MR_STENCH Отговорено Май 19, 2009 Share Отговорено Май 19, 2009 Колофонът се разтваря напълно в чист спирт.... но не моментално и толко лесно аз рядко го чистя защото не се оливам много с него... обикновено при чисти писти се справям със запояването на крачето с този който в вътре в тинола без да добавям. Но със спирт и по твърда четка за зъби се маха добре Лошото е, че трябва да имаш доста на практика трябва да я "умиеш" направо иначе изглежда чиста но лепне... Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
liquid_death Отговорено Май 19, 2009 Автор Share Отговорено Май 19, 2009 (Редактирано) Явно използвам доста, доста, защото и с четка за зъби , в локва спирт не става нишо... за това реших със свредлото и дрелката между пистите и така вече 3-4 години.Имам платки от този период много и са перфект Реално колофона е непроводим, но пък е грозно с петна по платката... Редактирано Май 19, 2009 от liquid_death Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
MR_STENCH Отговорено Май 19, 2009 Share Отговорено Май 19, 2009 То и колофонът вече не е колофон... кой знае какви смоли тикат вътре Аз помня как миришеше старият и как смърди този сега... Проблемът наистина е по-скоро естетически... и с "чегъркане" става Поздравления за труда и резултата! Може да пуснеш някой семпъл на крайният продукт. И аз ще подхаващам скоро едно хибридно комбо с лампов преамп и солид стейт крайно стъпало... кой знае обаче кога ще го завърша .... Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
liquid_death Отговорено Май 19, 2009 Автор Share Отговорено Май 19, 2009 (Редактирано) Мерси, мерси.Ще пусна семпли скоро, подкарах буугито на 15В с доста по-различни режими на стъпалата и сега звука много, много ПО! При интерес, бих споделил, на лс бту мисля си и за 24В?... Редактирано Май 19, 2009 от liquid_death Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
Parni_Valjak Отговорено Май 19, 2009 Share Отговорено Май 19, 2009 ^liquid_death Взимаш едно шишенце (медицинско, по-голямо от пеницилиновите) и го пълниш със счукан на прах колофон до 1/4 ...1/3 от обема. Слагаш 1-2 сачми 2-3mm, заливаш почти до горе със спирт (може денатуриран, може медицински..). Слагаш капачката и друсаш като за коктейл. Не след дълго ще имаш вече колофонов разтвор. На дъното ще останат боклуци, неразтворими в спирта, но те не пречат. Когато си подготвил платката ( пробил, минал с пилата за чеплъците и с финна домакинска тел си почистил до блясък, измил си със сапун и вода, исушил си с тоалетна хартия и не си пипал повече по платката) потапяш малка четка със среден косъм и нанасяш като боя по платката. Ако разтворът е достатъчно концентриран, когато изсъхне ще се получи стабилен филм. Това е всичко по отношение нанасянето на колофона. За почистване на остатъците със спирт и по твърда четка за зъби се маха добре, но ако елементите позволяват, може да опиташ с коресилин. Той разтваря по-бързо, и не оставя бели следи когато изсъхва, за разлика от спирта. Трябва обаче сериозно внимание, защото коресилинът е много активен и някои елементи се развалят от него.Твърдите натрупвания от колофон трябва да се избягват , като се използва подходящ тинол. Това което е във вътрешността на тинола не е само колофон, а флюс, понякога активен (с активни примеси) за да извършва химическо почистване на запояваните детайли. Когато все пак са се получили натрупвания, с игла или шило се разпукват, без да се дере основата и се мие отново. Ако имаш къси съединения между пистите от недобро ецване, тогава естествено ще се наложи да се изчистват със ножче, бургия, а аз предпочитам зъболекарско борче, понеже действа по-финно и повече отнема от медта, отколкото бургия. Но това се прави преди калайдисването и запояването. Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
MaPuHcKu Отговорено Май 19, 2009 Share Отговорено Май 19, 2009 +1 За метода с разтворения в спирт колофон - и аз съм го използвал, много е приятно да се запоява после Поздрави, Марин Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
liquid_death Отговорено Май 19, 2009 Автор Share Отговорено Май 19, 2009 Parni_Valjak - Благодаря от все сърце!От тук, нататък, ще действам по описания от теб метод!Вярвам ще е полезно и за много други хора! Още веднъщ - БЛАГОДАРЯ!!! Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
Baby Thomas Отговорено Май 20, 2009 Share Отговорено Май 20, 2009 Изобщо не твърдя, че е правилно и т.н., но съм чувал и ползвам следния метод: 1. Купува се нишадър на прах и шишенце глицерин (от аптеката и двете). 2. Смесват се в забравих-точно-какво съотношение, но мисля, че половин пакетче нишадър в цялото шишенце глицерин. 3. Джурка се, за да стане хомогенна смес и т'ва е. Става нещо като киселина, която ползвам за калайдисване на платката, както и при гадни елементи, когато само с калай не фаща. След спойките се мие с вода, за да неутрализира киселината (ако наистина е такава, де). Колофон не ползвам изобщо, само тинола и поялника. За почистването после, което не се налага почти никога, не съм се занимавал, но с коресилин би трябвало да стане. Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
liquid_death Отговорено Май 20, 2009 Автор Share Отговорено Май 20, 2009 Така, като почти дипломиран лекар съм се занимавал с химия години, но за жалост, преди години... доколкото помня: NH4Cl + H2O = NH3 + H+ + Cl- + H20 т.e. за да неутрализираме реакцията ни трябва основна среда - примерно вода+сода По-добре киселинното нещо да се почисти, защото инак реакцията продължава да тече, може и бавно но все пак тече.Би било доста кофти примерно в конкретния случай, ампа си работи ок с години и един ден след 15 години, таман съм излязъл на Wacken open да свиря и съм решил да се разпиша с ампчето и то поради киселинната реакция е направило лош контакт м/у еди кой си кондер и еди кое си съпротивление и изведнъж звук - йок! Това е причината да не ползвам разни киселинни флюсове, а само смолистия колкофон. Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
liquid_death Отговорено Юни 12, 2009 Автор Share Отговорено Юни 12, 2009 Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
ditronix Отговорено Юни 13, 2009 Share Отговорено Юни 13, 2009 До преди няколко години и аз разтварях колофон в спирт,за да го ползвам като течен флюс.Сега си купувам готов такъв от от магазин ПАСАТ-200 mL е 80 стотинки или нещо такова и е много добър.Колофонът е непроводим до момента,в който прегори от поялника.Имал съм случаи навремето,когато съм се побърквал,доикато се науча да мия платките след насищане.Ползата от това е двойна-избягват се евентуални утечки (особено ако има ВЧ стъпала) и платката се "разкрива" ,което пък позволява да се видят евентуални окъсявания между писти и площадки,разположени много близо едни до други.Платките мия с четчица и коресилин.Със спирт просто нещата не се получават,освен ако платката не се потопи нацяло в него и се остави да се накисне по-дълго време.С коресилина всичко става за секунди.Колкото до другата рецепта- нишадър и глицерин,избягвам да го ползвам за платки.Този флюс е удачен за замърсени или окислени повърхности и проводници,като е наложително последващо измиване с вода и сапун или коресилин. Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
Recommended Posts