и излиза от там. Работата е да стане почти херметично (същото важи и за прозорците). А гумени крачета последно бях виждал тук в Конрад - предполагам, че и в софийския Конрад ще имат. Бяха за Hi-fi колони среден размер (цената не помня). П.П. Сега се разчетох из руските страници от линка, дето беше даден по-горе. Статиите са доста старички, но някои са доста полезни. В една от тях потвърдиха моите наблюдения за плоскостите стиропор. Имат известен ефект само за намаляне на ударен (контактен) звук, но за звукови вълни, реещи се из въздуха ефектът е нулев, а в някои ситуации дори и обратен. Цитирай
AXE Отговорено Август 23, 2006 Отговорено Август 23, 2006 А гумени крачета последно бях виждал тук в Конрад - предполагам, че и в софийския Конрад ще имат. Бяха за Hi-fi колони среден размер (цената не помня). Знаеш ли как се казват, че не мога да ги намеря в online каталога? Цитирай
stratocaster Отговорено Октомври 2, 2006 Автор Отговорено Октомври 2, 2006 някой може ли да ме посъветва за това как да си направя акустични пана - стената, която искам да прецакам с тях е 2,5 височина и 4 м дължина ватата е с размер 1 х 60 - дали да направя янколко пана с този размер или 2 по-големи - да речем 1,20 х 1? и за самата конструкция - посъветвах се с бобалан и ми обясни, че трябва да са на 10 см от стената - обаче задната част на паното трябва ли да е от шпертплат да речем или само вата - притисната между метлана мрежа? Цитирай
Recommended Posts