MoDz Публикувано Февруари 14, 2009 Публикувано Февруари 14, 2009 Пукна ми се гайдата на гайдуницата. Как и с какво да запълня пукнатината? Червеното е пукнатината: Цитирай
vihro Отговорено Февруари 14, 2009 Отговорено Февруари 14, 2009 (Редактирано) С какво ти е обработено дървото отгоре-черна боя ли е и каква?Колко е широка пукнатината? Ако е много тясна, високо порьозно лепило като каноконлита ще свърши работа,но поради тази причина той и навлиза сериозно в дървото,поне в неполирано/с по-отворени пори/ и запълва клетките разваляйки акустиката.Не разбирам от гайди и ако този детайл е с важно значение за цялостният звук на инструмента,не те съветвавам да правиш каквото и да е с горното лепило.В такъв случай най-добре я занеси на лютиер или майстор изработващ гайди.Обаче, ако не се лъжа,съм виждал гайдуници от текстолит,което значи,че не е от особено значение този детайл от какъв материал е направен-сигурно звука не се променя особено много.Тогава бих пробвал с каноконлита и бих клампирал отгоре-внимавай със стягането,особено ако пукнатината се е отворила!!!!Затова аз бих направил постоянна клампа,ако няма да пречи на свиренето.Ако пък и не е от значение дали ще е и красиво,хубави и здрави клампи стават от текстил/плат,бинт/+каноконлит+сода за хляб.Един приятел си беше "бинтовал" счупен рибарски прът с тази рецепта и му служи доста години без никакви проблеми,използвайки го за супер тежък стил като търмъчене. Успех, друже п.п.Питах за боята,защото най-вероятно каноконлита ще я скапе на манипулираното място. И като цяло, ако се решиш на процедурата с клампирането и останалите колеги,които ще се включат по темата, одобрят идеята,ще напиша как да го направиш и обработиш после,че поне да има някакъв вид. Редактирано Февруари 14, 2009 от vihro Цитирай
lyubohar Отговорено Февруари 14, 2009 Отговорено Февруари 14, 2009 Както питаш с какво да запълниш,значи пукнатината се е отворила. Ако гайдуницата е от абанос от майстори на обои и от моята практика знам ,че се използва много фин абаносов прах и каноконлит.Ако много се е отворило и я прибереш има опасност да се спука на друго място.Може би трябва само да запълниш и да загладиш ,но така това не може да се прецени от разстояние. За звука не се притеснявай.По важното,че с това лепило имаш право само на един опит!!! Цитирай
MoDz Отговорено Февруари 14, 2009 Автор Отговорено Февруари 14, 2009 (Редактирано) Ами не знам от какво дърво е, боядисано е с байц и отгоре е намаслено със зехтин. На снимката не е моята гайдуница, намерих я от нета. Пукнатината не е много широка, може би около 0,2 мм в най-широката си част. Сигурни ли сте, че тея лепила ще хванат върху мазното? Редактирано Февруари 14, 2009 от MoDz Цитирай
lyubohar Отговорено Февруари 14, 2009 Отговорено Февруари 14, 2009 Не съм сигурен.При всички случаи трябва да се обезмазни и усили с клампа или навит копринен конец. Цитирай
MoDz Отговорено Февруари 15, 2009 Автор Отговорено Февруари 15, 2009 Намерих някакво бяло лепило. Нямаше лепенка и затова не знам как се казва, но изсъхва за 2-3 часа (преди това пробно сложих малко лепило върху хартия, за да видя за колко време ще изсъхне). С него запълних пукнатината, като не съм я стягал или обезмазнявал и изчаках лепилото да изсъхне и стана Малко е грозно, но ще го мина с байц, за да не си личи. Само се питам колко време ще издържи... Цитирай
vihro Отговорено Февруари 15, 2009 Отговорено Февруари 15, 2009 (Редактирано) Тея белите лепила са на водна основа-нещо подобно на Ц200.Дървен музикален инструмент с такова нещо не бих залепил!!!Послушай съвета на колегата или си занеси гайдата на майстор.По принцип епоксидна смола мисля ще хване на намаслено дърво.В развитият западен свят,колегите производители на барабани с нея лепят пукнатини,но по-големи като правят смес от нея и дървен прах.А ме е страх,че ако започнеш да обезмасляваш дървото може да се спука още повече-аз лично не бих се захванал с това.Прочети малко повече за маслената обработка и поддръжка на инструмента-има в този форум,да не кажа 2 теми по-надолу,а в западни форуми информацията е безкрайна.Зехтина не е подходящ за такава цел според мен,защото не консервира и изолира от влага дървото. Редактирано Февруари 15, 2009 от vihro Цитирай
MoDz Отговорено Февруари 15, 2009 Автор Отговорено Февруари 15, 2009 Ами те всички, барабар с лютиерите, така казват - мажи си гайдата/кавала със зехтин. Иначе пратих емаил на един такъв лютиер, за да го питам как да процедирам с пукнатината и той ми отговори, че "тази операция не може да се направи от всеки". Явно си има тънкости. Ще закарам инструмента на майстор. ПП: Защо не би залепил дървен музикален инструмент с такова лепило? Какво му има на лепилото? Цитирай
