Jump to content
Българският форум за музиканти

MoDz

Members
  • Мнения

    39
  • Присъединил/а се

  • Последно посещение

Всичко публикувано от MoDz

  1. Търся книга или учебник с детайлни специфики на българския фолклор, които да ми помогнат да започна да се уча да свиря този стил музика. Интересувам се основно от тракийския и странджанския край, ако това има значение. От София съм, а ако книгата или учебникът не може да се поръча от интернет, но някой ми каже, че е в наличност примерно в книжарницата на АМТИИ (или на което и да е друго място в пределите на България), няма проблем да отида до Пловдив, за да си я взема. Благодаря.
  2. Да де, въпросът ми беше за разлика откъм звучене, издържливост и т.н.
  3. хаха Само един последен въпрос - намерих струни от "Phosphor Bronze", както и "silver plated" такива. Има ли голяма разлика?
  4. Чак сега разбрах защо ме питате за бриджа и че найлоновите струни нямат топчета . Китарата е оригинално за метални. Намерих и магазин в интернет, където има такива (както и найлонови струни с топчета). Благодаря за помощта!
  5. Китарата е на 400 километра от мен в момента, а брат ми няма хубава камера, че да я снима. Ще се прибирам след 2 седмици, затова реших да купя струни от София. Аз говоря, че първите 3 струни са метални. Това за оплетката на последните 3 струни го знам, но не ми дойде на акъла все пак да проверя дали са чисто метални. Сигурно не са.
  6. Благодаря. Не разбрах, пластмасови или метални (като оригиналните) струни да взема? Като цяло не ме интересува дали са 8 или 20 лева, въпросът е да не се скъсат след месец. Как така да му взема по-тънки струни? По този начин диапазонът на китарата няма ли да се измести нагоре?
  7. Здравейте. На брат ми, който е в 6-ти клас, са му подарили някаква стара акустична китара Кремона. Проблемът е, че докато се опитвах да я настроя, скъсах едната струна, която и без това си беше пред умиране. И сега трябва да й купя нови струни. Тъй като не разбирам, моля да ми дадете съвет какви да взема до 20-30 лева и от кой магазин в София. Оригиналните струни са метални, ако има значение. PS: 12-ти, 13-ти и 14-ти праг на първа струна изкарват един и същ тон (този, който трябва да се чува от 14-ти). Ако с новите струни не се оправи, може би трябва да изпиля малко 14-ти праг?
  8. Търся програма, която свири хармония. Тоест да ми бъде музикален "партньор", който ми свири хармонията и аз ръчно да мога да сменям тоналностите, които свири. Програмата свири хармонията, а аз - мелодията. Дано да разбрахте какво имам предвид.
  9. За какво служат тея кръгове? Ако в арматурата има 1 диез, значи тоналността е сол-мажор, така ли?
  10. Преди имах номера му, но след като ми се развали компютъра, го изгубих. Когато го имах този потребител ме попита за номерата на майстори и аз му дадох номера на Жечко Маринов и на още няколко. Пиши му ЛС, за да го питаш дали пази номера.
  11. Благодаря на всички. Има още няколко неща, които не са ми ясни, но сега ще гледам да развия слуха си (аз като чуя някоя нота, не мога да позная каква е ) и след това ще донауча теорията.
  12. Моля, ако някой има време, да ми отговори на следния въпрос, защото колкото и да се мъча, не мога да го разбера: Как ладът и тоналността се свързват с музиката? Гледам ги в учебника просто като едни гами и не мога да загрея какво общо имат с музиката. Такива поредици от тонове няма никъде Благодаря на всички отзовали се и неотзовали се.
  13. Песни или мелодии търсиш?
  14. А тегленето и излизането на резултата довечера ли ще е?
  15. Надявах се някой да има класическа китара за подаряване, но явно няма, така че запиши и мен.
  16. Моля, модераторите да не ми изтриват поста. Само искам да кажа ако случайно победителят или някой друг има класическа китара, събираща прах или ненужна, да ми я даде. Няма значение каква марка е и в какво състояние - само да свири
  17. Здравей. Понеже познавам майстор на такива инструменти се допитах до него по твоя въпрос. Отговора беше следния:- прави се канал по окръжността на сцепеното място; стяга се с конец (копринен или капронов) и се залива с каноконлит (самия конец). Това е врменното за постоянно решение. И каза да не навиваш допълнително конец горе на сглобката между гайдуницата и муфата това не уплътнява допълнително , а само ти поврежда инструмента. Ако исакш нова гайдуница пиши ми на адрес: jhon1n2y@abv.bg , като изрично посочиш размера на "сглобката" между гайдуницата и муфата. Майстора каза , че имало 16 и 17 мм. гайдуници. Много сложна работа ми се струва, не ми се рискува и ще я закарам на лютиер. Мерси на всички за отговорите. Може да локвате темата (ако имате такава традиция тук).
  18. Ами те всички, барабар с лютиерите, така казват - мажи си гайдата/кавала със зехтин. Иначе пратих емаил на един такъв лютиер, за да го питам как да процедирам с пукнатината и той ми отговори, че "тази операция не може да се направи от всеки". Явно си има тънкости. Ще закарам инструмента на майстор. ПП: Защо не би залепил дървен музикален инструмент с такова лепило? Какво му има на лепилото?
  19. Намерих някакво бяло лепило. Нямаше лепенка и затова не знам как се казва, но изсъхва за 2-3 часа (преди това пробно сложих малко лепило върху хартия, за да видя за колко време ще изсъхне). С него запълних пукнатината, като не съм я стягал или обезмазнявал и изчаках лепилото да изсъхне и стана Малко е грозно, но ще го мина с байц, за да не си личи. Само се питам колко време ще издържи...
  20. Ами не знам от какво дърво е, боядисано е с байц и отгоре е намаслено със зехтин. На снимката не е моята гайдуница, намерих я от нета. Пукнатината не е много широка, може би около 0,2 мм в най-широката си част. Сигурни ли сте, че тея лепила ще хванат върху мазното?
  21. Пукна ми се гайдата на гайдуницата. Как и с какво да запълня пукнатината? Червеното е пукнатината:
  22. Аз направих сайта преди време. Ето оригиналната статия - http://www.geocities.com/daniel_papuga/kaval.html ПП: Току-що го направих като влезнете в kaval.free.bg направо да ви пренасочва към оригиналната статия, така че да не се правят излишни теми.
  23. Темата е стара, това момче отдавна ми писа ЛС и му дадох някои номера. Просто Fallenblood ъпна темата с въпроса за страницата. А относно за ПВЦ кавала - той е по-добър като за начинаещ, защото ниските ноти се стигат по-лесно.
  24. Човече, съжалявам за за kaval.free.bg, аз бях направил този сайт, но го изтрих без да искам, а не ми се занимава наново. Мога да ти дам оригиналната английска версия - http://papugaconsulting.com/kaval.html
×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.