Jorko_Beliata Отговорено Март 10, 2009 Отговорено Март 10, 2009 П.С. Пикгарда, адаптерите и позициите не са ли нови? Всъщност, и ESP имат една серия "износени" китари - Стратоподобия - тази на снимката горе ми изглежда да е такова изпълнение... Спомням си, че Ричи Блекмор свиреше на един Страт, дето му бяха изпадали точките тук-там по грифа от ползване Искам да кажа, има разлика между "винтидж" изпълнение от завода и наистина един инструмент да се "разхлопа" от свирене. Цитирай
Vasil Pavlov Отговорено Март 10, 2009 Автор Отговорено Март 10, 2009 (Редактирано) В много лоша насока водиш темата . Сега само да не се обърне пак на стария спор Стиви vs Джими. Майстори има много - Ингви (доколкото неговото прилича изобщо на страт...), Хендрикс, Ерик Клептън, Ерик Джонсън... Твърде много са. Но искам само да кажа нещо. Ще цитирам по памет какво бях чел някъде : когато един журналист попитал Стиви "как сравнявате творчеството си с Джими Хендрикс, и дали сте по - добър от него?" Стиви отговаря "Има само един Джими Хендрикс. А аз? Аз съм просто Стиви Рей Вон." Достоен отговор, така че, сега дайте да не спорим кой е НАЙ НАЙ НАЙ... Аз примерно ги харесвам поравно, и въпреки, че единият е бил фен на другия, аз ги слагам наравно. Едит пп. То по тая логика, след като и Джими и Стиви са били фенове на Бъди Гай, излиза, че той трябва да е най най най. Просто са си отделни хора. А Бъди също е изключителен, но това е отделна (и доста обширна) тема... Редактирано Март 10, 2009 от Vasil Pavlov Цитирай
Slide Отговорено Март 10, 2009 Отговорено Март 10, 2009 Поздравления за темата. Аз само ще добавя някои неща за китарата, тъй като и аз съм и фен. -Годината на производството не е сигурна, тъй като според грифа, тялото и адаптерите съответно са - 1959, 1962,1963г. -Грифа е D shaped Maple. Най-дебелия гриф, който Фендер са произвеждали. Сменен е през 1990г. -Фингърборда е от Палисандър. Радиуса му е по-дебел от стандартния 7.25". Това е заради рефтрет. -Позиции - Jumbo sized fretwire, не басови позиции, както е според слуха. -Горното мостче е сменено с кокал. (bone) -Тялото на китарата е от Алдер. Произведено през 1963г. -Адаптери - Фендерски оригинални, произведени през 1959г. (За това и Стиви си е помислил, че китарата е от нея година.) -Левичарско позлатено вибрато. Поставено е през 1986г. Стиви използва 5 пружини. Малко интересни факти: Първия гриф, който тази китара е имала, е претърпял лек инцидент, след като Стиви се опитал да изпълни номер, който видя от брат си, а той бил да удари леко китарата в стената и когато тя отскочи, да я хване, но в следствие на това главата на гирафа се сцепила. По-късно била залепена и поправена. Причината за смяната на грифа е инцидент по време на турне. Първо слагат гриф от друга китара на Стиви, а след това от друг, втори Фендер. Оригиналния гриф е бил сложен отново след смърта му. Една от причините тона на Стиви да е толкова разпознаваем са дебелите струни, големия екшън и големите позиции. Лепенките и буквите по китарата са намерени от Стиви на паркинг за камьони. Има и информации, че адаптерите са екранирани, а и също dummy coil, за да се избегне хъма на единичните адаптери. Цитирай
Vasil Pavlov Отговорено Март 10, 2009 Автор Отговорено Март 10, 2009 Има и информации, че адаптерите са екранирани, а и също dummy coil, за да се избегне хъма на единичните адаптери. Точно, сега се сещам, че вчера като го превеждах, пишеше "Shielded pickup bobin". Само дето не съм супер навътре в термините, затова го преведох просто като "адаптер", не бях сигурен дали означава точно "екраниран" или нещо друго. Може би това е смисълът, не знам... Цитирай