Ivan Mihov Отговорено Февруари 15, 2009 Отговорено Февруари 15, 2009 Намерих някакво бяло лепило. Нямаше лепенка и затова не знам как се казва, но изсъхва за 2-3 часа (преди това пробно сложих малко лепило върху хартия, за да видя за колко време ще изсъхне). С него запълних пукнатината, като не съм я стягал или обезмазнявал и изчаках лепилото да изсъхне и стана Малко е грозно, но ще го мина с байц, за да не си личи. Само се питам колко време ще издържи... Здравей. Понеже познавам майстор на такива инструменти се допитах до него по твоя въпрос. Отговора беше следния:- прави се канал по окръжността на сцепеното място; стяга се с конец (копринен или капронов) и се залива с каноконлит (самия конец). Това е врменното за постоянно решение. И каза да не навиваш допълнително конец горе на сглобката между гайдуницата и муфата това не уплътнява допълнително , а само ти поврежда инструмента. Ако исакш нова гайдуница пиши ми на адрес: jhon1n2y@abv.bg , като изрично посочиш размера на "сглобката" между гайдуницата и муфата. Майстора каза , че имало 16 и 17 мм. гайдуници. Цитирай
vihro Отговорено Февруари 15, 2009 Отговорено Февруари 15, 2009 (Редактирано) Този тип лепила след втвърдяване стават като гума,поне Ц200 и лепилата за дърво на тази основа.Те са страхотни инхибитори на звука.От синтетичните лепила могат да се ползват Поли Винил Ацетатни или Поли Уретонови лепила.Но най-добре за акустиката на инструментите са естествените лепила на базата на кръвен албумин или нашенският туткал,за който на запад се знае много малко.Поне това ползват лютиерите и големите компании за производство на ударни инструменти. Ако е само за поддръжка ползвай лимонено масло,а за финиш си има масла със сикативи за втвърдяване. Редактирано Февруари 15, 2009 от vihro Цитирай
MoDz Отговорено Февруари 15, 2009 Автор Отговорено Февруари 15, 2009 Намерих някакво бяло лепило. Нямаше лепенка и затова не знам как се казва, но изсъхва за 2-3 часа (преди това пробно сложих малко лепило върху хартия, за да видя за колко време ще изсъхне). С него запълних пукнатината, като не съм я стягал или обезмазнявал и изчаках лепилото да изсъхне и стана Малко е грозно, но ще го мина с байц, за да не си личи. Само се питам колко време ще издържи... Здравей. Понеже познавам майстор на такива инструменти се допитах до него по твоя въпрос. Отговора беше следния:- прави се канал по окръжността на сцепеното място; стяга се с конец (копринен или капронов) и се залива с каноконлит (самия конец). Това е врменното за постоянно решение. И каза да не навиваш допълнително конец горе на сглобката между гайдуницата и муфата това не уплътнява допълнително , а само ти поврежда инструмента. Ако исакш нова гайдуница пиши ми на адрес: jhon1n2y@abv.bg , като изрично посочиш размера на "сглобката" между гайдуницата и муфата. Майстора каза , че имало 16 и 17 мм. гайдуници. Много сложна работа ми се струва, не ми се рискува и ще я закарам на лютиер. Мерси на всички за отговорите. Може да локвате темата (ако имате такава традиция тук). Цитирай
lyubohar Отговорено Февруари 15, 2009 Отговорено Февруари 15, 2009 Намерих някакво бяло лепило. Нямаше лепенка и затова не знам как се казва, но изсъхва за 2-3 часа (преди това пробно сложих малко лепило върху хартия, за да видя за колко време ще изсъхне). С него запълних пукнатината, като не съм я стягал или обезмазнявал и изчаках лепилото да изсъхне и стана Малко е грозно, но ще го мина с байц, за да не си личи. Само се питам колко време ще издържи... Е ,сега вече си създал трудна работа на майстора на който ще я носиш. Как ще го маха това лепило от тази пукнатина ? Най го обичам този момент,някой да се опитвал сам да поправя и след това да ми носи инструмента да оправям поправеното. Цитирай
vlex Отговорено Февруари 16, 2009 Отговорено Февруари 16, 2009 Вихро, ще ми позволиш ли да се намеся и да вметна само, че докато при ударните и струнните дървения корпус играе ролята на резонатор, при дървените духови неговата роля се свжда до минимум и съм виждал доста сносни кавали и дудуци от пвц тръби - очевидно еластичността в случая не е толкова трагична, най-малкото защото въздушната струя не е толкова силна, че да деформира нито еластично, нито пластично въздухоотводът, като какъвто се изживява именно гайдурницата, ручилото и т.н. други тръбички, серпентинки, дръвченца, чепченца и т.н. дърволя Ерго - ПВА лепилата ("бялото лепило" в случая) не са чак толкова лош избор за лепене на подобни орнаменти. Мойте 10 пфенинга Поздрави, Влад Цитирай
vihro Отговорено Февруари 17, 2009 Отговорено Февруари 17, 2009 Прав си,Влад.Затова и казвах момчето да изчака включване на повече знаещи и можещи по темата,преди да предприеме каквото и да е. поздрави Вихрен Цитирай
Recommended Posts