Jump to content
Българският форум за музиканти

Recommended Posts

Публикувано

Уж търсих,но не намерих такава тема из търсачката ,така че се надявам да няма упреци . Та въпроса ми е следния-Какви са основните разлики при свиренето на Power Chords с Показалец и Безименен и с Показалец и Кутре? Защото съм виждал страшно много хора да ползват и 2та начина.По учебник или по уроци винаги се показва с 1ви и 3ти пръст.Аз лично кутрето го ползвам като добавя октавата да речем и си свиря с 1ви и 3ти.Интересно ми е тези,които свирят с кутре как я добавят тази октава ? Правят баре с кутрето ли ? Искам по-запознатите да кажат дали има някакви плюсове в този начин на свирене на акордите ,че да си променям начина на свирене ако е време.С моята постановка на ръката малко трудно правя баре с 4ти пръст като свиря прав ,защотото аз държа палеца на лявата ръка много високо на грифа като свиря прав(просто не ми е удобно по-ниско криви ми се китката.Няма проблеми докато съм седнал).Дано не обидя някой с глупавият въпрос,но все пак ми е интересно и къде другаде да питам освен тук :)

Отговорено

Можеш да си го свириш както си искаш - с времето на мен ми стана по-удобно с кутрето, освен ако не свиря по-нагоре по грифа.

Пълна квинта хващам или с баре с кутрето или с 3 пръста... или пък с баре с безименния. Няма значение :)

Дали не си държиш китарата прекалено ниско?

Отговорено

Най-добре е да си ги свириш с 3-те пръста според мен.Акорда звучи по-плътно и наситено.

А като свириш прав си вдигни китарата така че да ти е удобна.

Отговорено

Ниско я държа да .По-принцип по-високо ми е по удобно ама да се правя на ефе :) чудя се как някои от големите китаристи си държат китарата едва ли не на нивото на коляното и успяват да си ги свирят без проблем и ми правят някав ъгъл на китарата 50-60 градуса ;/

Отговорено (Редактирано)

Заеби я тая позьорщина , дръж си я докъдето ти е най-удобно , моята е доста нависоко...Иначе няма значение според мен как ги свириш тия квинтакорди.Мисля , че те не са важни стига ти само да хванеш интервала , а дали ще добавиш октавата или не , като си с много дист не си личи...По-важно е да можеш да си хващаш пълните акорди...

Редактирано от CursedSoul
Отговорено

Ти не ги гледай онези дето си държат китарите едва ли не до коленете. Няма нищо грозно в това китарата ти да е на корема ти, а не под...онази ти работа. По-скоро трябва да можеш да подпреш долната извивка на китарта на споменатия...атрибут. ;) Повечето мои любими китаристи си държат китарата така по-високо. Оптималната височина, според мен е такава, на която застава китарата, облегната върху десният ти крак (ако си десничар), когато си седнал на нормален по височина стол и с изпънат гръб. Трябва да се пада между свивката на грака и под гърдите или най-много до таза.

Ето ти малко снимки, които си напрвих сега - малко е трудно с едната ръка да позираш, с другата да натискаш мишката :)

picture002nq0.jpgpicture001ad2.jpg

Този начин на хващане на акордите (показалец и баре с кутрето), поне за мен, е най ефективен, най-лесен и много помага при бърза смяна на акордите, особено при приплъзване (слайд). Доста икономичен захват, според мен. Свиря ги така почти от самото начало, когато започнах да свиря и никога не съм имал никакви трудности.

П.С. Сега се сетих и за китариста на Audioslave - Tom Morello, който си я държи и доста високо, дори според моите критерии ;)

tomMorello.jpg

;)

Затова, гледай китарата да ти е на удобна за свирене височина, а не гони имидж. С малко повече опит ще се адаптираш и ще си изградиш имидж :)

Отговорено

Аз по-принцип нямам трудности с нормалния начин на хващане на акордите, освен може би при слайд понякога малко се затруднявам и не излиза мн. чисто.Благодаря много за съветите :) На мен лично ми е трудно да правя баре с кутрето и затова се колебая дали да си сменя начина на свирене на акордите и да пробвам с 1ви и 4ти пръст.

Отговорено (Редактирано)
Можеш да си го свириш както си искаш

Е тва е. Колегата е много прав за височината на китарката-трябва да ти е удобно,не да се гони вид.

Редактирано от Hillbilly
Отговорено

Аз в началото свирех само седнал и изобщо не можех прав. После не знам как стана - но почнах да свиря само прав и да исках изобщо седнал. Обаче бях свикнал китарата да ми е страшно ниско. Последните месеци като се вгледах внимателно се оказва, че много ми се влошава звукоизвличането, защото китката започва да застава под ъгъл спрямо струните и ми става по - трудно да свиря някои от нещата. А интересното е, че открай време не ми пука как изглеждам като свиря, не знам защо съм свикнал така ниско да я държа ( като се загледам май е на височината на която Слаш я държи :icon_shithappens: ). Та последните месеци си я вдигнах малко и сега, като не се променя ъгълът на дясната ръка, всичко си дойде на мястото. Ако свириш прав - задължително си я дръж както ти е удобно, а не задължително МНОГО ниско :hysterical: А за самите акорди няма реално значение как ги свириш, стига да ти е удобно. Аз пък примерно свиря Power Chords с 3 пръста и да ти кажа ми е много удобно. Преди ползвах само 1 и 3 (баре с 3-ти за октавата), но ако ми се наложи някакво приплъзване, не се получаваше чисто. Затова почнах да си ползвам 1-ви за основния тон, безименен за квинта и кутре за октавата. Ако искаш пробвай и така - може да ти се стори удобно. Поздрави!

