Jump to content
Българският форум за музиканти

нужда от съвети за изработка на китара


Recommended Posts

Здравейте на всички съфорумци!

Значи проблема ми е следния:

Навил съм се да си направя сам китара, neck - trough конструкция, с флойд и два хъмбъкъра, мензура 635мм и радиус 14" - 16" на фингърборда. Разполагам с достатъчно количество орех за тялото и грифа, а и са ми обещали няколко дъски клен за фингърборд. Знам, че е доста необичайно да се прави гриф от орех, а и изобщо не съм чувал за такива с neck - trough конструкция. Въпросът ми към вас е възможно ли е да се направи такова нещо?

Ако не, да не се набутвам за части, че париците и без друго са ми малко.

По принцип имам опит в дървообработването, но за първи път се хващам да правя музикален инструмент и имам много въпроси, на които колкото и да се ровя, не мога да намеря отговор.

Приемам всякакви предложения, благодаря ви предварително!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Първо - отговор на 99% от въпросите ти има тук, а на останалия 1% - в гугъл.

Второ - може да се направи нек тру китара от орех, няма нищо невъзможно - има китари на кремона с орехов гриф.

Трето - ако си мислиш, че ще се разминеш със 100-200лв за материали, боядисване, хардуер, работа и всичко останало по правенето ан китарата си в една абсолютно дълбока грешка. Още повече, че флойдът ще ти оскъпи много самия краен продукт. Мисля си, че трябва да започнеш от няколко малко по-елементарни проекти, за да си сигурен в резултата, когато се заемеш с нещо толкова грандиозно. Остър съм с най-добри чувства и идеята на ум, да те предпазя от загуба на средства и желание. Дерзай!

 

Поздрави,

Влад

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Знам, че проекта ми е изключително амбициозен и скъп, но съм твърдо решен да се пробвам, може би на следващата заплата ще успея да купя част от хардуера (очаквам "малко" премия :) ). А за трудността: винаги съм смятал, че научиш ли се първо да правиш трудното, после лесното е тъй да се каже "за спорта". Още повече, че имам достатъчно орех за съсипване (разполагам с две талпи, достатъчни за може би 4 -5 китари).

Благодаря за мнението, ще се опитам да не съсипя мечтата си.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Не виждам особен смисъл от комбинацията нек-тру+флойд. Не,че няма такива китари, но флойда яде достатъчно от продължителността на тона, за да е достатъчна болт-он конструкция.

Според мен, толкова амбициозна конструкция има смисъл предимно за китари с фиксиран бридж или обикновено тремоло.

 

Освен това, флойда е предназначен за 648мм. мензура и ще трябва да си оразмериш фингърборда доста нестандартно за да пасне на твоите изисквания.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Между другото забравих да спомена, основния наръчник за изработкта, който мисля да ползвам (освен всички ваши напътствия) е един е - бук издърпан от www.buildyourguitar.com, може да се намери и в www.buildyourguitar.com . Ако нямате нищо против, погледнете го и кажете мога ли спокойно да се възползвам от методите, представени там.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Евтиме,

По принцип идеята за такава китара ми дойде от ето този моделът на B.C.Rich NT Junior V. Той е със същата конструкция, но на мен ми се ще нещо с малко по - малка мензура, и все пак да има тремоло.

Досега китарите, на които съм свирил са били с флойд, и не познавам достатъчно добре други модели, така че ако можеш да ме посъветваш с какъв друг вид мога да постигна долу - горе същия ефект като с флойда, ако може да са и на по - народна цена, та икономисаните пари оттам да ги вложа в по - яки хъмове.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Флойда си е флойд. Просто главно китарите с фиксиран бридж(дори бих казал tune-o-matic) имат достатъчно състейн, че наистина да изискват нек-тру конструкция за да се усети голямо удължаване на състейна.

 

Тремолата малко или много ядат дължината на тона. Не мисля, че болт-он китара с флойд ще има кой-знае колко по-къси тонове от нек-тру китара с флойд.

 

Иначе, аз бих сложил някакво двуточково тремоло, ако искам някакъв трем, понеже не свиря такива акробатики, та да имам нужда от флойд.

