Ивелин Отговорено Ноември 21, 2009 Отговорено Ноември 21, 2009 хаха - правилно е 11/16 ! обяснение: като броях с двете ръце, забравих че имам 10 пръста (и бряох с 8) от което: формула: (13/16 - 2пръста = 11/16) Цитирай
Tozi Отговорено Ноември 21, 2009 Отговорено Ноември 21, 2009 хаха - правилно е 11/16 ! обяснение: като броях с двете ръце, забравих че имам 10 пръста (и бряох с 8) от което: формула: (13/16 - 2пръста = 11/16) Ивка. Въпрос с повишена трудност. Ако в един размер 4/4 имаш една триола две осмини една квинтола и една четвъртина (тоест 3 + 2 + 5 + 1), значи ли това че размера може да се запише като 11/8 ? Цитирай
Marian Отговорено Ноември 21, 2009 Автор Отговорено Ноември 21, 2009 обяснение: като броях с двете ръце, забравих че имам 10 пръста (и бряох с 8) от което: формула: (13/16 - 2пръста = 11/16) Ивка. Въпрос с повишена трудност. Ако в един размер 4/4 имаш една триола две осмини една квинтола и една четвъртина (тоест 3 + 2 + 5 + 1), значи ли това че размера може да се запише като 11/8 ? [/quo Не може, защото размер 4/4 е 4 делен 4 временен, като на всяко време ти си поставил различен ритъм. В учебниците не намерих Еленино в 11/16 - втория твой вариант, който си дал. Виж, броенето не се усеща чак толкова между 11/16 и 14/16. Но при пуснат метроном на синтезатор в двата размера и свирене се усеща много странна работа. След като хорото се среща в 11/16 - 3+3+2+3, 14/16 - 4+4+2+4, 7/8 - 2+2+1+2, защо Еленино да не е и в 18/16 - 5+5+3+5 или 22/16 - 6+6+4+6??? При изключен метроном ще се усети същата минимална разлика както между 11/16 и 14/16! Това е все едно да кажем за правото хоро, което е в 2/4, среща се и в 6/16, а защо не и в 4/4, 4/8, 3/8 и 6/8 - по три осмини не триола. Но трябва да се знае, че Еленино се среща масово (99%) в 14/16 или 7/8. Тази мелодия в 11/16 е интересна и е с подобно броене като стандартната, но е с"спъната" и не се използва. Все пак бих те помолил да ми кажеш кой я изпълнява. Относно твоя коментар за обновяването на учебниците, не съм съгласен, че те се преписват от един на друг автор. По този начин и ние можем да издадем по един като препишем на някой труда. Цитирай
Tozi Отговорено Ноември 21, 2009 Отговорено Ноември 21, 2009 Не може, защото размер 4/4 е 4 делен 4 временен, като на всяко време ти си поставил различен ритъм. Ами нали аз това казвам. Елениено хоро - 13/8 = 2 /8+2/8+2/8+2/8+2/8+3/8 или 1/4+1/4 + 1/4+1/4+5/8 или 1/2 + 1/2 + 5/8 или на мястото на половините ноти две четвъртини триоли + 5/8 се тая. Ако приемем че един такт се равнява на (примерно) 2 секунди, както и да го разделяш вътре в такта той пак щте си е 2 секунди. Цитирай
Abbath Отговорено Ноември 21, 2009 Отговорено Ноември 21, 2009 Самият факт, че Елениното се свири И в 11/16 (от втория линк) обезмисля спора какъв е размера на хорото Факт е обаче, че оригинала си е в чисти 7/8 (първия линк).Това за ритъма на музиката, а как си го смятат танцьорите това си е техен проблем Цитирай
Tozi Отговорено Ноември 21, 2009 Отговорено Ноември 21, 2009 Самият факт, че Елениното се свири И в 11/16 (от втория линк) обезмисля спора какъв е размера на хорото Факт е обаче, че оригинала си е в чисти 7/8 (първия линк).Това за ритъма на музиката, а как си го смятат танцьорите това си е техен проблем Цитирай