Отговорено

Моето лично мнение е, че с много ниска китара много неща въобще не могат да се изсвирят, а други излизат зле, също се получава и неестествен ъгъл при китката на лявата ръка в някои случаи.

Разбира се всеки си преценява какво му приоритета, удобството или визията. В случая се получава получава малко като сравнението между обувките с високи токчета и маратонките при женското съсловие.

Иначе колкото до пауър акордите, според мен няма никакво значение как се хващат, повечето хора които знам , най често ги свирят с 1ви и 3ти.

Отговорено (Редактирано)

Говорейки за това кой къде си държи китарата аз имам разсъждението, че зависи какво свири. Веднага се сещам за техничарите, които си я държат едва ли не под мишница, като най-ярък такъв представител - Петручи. Удобно е, ама тоя човек изглежда адски глупаво като свири :icon_shithappens:

На другия полюс е Джеймс, обаче бидейки ритъм китарист в огромната част от времето той свири на 4та, 5та и 6та струна, което автоматично (поне за мен) означава, че е по-удобно китарата да е ниско. Защото поне за мен бърз ритъм се свири най-удобно, когато ръката е по-опъната в лакътя. Ясно е разбира се, че стойката на Джеймс е голяма позьорщина и доста натоварва гърба и кръста....мисля си за което той вече не свири така.

В общи линии истината е някъде по средата май.

Иначе за пауър акордите аз лично се опитвам да заимствам една техника, която съм мяркал (май въпросния Джеймс също действа така понякога, но може и да си внушавам) и това е именно да натискам басовата 6та струна с палеца. Особено за първите 3-4 прагчета е много по-удобно отколкото да се чекна и да ги натискам с показалеца.

Редактирано от Yves
Отговорено

E това вече ми звучи като пълна изгъзица - да си държиш китарата толкова ниско, че да ти е неудобно да свириш акорда по естествения начин и да се налага да го свириш с ПАЛЕЦ? :icon_shithappens: > Явно наистина има хора всякакви. Все пак си мисля, че не е нормално да се свири така, не знам ....

Отговорено

Защо мислиш, че ми е толкова ниско? Областта между двата адаптера ми идва точно до чатала, което не мисля, че е толкова ниско, дори въобще. В смисъл имам достъп и до най-високите прагове и то доста удобен.

А това с палеца...не знам...просто го пробвах и ми се стори удобно, не е породено от нужда. Мога си го и по нормалния начин и то без проблеми.

Отговорено (Редактирано)
Пълна квинта хващам или с баре с кутрето или с 3 пръста... или пък с баре с безименния. Няма значение :)

Какво значи терминът "пълна квинта"? За мен той е нещо ново. И как точно се хващат два тона с три пръста? :rockon:

Иначе мисля, че е въпрос на "удобство". Аз си имам версия за нещата при свиренето на китара, НО не задължавам никой с нея. А именно - забелязал съм тенденция (както и доста от вас предполагам) много от големите музиканти от блус, кънтри, джаз, рок и фънк стиловете да свирят предимно с трите силни пръста на лявата ръка - показалец, среден и безименен. Кутрето се използва много рядко, предимно при акорди или когато няма друг избор при свиренето на линии с един тон. Това идва от факта, че то е най-слабия пръст на лявата ръка, съответно е най-нестабилно и най-неподатливо на добър контрол, а и се уморява по-бързо. Това е нормално за всеки средностатистически хомо сапиенс.

До известна степен изборът на модел китара, сетъпа и, дебелината и вида на струните, както и целенасоченото упражняване може да компенсират това и то почти напълно. Така че проблеми няма. Разбира се, много от метъл, шред и виртуозо-скоростни-маниаци използват кутрето десетки пъти в секунда, но това е последствие от дългогодишна работа в тази посока, както и съчетание от всичките подпомагащи неща от предишното изречение.

В крайна сметка, както в живота, така и в свиренето на китара всичко е въпрос на предпочитания, приоритети и целенасочен труд. Аз лично, в зависимост от ситуацията използвам и двете пръстовки, като предимно се водя от това накъде ще отиде музиката ми в следващата секунда. С оглед на това, което казах до тук обаче, определено мога да кажа, че в повечето случаи използвам 1 и 3 пръст. Това има две предимства - използват се само силните пръсти и опцията да добавиш и/или промениш още един интервал с кутрето - чиста октава (за по плътен жица саунд), голяма секста (при блуса) и т.н.

Дано да съм помогнал на някой.

Поздрави,

Петър

Редактирано от kitaratapesho
Отговорено

Общо взето за мен ако китарата седи прекалено високо излгежда грозно.Все едно имаш нещо лепнало се за гърдите ти и т.н и за мен колкото по-ниско ми е китарата все едно имам повече свобода на движение и т.н да мога да я мяткам както си искам,но това е за сметка на свиренето,защото става все по-трудно да се свири.Това с ниската китара на Джеймс наистина може би е позъорщина,но на мен ми излежда красиво острани от една страна дава му страшно много движение.А за Слаш просто съм пробвал да правя такива ъгли като него с такава ниска китара и просто пикинг хенда трябва да ти е под нз какъв ъгъл ,че да удряш струните нормално.Аз си свиря акордите с 1 3 4 пръст и нямам никакви проблеми просто ми беше интересно дали не е по-добре да ги свиря с 1 и 4 и т.н