Jump to content
Българският форум за музиканти

Питанка :)


Arteglam

Recommended Posts

Уж търсих,но не намерих такава тема из търсачката ,така че се надявам да няма упреци . Та въпроса ми е следния-Какви са основните разлики при свиренето на Power Chords с Показалец и Безименен и с Показалец и Кутре? Защото съм виждал страшно много хора да ползват и 2та начина.По учебник или по уроци винаги се показва с 1ви и 3ти пръст.Аз лично кутрето го ползвам като добавя октавата да речем и си свиря с 1ви и 3ти.Интересно ми е тези,които свирят с кутре как я добавят тази октава ? Правят баре с кутрето ли ? Искам по-запознатите да кажат дали има някакви плюсове в този начин на свирене на акордите ,че да си променям начина на свирене ако е време.С моята постановка на ръката малко трудно правя баре с 4ти пръст като свиря прав ,защотото аз държа палеца на лявата ръка много високо на грифа като свиря прав(просто не ми е удобно по-ниско криви ми се китката.Няма проблеми докато съм седнал).Дано не обидя някой с глупавият въпрос,но все пак ми е интересно и къде другаде да питам освен тук :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Можеш да си го свириш както си искаш - с времето на мен ми стана по-удобно с кутрето, освен ако не свиря по-нагоре по грифа.

Пълна квинта хващам или с баре с кутрето или с 3 пръста... или пък с баре с безименния. Няма значение :)

 

Дали не си държиш китарата прекалено ниско?

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Най-добре е да си ги свириш с 3-те пръста според мен.Акорда звучи по-плътно и наситено.

А като свириш прав си вдигни китарата така че да ти е удобна.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ниско я държа да .По-принцип по-високо ми е по удобно ама да се правя на ефе :) чудя се как някои от големите китаристи си държат китарата едва ли не на нивото на коляното и успяват да си ги свирят без проблем и ми правят някав ъгъл на китарата 50-60 градуса ;/

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Заеби я тая позьорщина , дръж си я докъдето ти е най-удобно , моята е доста нависоко...Иначе няма значение според мен как ги свириш тия квинтакорди.Мисля , че те не са важни стига ти само да хванеш интервала , а дали ще добавиш октавата или не , като си с много дист не си личи...По-важно е да можеш да си хващаш пълните акорди...

Редактирано от CursedSoul
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ти не ги гледай онези дето си държат китарите едва ли не до коленете. Няма нищо грозно в това китарата ти да е на корема ти, а не под...онази ти работа. По-скоро трябва да можеш да подпреш долната извивка на китарта на споменатия...атрибут. ;) Повечето мои любими китаристи си държат китарата така по-високо. Оптималната височина, според мен е такава, на която застава китарата, облегната върху десният ти крак (ако си десничар), когато си седнал на нормален по височина стол и с изпънат гръб. Трябва да се пада между свивката на грака и под гърдите или най-много до таза.

 

Ето ти малко снимки, които си напрвих сега - малко е трудно с едната ръка да позираш, с другата да натискаш мишката :)

 

picture002nq0.jpgpicture001ad2.jpg

 

Този начин на хващане на акордите (показалец и баре с кутрето), поне за мен, е най ефективен, най-лесен и много помага при бърза смяна на акордите, особено при приплъзване (слайд). Доста икономичен захват, според мен. Свиря ги така почти от самото начало, когато започнах да свиря и никога не съм имал никакви трудности.

 

П.С. Сега се сетих и за китариста на Audioslave - Tom Morello, който си я държи и доста високо, дори според моите критерии ;)

 

tomMorello.jpg

 

;)

 

Затова, гледай китарата да ти е на удобна за свирене височина, а не гони имидж. С малко повече опит ще се адаптираш и ще си изградиш имидж :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Аз по-принцип нямам трудности с нормалния начин на хващане на акордите, освен може би при слайд понякога малко се затруднявам и не излиза мн. чисто.Благодаря много за съветите :) На мен лично ми е трудно да правя баре с кутрето и затова се колебая дали да си сменя начина на свирене на акордите и да пробвам с 1ви и 4ти пръст.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Можеш да си го свириш както си искаш

Е тва е. Колегата е много прав за височината на китарката-трябва да ти е удобно,не да се гони вид.

Редактирано от Hillbilly
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Аз в началото свирех само седнал и изобщо не можех прав. После не знам как стана - но почнах да свиря само прав и да исках изобщо седнал. Обаче бях свикнал китарата да ми е страшно ниско. Последните месеци като се вгледах внимателно се оказва, че много ми се влошава звукоизвличането, защото китката започва да застава под ъгъл спрямо струните и ми става по - трудно да свиря някои от нещата. А интересното е, че открай време не ми пука как изглеждам като свиря, не знам защо съм свикнал така ниско да я държа ( като се загледам май е на височината на която Слаш я държи :icon_shithappens: ). Та последните месеци си я вдигнах малко и сега, като не се променя ъгълът на дясната ръка, всичко си дойде на мястото. Ако свириш прав - задължително си я дръж както ти е удобно, а не задължително МНОГО ниско :hysterical: А за самите акорди няма реално значение как ги свириш, стига да ти е удобно. Аз пък примерно свиря Power Chords с 3 пръста и да ти кажа ми е много удобно. Преди ползвах само 1 и 3 (баре с 3-ти за октавата), но ако ми се наложи някакво приплъзване, не се получаваше чисто. Затова почнах да си ползвам 1-ви за основния тон, безименен за квинта и кутре за октавата. Ако искаш пробвай и така - може да ти се стори удобно. Поздрави!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Моето лично мнение е, че с много ниска китара много неща въобще не могат да се изсвирят, а други излизат зле, също се получава и неестествен ъгъл при китката на лявата ръка в някои случаи.

