Jump to content
Българският форум за музиканти

композиция и аранжимент


Recommended Posts

Ще се поогледам за това. Кофтито е, че май са затворени фрии-сървърите и няма място за качване. :) А ако си в чужбина, става още по-трудно. :happy:

Тая вечер поръчах на Жан-Филип Рамо книгата.

Ако имаш някакви идеи, къде може да се ъплоудват файлове от порядъка на до 50-60MB, казвай.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Значи аз имам мой сървър, където можем да качим файловете за известно време, но понеже е видим и от чужбина, бих искал да не публикуваме линка тук, а само да си го разменим и след известно време, ако може да се намери място на фрий сървърите, да го прехвърлим там, защото ще ми се карат.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Абе пичове,защо се ми се заровили по тези материали и книги от бъркли,като има издадени толкова добри неща на български! например полифонията понякога е толкова странна и неразбираема дори на български камо ли да я 4ете6 преведена на англлийски :wall: Смея да кажа че повечето от учебниците на български са добри! Даже много!

 

това за ваше улеснение :virtuoz:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Твърдя точно обратното :virtuoz: (лично мнение). Зависи обаче и кой доколко е добре с английския.

Полифонията, както и хармонията, са логични и свързани. За разбирането на полифонията е нужно и разбиране на хармонията.

Например, книгата на Fux - Gradus ad Parnassum, е базирана на Палестриновата полифония и е изполозван учебник от композиторите през Бароковия период.

Книгите на Рамо и Хиндемит надали ги има на български.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ако в полифонична материя започнеш да разсъждаваш от гледна точка на класическата хармония-гориш! правилата са други! Особенно за старата мизика!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

не може на гледаш полифонията през призмата на хармонията защото хармонията като наука се е появила по-късно! Както предполагам знае6 тонико -доминантовите взаимоотношения са определящи за класи4еската хармония аз за полифониятя-не там по-скоро са случаини! Каласи4еската хармония и до Баховата полифония са два разли4ни свята и във филосовски и и във чисто технически аспект!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Да, за полифонията от Ренесанса и Средновековието ако говорим, която е модална, там има по-различни норми - друга музика, структура, други цели. Това го знаем добре. Друго имах предвид - казах разбиране по отношение на функционирането на музиката, като основа за него и едно такова мислене дава хармонията, а още по-полезно би било, ако учащите имат интерес към акустичните корени на тези неща. И неслучайно хармония в училищата се учи преди полифонията. А хармонията и полифонията са свързани. Отделните мелодични линии, гласове, освен хоризонтално отношение, автономност по ритмика, движение и т.н., върху които се акцентира, имат и вертикално, хармоническо отношение помежду си. Нещата не са просто ей-така случайни, защото ще е какафония и просто няма да звучи. Когато съм учил полифония, за мен всичко е било напълно логично и съм си го обяснявал, защо е еди-как-си. А мелодията произлиза от хармонията, не обратното. Макар че полифонията съществува преди хомофонията. Това го пише и Rameau. Това е така, защото хармонията се стори според обертоновия ред, който е характерен за всеки един самостоятелен тон - всеки един самостоятелен тон включва хармония над себе си и има потенциал да стане тонален център. (Тези неща обаче надали се преподават по класическите програми из учебните заведения.)

 

P.S.: Да не излизаме много в офтопик извън рамките на тази тема!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Да разбира се!Можем да говорим за духът на епохата или за триединството на бога или за кокошката и яицето. :) Темата беше за книгите модераторе!

Така или инае всичко е свързано и едва ли хамонията или полифонията или солфежа в чуждоезичната литература са по-различни:)А пък колкото се отнася до езика да прав си! Само исках да кажа че има и бъклгарска литература!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Може да има българска литература, но тя за съжаление е написана по такъв начин, че да откаже от четенето на такъв тип литература и най-големият ентусиаст.

 

Имам само две български книжки - "Елементарна Теория на Музиката" и "Хармония" на г-н Хаджиев, но са ми напълно достатъчни за да се откажа от идеята да си купувам повече българска музикална литература. И двете представляват сбор от изречения, оформени геометрично в параграфи с цел придаване на вид различен от този на телефонният указатал.

 

Като заместител на първата предпочитам "Practical Music Theory (complete)", която освен че е написана разбираемо и е приятна за четене, всеки урок има практическа част и на края на книгата има и отговорите за всеки урок. За хармония още не съм си харесал какво да си поръчам, но определено няма да чета зеленикавата боза (визирам цвета на корицата) на г-н Хаджиев.

 

Знам, че изказвам относително крайно мнение, но не ангажирам никого с него.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.