Редактирано от Evtim Djerekarov
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Значи днес един колега, фрезист във фирмата, където работя, ми предложи да ми направи фиксиран бридж на на фрезата, стига само да му занеса грамотни чертежи с точни размери. Много моля ако някой има в наличност или знае точно от къде мога да си издърпам такива да каже, бирата е от мене.

 

P.S.: От тремолото за сега се отказах, тъй като колкото и да ми се иска, най вероятно ще го направя на нищо и цялата работа ще отиде по дяволите.

 

Поздрави на всички съфорумци!

MEFISTOFEL

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Толкова ли е трудно да си купиш фиксиран бридж, та си решил да го правиш?

Иначе може и да се направи.

Влез в musicjam.hit.bg и намери бриджовете.

Някои от тях си имат чертеж на картинката.

Редактирано от Evtim Djerekarov
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

По принцип наистина ми представлява малък проблем, защото в Габрово и региона няма кьорав музикален магазин. Има един, в който ми предлагат да ми докарат нещо по поръчка, но доколкото ги познавам там, сигурен съм, че ще ми вземат поне двойна цена. Не искам да пазарувам и от интернет, тъй като не обичам да плащам за неще, дето не съм ги видял на живо (един мой познат допусна такава грешка с туристически обувки за 400 лева и все още не може да го преживее). Към днешна дата и пътуването до София ми представлява известен проблем, тъй като завода, където работя почти не спира работа, а няма кой да ме замести ако си взема отпуск. По същата тази причина най - вероятно проекта ми ще се проточи доста във времето, но аз и не бързам, в крайна сметка целта е да стане не бързо, а качествено.

Та ако някой има чережи на туне - о - матик и стоп бар да казва, касата с бира е от мене. :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Започва да звучи успокояващо - реших в първия момент, че си някой от армията бесни тийнове решили да правят дъски от класата на висок клас бс рич примерно... В такъв случай наистина щом имаш и възможност е добре да си го направиш, само ми е чудно за помедяване и хромиране на конструкцията дали си помислил, защото това са си доста важни процеси, а галванизацията не е за всеки у дома...

 

ето някакви чертежи:

http://www.warmoth.com/hardware/bridges/pd...dge_Diagram.pdf

http://www.http://forum.muzikant.org/style...ece_Diagram.pdf

http://www.freepatentsonline.com/6849792-0-large.jpg

http://www.epiphone.com/Doctor/images/LockTight1.jpg

 

http://en.wikipedia.org/wiki/Tune-o-matic <- малко инфо

 

На мен ми се вижда непосилен труд (не е само да се фрезоват няколко детайла, но има и резби да се навиват, да се прави текстура на пиновете за закрепяне и т.н. и т.н.

 

Успех все пак де :)

 

Поздрави,

Влад

Редактирано от vlex
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Определено направата на TOM ще е изключително голямо и скъпо предизвикателство, особено ако ще трябва да се прави по чертеж.

 

Виж тук има готови ТОМ струнници за продан:

http://forum.muzikant.org/index.php?showtopic=51900

 

К. Димитров

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ето прегледай това ще ти е от помощ http://images.google.bg/imgres?imgurl=http...ficial%26sa%3DG

Редактирано от Mark Avrelii
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Такаааа, .... Поредната доза въпроси от мене

1. Необходимо ли е при изработка на нек тру китара адаптерите и бриджа да стъпват изцяло върху дъската на грифа или може краишата им да са върху страничните дъски, които оформят тялото?

2. Според това, което прочетох китари с нек тру и ТОМ е неоходимо да имат известен ъгъл между тялото и грифа, та въпроса ми е някой знае ли как се изчислява този ъгъл?

Предполагам въпросите ми са доста банални, но просто не можах да намеря никъде другаде правилния им отговор, та затова отново се налага да занимавам вас.

 

P.S.: Вчера започнах да скицирам на AutoCad китарата, която ще правя и се надявам най - късно в понеделник да мога да кача някакви снимки на разпечатания чертеж, та да може да кажете своето "за" и "против"

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Трябва ти чертеж. Най-добре е да имаш хардуера пред теб и шублер, когато правиш чертежа.

Така, като имаш предвид колко може да се вдига и смъква конкретния бридж, колко ще са ти високи прагчетата и в какъв диапазон ще може да се изменя височината на струните, можеш да изчислиш ъгъла на грифа.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.