 

Разбира се всеки си преценява какво му приоритета, удобството или визията. В случая се получава получава малко като сравнението между обувките с високи токчета и маратонките при женското съсловие.

 

 

Иначе колкото до пауър акордите, според мен няма никакво значение как се хващат, повечето хора които знам , най често ги свирят с 1ви и 3ти.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Говорейки за това кой къде си държи китарата аз имам разсъждението, че зависи какво свири. Веднага се сещам за техничарите, които си я държат едва ли не под мишница, като най-ярък такъв представител - Петручи. Удобно е, ама тоя човек изглежда адски глупаво като свири :icon_shithappens:

На другия полюс е Джеймс, обаче бидейки ритъм китарист в огромната част от времето той свири на 4та, 5та и 6та струна, което автоматично (поне за мен) означава, че е по-удобно китарата да е ниско. Защото поне за мен бърз ритъм се свири най-удобно, когато ръката е по-опъната в лакътя. Ясно е разбира се, че стойката на Джеймс е голяма позьорщина и доста натоварва гърба и кръста....мисля си за което той вече не свири така.

 

В общи линии истината е някъде по средата май.

 

Иначе за пауър акордите аз лично се опитвам да заимствам една техника, която съм мяркал (май въпросния Джеймс също действа така понякога, но може и да си внушавам) и това е именно да натискам басовата 6та струна с палеца. Особено за първите 3-4 прагчета е много по-удобно отколкото да се чекна и да ги натискам с показалеца.

Редактирано от Yves
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

E това вече ми звучи като пълна изгъзица - да си държиш китарата толкова ниско, че да ти е неудобно да свириш акорда по естествения начин и да се налага да го свириш с ПАЛЕЦ? :icon_shithappens: > Явно наистина има хора всякакви. Все пак си мисля, че не е нормално да се свири така, не знам ....

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Защо мислиш, че ми е толкова ниско? Областта между двата адаптера ми идва точно до чатала, което не мисля, че е толкова ниско, дори въобще. В смисъл имам достъп и до най-високите прагове и то доста удобен.

 

А това с палеца...не знам...просто го пробвах и ми се стори удобно, не е породено от нужда. Мога си го и по нормалния начин и то без проблеми.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Пълна квинта хващам или с баре с кутрето или с 3 пръста... или пък с баре с безименния. Няма значение :)

 

Какво значи терминът "пълна квинта"? За мен той е нещо ново. И как точно се хващат два тона с три пръста? :rockon:

 

 

Иначе мисля, че е въпрос на "удобство". Аз си имам версия за нещата при свиренето на китара, НО не задължавам никой с нея. А именно - забелязал съм тенденция (както и доста от вас предполагам) много от големите музиканти от блус, кънтри, джаз, рок и фънк стиловете да свирят предимно с трите силни пръста на лявата ръка - показалец, среден и безименен. Кутрето се използва много рядко, предимно при акорди или когато няма друг избор при свиренето на линии с един тон. Това идва от факта, че то е най-слабия пръст на лявата ръка, съответно е най-нестабилно и най-неподатливо на добър контрол, а и се уморява по-бързо. Това е нормално за всеки средностатистически хомо сапиенс.

 

До известна степен изборът на модел китара, сетъпа и, дебелината и вида на струните, както и целенасоченото упражняване може да компенсират това и то почти напълно. Така че проблеми няма. Разбира се, много от метъл, шред и виртуозо-скоростни-маниаци използват кутрето десетки пъти в секунда, но това е последствие от дългогодишна работа в тази посока, както и съчетание от всичките подпомагащи неща от предишното изречение.

 

В крайна сметка, както в живота, така и в свиренето на китара всичко е въпрос на предпочитания, приоритети и целенасочен труд. Аз лично, в зависимост от ситуацията използвам и двете пръстовки, като предимно се водя от това накъде ще отиде музиката ми в следващата секунда. С оглед на това, което казах до тук обаче, определено мога да кажа, че в повечето случаи използвам 1 и 3 пръст. Това има две предимства - използват се само силните пръсти и опцията да добавиш и/или промениш още един интервал с кутрето - чиста октава (за по плътен жица саунд), голяма секста (при блуса) и т.н.

 

Дано да съм помогнал на някой.

 

 

Поздрави,

 

Петър

Редактирано от kitaratapesho
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Общо взето за мен ако китарата седи прекалено високо излгежда грозно.Все едно имаш нещо лепнало се за гърдите ти и т.н и за мен колкото по-ниско ми е китарата все едно имам повече свобода на движение и т.н да мога да я мяткам както си искам,но това е за сметка на свиренето,защото става все по-трудно да се свири.Това с ниската китара на Джеймс наистина може би е позъорщина,но на мен ми излежда красиво острани от една страна дава му страшно много движение.А за Слаш просто съм пробвал да правя такива ъгли като него с такава ниска китара и просто пикинг хенда трябва да ти е под нз какъв ъгъл ,че да удряш струните нормално.Аз си свиря акордите с 1 3 4 пръст и нямам никакви проблеми просто ми беше интересно дали не е по-добре да ги свиря с 1 и 4 и т.н

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.