Topsun Отговорено Февруари 3, 2005 Отговорено Февруари 3, 2005 да бе да!бор машини и други глупости.верно шоу е все пак ама ми се струва доста смешно и безмислено сега. Цитирай
Steff Отговорено Февруари 3, 2005 Отговорено Февруари 3, 2005 Ако позволите и аз да вмъкна скромното си мнение... Според мен е строго персонално с какво да се свири на бас, и естествено-зависи от стила музика.Аз например свиря предимно с пръсти, но има песни, които изискват да се свири с перо.Зависи също от начина на свирене на човек-аз изобщо не се радвам да свиря дабъл-хенди на баса...Предпочитам постигането на абсолютен синхрон с барабаниста-така, че да звучим като жива машина, иф ю ноу уот ай мийн...Иначе за другото-мазолите са най-малкия проблем, по-страшно е, ако те болят китките, защото при неправилна постановка може да се стигне до неприятни последствия. Никой нищо не спомена за един друг начин на свирене, затова с удоволствие ще се възползвам да го вмъкна тук : http://www.innerviews.org/inner/levin/funkfingers.jpg Аз си направих подобни... много трудно се свири, но звука е несравним Толкова от мен. Цитирай
assoass Отговорено Февруари 3, 2005 Отговорено Февруари 3, 2005 Никой нищо не спомена за един друг начин на свирене, затова с удоволствие ще се възползвам да го вмъкна тук : http://www.innerviews.org/inner/levin/funkfingers.jpgАз си направих подобни... много трудно се свири, но звука е несравним Толкова от мен. trade mark Цитирай
Demiurg Отговорено Февруари 3, 2005 Отговорено Февруари 3, 2005 @Stiff - каква му е идеята на това нещо ? Дължината не пречи ли ??? Цитирай
Steff Отговорено Февруари 3, 2005 Отговорено Февруари 3, 2005 Поразрови се в нета, ще намериш снимки, на които се вижда как се свири.Даже на един японски сайт(японците са маниаци )има точните размери,снимки,инструкции за изработване и т.н. За дължината-на Тони Левин са си му удобни . Обляга си палеца на горната част на тялото на баса(извивката над адаптера) и му идва точно...това ме накара да се замисля, че моите ръце явно са по-големи, защото ми дойдоха дълги.Срязах единия, оказа се много, а и се загуби инерцията от размаха-съответно ефекта и тона не бяха вече същите.Оттогава се каня да си направя нови, със средна дължина, ама като се сетя, че тези ги правих около 4 часа с комплект кухненски ножове и се отказвам Цитирай
Steff Отговорено Февруари 3, 2005 Отговорено Февруари 3, 2005 (Редактирано) А основната идея е, че се получава звук, подобен на slap, но доста по-мощен, а и перкусивното свирене става доста по-различно и интересно.Абе като комбинация между бас и барабани е...пусни си Big Time на Peter Gabriel, там най-добре се чува. Редактирано Февруари 3, 2005 от Steff Цитирай
разбойник Отговорено Февруари 9, 2005 Отговорено Февруари 9, 2005 Днес случайно налетях на японски сайт за funky fingers (може би същия за който говори Steff): тук! А това е сайта на Левин по въпроса щрак! Готино чувство за хумор! Цитирай
Nikifena Отговорено Февруари 9, 2005 Отговорено Февруари 9, 2005 Аз тръгнах да си правя такива от стара палка за барабани, ама останах само с направата на дървената част. Нещо ме домързя. Имаше един японски сайт със снимки и размери за фънк фингерс. Имам снимки в нас. Който иска ще му ги пратя да види как да си направи. ПС: намерииих го сайтаааа http://www.ient.or.jp/tlclub/ff/ айде със здраве Цитирай
ecmjazz Отговорено Февруари 21, 2005 Отговорено Февруари 21, 2005 Наистина техниката на звукоизвличане зависи най-вече от стила все пак. Аз лично предпочитам с пръсти - дава много повече възможности - може "стандартно" с пръсти, може слап, може слап не само с палеца както свири Маркъс Милър (не съм сигурен май си имаше специално име за тая техника), може дабълхенд (е не че го ползвам много ама така..), може заглушено (то и с перо може де..). Така или иначе свиренето с пръсти като че ли дава един "по-интимен" контакт с инструмента.. А тия фънки фингърс и на мене от известно време са ми интересни и ше зема да ги пробвам - Тони Левин изкарва наистина впечатляващ звук с тях.. Цитирай
rudibass Отговорено Февруари 23, 2005 Отговорено Февруари 23, 2005 Зна4и братле пръстетата са си пръстета. не слу4айно джако е свирил със пръсти.той е измислял такива не6та за басдето и с 3 прста не може6 да ги изсвири6.абе железар.джон мянг и той е пръст4е отвсякаде.аз кефара на виктор утен а той не познава перото като явление в музиката просто......поне според мен де Цитирай
Vrnko Отговорено Септември 1, 2008 Отговорено Септември 1, 2008 И още малко по темата за перото или пръстетата. Аз свиря и по двата начина и зависи от парчето което си свирукам. Аз лично ползвам перо на Jim Dunlop - Stubby Triangle 2,0 mm. Бяха ми подарили такова и аз си ползвам оттогава. Но като лаик в тази област все пак да попитам кои пера са за бас и кои за китара. В този ред на мисли очевидно не знам дали ползвам перо за бас ама това дето го ползвам сега си е ддебело и ми е удобно. Та някой може ли да ми каже кои са перата за бас специално? Цитирай
Калоян Кирилов Отговорено Септември 10, 2008 Отговорено Септември 10, 2008 Ооо фингерстайл е къде къде по забавно Нооо,бързи отчетливи партий с много атака се постигат с перо, нооо тука идва приказката за маймуката и въпросът на вкус няма правилен начин стига да звучиш добре и сам да си харесваш творенията Цитирай
metallicapz Отговорено Юли 17, 2009 Отговорено Юли 17, 2009 ами аз попринцип си свирех с пръсти после видях че доста басисти свирят с перце и затова започнах да свиря с перце сега си свиря с пръсти и перце Цитирай
TONY Отговорено Февруари 16, 2010 Отговорено Февруари 16, 2010 Предлагам автора да вмъкне една анкета. В темата за озвучителите, бе изказано мнение, че повечето басисти в България свирят с перо. Сигурно озвучителят е прав, музикантите от различните банди са му пред погледа. Аз без да имам претенция да съм басист, но все пак като свирещ и ползващ бас, предпочитам да свиря с пръсти заради звука, с перо ми е много по-лесно, защото с китарата съм по напред от баса. От известните, които свирят с перо, харесвам Роджър Гловър и Джейсън Нюстед. Цитирай
zeuglodon Отговорено Февруари 17, 2010 Отговорено Февруари 17, 2010 Всичко е въпрос на техника и практика. Аз свиря изключително и само с пръсти, като постигам бързина( примерно 16-ини на 280) само с два пръста. Освен това използвам и специфична постановка на дясната ръка, като по този начин постигам отчетливост , все едно ползвам перце. Изводът е ясен. Цитирай
Recommended Posts