Marian Публикувано Февруари 11, 2009 Публикувано Февруари 11, 2009 Тези които се занимават с фолклор знаят, че на теория петрунино хоро е в пет делен 12/16 (3+2+2+2+3) размер, а еленино хоро в шест делен 13/16 (2+2+2+2+2+3). На практика се получава друго. Когато правим и свирим стиловете на keyboard, или ги слушаме на запис, устанояваме, че размера им е 14/16 или 7/8 (широка). Кой е реалният им размер тогава и защо се получава така? Съществува ли в професионалната фолклорна музика въобще такъв размер 7/8 ("широка седмица") и какво се изпълнява? Цитирай
dedo pop Отговорено Февруари 11, 2009 Отговорено Февруари 11, 2009 Без да съм навътре в теорията на българския фолклор, ще споделя нещо, което чух преди доста години - някъде 94-95 г. В Националната спортна академия имаше танцов състав и чат-пат ходех там. Имаше един акордеонист, който свиреше на танците. Веднъж го попитах какъв размер са точно петруниното и елениното. Той ми каза 7/8. Същия човек участваше в записи в радио и телевизия, канеха го по разни сериозни участия. Та според него, теоретиците имат друго виждане, за разлика от изпълнителите. Наистина любопитно. Цитирай
Marian Отговорено Февруари 12, 2009 Автор Отговорено Февруари 12, 2009 Това наистина само корепетитор може да го каже, защото и аз съм бил такъв преди години и затова поставям този въпрос. НО, ако и двете са 7/8 или 14/16, както на практика трябва да бъде, защо хореографите броят петрунино на пет, а еленино на шест при мелодии в един и същ музикален размер? Играят се различни танцови стъпки в резултат на различни времена и дялове на размерите, а в действителност се свири един и същ размер - 14/16!? Цитирай
Killerbee Отговорено Февруари 12, 2009 Отговорено Февруари 12, 2009 Аз лично не виждам практическа разлика между петрунино и еленино ,ритмиката е еднаква,и двете са в 14/16 или съответно в 7/8. Не съм се занимавал с народни танци,но не виждам как еленино хоро би могло да се брои по друг начин ,на 5 или 6 примерно ? Цитирай
Marian Отговорено Февруари 12, 2009 Автор Отговорено Февруари 12, 2009 Напълно съм съгласен и с двама ви. В своите книги обаче проф. Стоян Джуджев е дал примери с мелодии на петрунино и еленино съответно в размери 5 делен 12/16 и 6 делен 13/16. Какво е обяснението? Ако няма такова, ще трабва да се придържаме към мнението на dedo pop, че "теоретиците имат друго виждане, за разлика от изпълнителите". Цитирай
Steppenwolf Отговорено Февруари 13, 2009 Отговорено Февруари 13, 2009 Без да съм навътре в български фолклор, все си мисля, че представянето на размера дава информация за фийла и акцентите... Цитирай
kalinpetkov Отговорено Февруари 13, 2009 Отговорено Февруари 13, 2009 С този въпрос се сблъсках 1995г. с първия аранжер... Черпя бира всеки теоретик, който ми направи на аранжер ЕЛЕНИНО на 13/16 и му излезе мелодията после. Цитирай
Marian Отговорено Февруари 14, 2009 Автор Отговорено Февруари 14, 2009 Без да съм навътре в български фолклор, все си мисля, че представянето на размера дава информация за фийла и акцентите... За акцентите разбрах, а какво значи "фийла"? Цитирай
Marian Отговорено Февруари 14, 2009 Автор Отговорено Февруари 14, 2009 Благодаря на всички до момента! Ако има някой нещо да добави по тази проблематика ще ми бъде интерестно да чуя и други мнения. Цитирай
roi Отговорено Февруари 15, 2009 Отговорено Февруари 15, 2009 С този въпрос се сблъсках 1995г. с първия аранжер... Черпя бира всеки теоретик, който ми направи на аранжер ЕЛЕНИНО на 13/16 и му излезе мелодията после. Калине жалко че неси на близо да почерпиш някоя друга бира Ето ти въпросния стил на 13/16 направен на бързо за РА-80 ЦЪК Цитирай
Marian Отговорено Февруари 15, 2009 Автор Отговорено Февруари 15, 2009 С този въпрос се сблъсках 1995г. с първия аранжер... Черпя бира всеки теоретик, който ми направи на аранжер ЕЛЕНИНО на 13/16 и му излезе мелодията после. Калине жалко че неси на близо да почерпиш някоя друга бира Ето ти въпросния стил на 13/16 направен на бързо за РА-80 ЦЪК Рой, говорим за професионалния размер, в който трябва да бъде еленино хоро, а не да "излъжеш" клавира като му зададеш 13/16 и не спазваш метричната пулсация на метронома. Как правиш куантизацията тогава? В този случай при задедн размер 12/16, също може да се направи стил на еленино. Но и при двата варианта без включен метроном, крайния резултат на отмерване е в 14/16. Цитирай
barni Отговорено Февруари 18, 2009 Отговорено Февруари 18, 2009 Ето тези дискусий правят фолклора ни уникален Цитирай
BTZ Отговорено Февруари 25, 2009 Отговорено Февруари 25, 2009 Теориятя е едно , практиката - съвсем различно. Теоретик е записал песен в сборник с "УНИКАЛЕН СЛОЖЕН " размер . После тази песен съм е слушал от няколко човека , които е пеят в 3/4. И съвсем естествено. А Бабата която е изпяла същата песен пред теоретика , просто си е поемала дъх за по - дълго време , а там където не и е достигал въздуха , е "изяждала" някое временце - голяма работа това е фолклор. А елениното, петрунино, "Цоне мило чедо" всеки ги свери като широки седмици ,както и "Черкезката" като широка девятка . Цитирай
Marian Отговорено Февруари 25, 2009 Автор Отговорено Февруари 25, 2009 Много песни могат да се напишат в различни размери и пак да звучат по един и същи начин. Например детската песен "Тихо се сипе първият сняг" съм я срещал и в 3/4 и в 6/8. Цитирай
kalinpetkov Отговорено Февруари 26, 2009 Отговорено Февруари 26, 2009 С този въпрос се сблъсках 1995г. с първия аранжер... Черпя бира всеки теоретик, който ми направи на аранжер ЕЛЕНИНО на 13/16 и му излезе мелодията после. Калине жалко че неси на близо да почерпиш някоя друга бира Ето ти въпросния стил на 13/16 направен на бързо за РА-80 ЦЪК Ей аз докато се наканя да влеза във форума и файла на позиция "ЦЪК" го няма вече!!! Карай...аз бира пак мога да почерпя Цитирай
Recommended Posts