Tozi Отговорено Ноември 21, 2009 Отговорено Ноември 21, 2009 (Редактирано) ^^^^^ Ще черпиш за идеята! В Русе на лайното. П.П.: Земи го запиши и го пусни в джема. хехе (още ено черпене) Редактирано Ноември 21, 2009 от Tozi Цитирай
Ивелин Отговорено Ноември 23, 2009 Отговорено Ноември 23, 2009 Винаги съм приемал лайното за даденост. До този момент обаче, не бях се замислял, колко брутално му е наименованието... Цитирай
Tozi Отговорено Ноември 23, 2009 Отговорено Ноември 23, 2009 Винаги съм приемал лайното за даденост. До този момент обаче, не бях се замислял, колко брутално му е наименованието... Нали? У Руси на лайноту ду пощътъ! И ний (северняците) сме дали нещо на България!Вива!Форевар! Цитирай
dedo pop Отговорено Декември 12, 2009 Отговорено Декември 12, 2009 Едно лаишко мнение. От бая време ходя да денся хора, ей така за кеф. Та се пробвахме в групата. Получи се следното - първото хоро си е баш еленино. Второто обаче без проблем се играе петрунино, а за еленино доста трудно. Първото май е на русенския оркестър "Хоро". Цитирай
Elenka Отговорено Декември 12, 2009 Отговорено Декември 12, 2009 (Редактирано) Цитирам: ""Под четворка да разбирам, че фразата или полуизречението е от 4 такта. Не става дума за структурната страна на хорото,а за размера на петрунино и еленино. Пусни си на запис и двете, намали темпото с някаква муз. програма и преброй в бавно темпо с отмерване на метричните времена ( не на дяловете), колко шеснадесетини ще искараш във всеки такт докато ги слушаш и определи размера? Май, че така си говориш! хехе "" Искаш да ми кажеш, че петрунино и еленино са едно и също като тактов рамер??? Ти от къде си? И дали там откъдето си се играят двете хора. Като започнеш от София та до бяло море, Турция, и Македония-двете хора са различен рамер-не знам защо само в България е едно и също? Определено не е, защото музикантите тук са по-напред. Не мога да ти пратя записи, по простата причина, че след няколко годишно търсене открих, че официален запис в България на Петруниното НЕ съществува. Няма такова животно. Някой някога през татово време не успял да разчете характерните ритми за по-южната част от Балканите, съществуващи и в България, и от тогава насам съществува дълбока неграмотност сред дори и "проофесионалните" музиканти. Има значение кой от къде е и с какви ритми е свикнал, т.е. мозък апо един или друг начин ги отчита или не ги отчита. Няма как да си от от крайдунавски град и да разбираш от всичките неравноделни, които съществуват в южните Балкани. На теория виждам гореспоменатите абсурди, че еленино и 7/8 е едно и тоже,....ама дайте да посвирим да видим дали е така? Петрунино и Еленино мога на сън да ти ги различа-защото има разлика. Петрунино не можеш да играеш на Еленино, а обратното може. Поздрави Редактирано Декември 12, 2009 от Elenka Цитирай
Tozi Отговорено Декември 13, 2009 Отговорено Декември 13, 2009 Няма как да си от от крайдунавски град и да разбираш от всичките неравноделни, които съществуват в южните Балкани. Позволи ми да не се съглася с това твърдение! Поздрави! Цитирай
Elenka Отговорено Декември 14, 2009 Отговорено Декември 14, 2009 Разбира се, даже ще се радвам да поясниш защо не си съгласен? Поздрави Цитирай
Tozi Отговорено Декември 14, 2009 Отговорено Декември 14, 2009 Ами например ето този човек е от крайдунавския град Русе: Пояснение! Цитирай
Recommended Posts