Slide Отговорено Март 10, 2009 Отговорено Март 10, 2009 (Редактирано) ^ Ами и аз не съм запознат с терминлогията на електротехниката в английския език, но предполагам, че под shielded се има предвид екраникран. Редактирано Март 10, 2009 от Slide Цитирай
prayer4eto Отговорено Март 10, 2009 Отговорено Март 10, 2009 Shielded си означава точно "екраниран", а целият израз означава "екранирана бобина( магнитче с намотка)". Понякога преводът зависи и от контекста, но мисля, че е достатъчно ясно Цитирай
MiroLambov Отговорено Март 10, 2009 Отговорено Март 10, 2009 Поздравления за темата! Доста интересни работи... Цитирай
Slide Отговорено Март 10, 2009 Отговорено Март 10, 2009 Сетих се, че SRV има още една култова китара, пак страт - "Lenny". Не е толкова популярна, колкото "Номер едно" страта, но щом Фендер наблегнаха на нея последната година. До колкото си спомням, мисля че е била купена от жена му от музикален магазин в Тексас и заради това се казва "Lenny". ПП: Не че е по темата, ама се присетих и за другата му китара. Цитирай
Evtim Djerekarov Отговорено Март 10, 2009 Отговорено Март 10, 2009 (Редактирано) На мен ми се вижда, че преведеното в първия пост е по-скоро маркетинг и реклама за зарибяване на SRV феновете, отколкото е възможно да се пресъздаде 1:1 въпросната китара в едно серийно производство. Редактирано Март 10, 2009 от Evtim Djerekarov Цитирай
Slide Отговорено Март 10, 2009 Отговорено Март 10, 2009 ^ Естествено, то си е чист маркетинг. Нали се сещаш, че ако искаш да запазиш нещо уникално и неповторимо, не му правиш 20-30 реплики. Обаче пък от друга страна, ако искаш да продаваш този продук - това е начина. Модела на Джеф Бек, на Клептън, Бъди Гай, Ерик Джонсън, че даже и миналата година вкараха и на Гилмор страта в "артист" серията си - маркетинг -> продажби. ПП: Все пак, китарата си остава култова. Цитирай
Evtim Djerekarov Отговорено Март 10, 2009 Отговорено Март 10, 2009 Вярно много култов вид вади . Цитирай
Slacoth Отговорено Март 10, 2009 Отговорено Март 10, 2009 Нека не забравяме и Джордж Линч - LTD signature model: http://www.drumcityguitarland.com/drumcity...-P1460C430.aspx http://images.google.bg/imgres?imgurl=http...t%3D20%26um%3D1 Цитирай
sasoh Отговорено Март 10, 2009 Отговорено Март 10, 2009 Не знам, някак си не разбирам как хората не уважават инструментите си, на мен лично не ми харесва как изглежда Цитирай
Vasil Pavlov Отговорено Март 10, 2009 Автор Отговорено Март 10, 2009 (Редактирано) @Evtim Djerekarov : Ами, превеждано е от каталога на Фендер, няма как иначе да звучи . Но по принцип ми е непонятна цялата мания около сигначър апаратурата. Аз поне не виждам особен смисъл от нея. Беше ми интересна самата китара Номер Едно, и се сетих за нея, защото мернах случайно клипчето в youtube. С тази китара за записани толкова от любимите ми песни, толкова хора е разплакала... Но всъщност само един човек може да я накара да заплаче, и той за съжаление не е вече между нас. пп Одеве Slide, като даде интересни неща, се сетих за още нещо интересно, което, обаче, няма връзка с темата. Някъде бях чел, че Стиви в ранните си години е ползвал VOX Wah-Wah, което му било дадено от брат му Джими. А той го получил от... Джими Хендрикс. По - късно, по време на турне, някой го откраднал от СРВ, поради което той го сменил с Crybaby Wah. Някой знае ли дали наистина е така, или съм се заблудил? Редактирано Март 10, 2009 от Vasil Pavlov Цитирай
Recommended Posts