METALRLZ Публикувано Декември 29, 2008 Публикувано Декември 29, 2008 1 вокал, 1 бек-вокал, 2 ритъм китари, 1 соло китара, 1 бас, 1ни барабани (баса и барабаните са вокалите ) Това сме ние, групата, и сме 'възмъжали' достатъчно за да записваме (или поне така си мислим). НЕ ни се ходи по студия, особено тъй като има и други начини. Онзи ден разбрах аз за multi-track recording interfaces, поразтърсих се и горе-долу разбрах за какво става въпрос. И, викам си аз, ще се купува! Та искам съвети за отделни системки. Да речем че ще ни трябват 3-4 микрофона за барабаните, два за вокали и 4 input-а за китари... Мислех си за тези два варианта- http://www.thomann.de/gb/maudio_fast_track_ultra_8r.htm или http://www.thomann.de/gb/alesis_multimix_16_usb_20.htm ???????????? Цитирай
Baby Thomas Отговорено Декември 29, 2008 Отговорено Декември 29, 2008 Не стават. FireWire интерфейсите имат възможност да записват мултитрак. ЮСБ-то карва стерео миксирания сигнал само и толкоз. Разгледай FireWire версията на тоя Алесис миксер. Цитирай
METALRLZ Отговорено Декември 29, 2008 Автор Отговорено Декември 29, 2008 Не стават. FireWire интерфейсите имат възможност да записват мултитрак. ЮСБ-то карва стерео миксирания сигнал само и толкоз. Разгледай FireWire версията на тоя Алесис миксер. http://www.thomann.de/gb/alesis_multimix_16_firewire.htm Това мислиш ли че ще стане? P.S Ако имаш други идеи- казвай! Цитирай
anadem Отговорено Декември 29, 2008 Отговорено Декември 29, 2008 Прегледай и следните варианти: m-audio Presonus Tascam Motu 8 pre (колега от форума продава секънд хенд същото нещо, потърси в раздел Купувам/Продавам) EMU 1616 (най-вероятно ще ти бъдат малко входовете без допълнителен ADAT) Останалото е четене по най-различни форуми и евентуални консултации с хора ползващи някой от споменатите интерфейси. Аз лично не се наемам да ти препоръчам нито един от гореспоменатите (само за EMU 1616m мога да споделя някакви преки впечатления), а RME явно са ти извън бюджета. Предполагам съзнаваш, че за такова съотношение пари/брой канали няма как да няма компромис с конвертори/мик преампи. Предполагам ако се ориентираш към конкретен модел/и ще можеш да получиш по-конкретни съвети . Цитирай
patzo Отговорено Декември 29, 2008 Отговорено Декември 29, 2008 Аз съм хвърлил поглед на това ЦЪК - Най-новата карта на focusrite, но чакам да се съберат малко коментари по западните форумите, че още не се знае как е. А инъче цената и е доста прилична. Цитирай
sw1tched Отговорено Декември 29, 2008 Отговорено Декември 29, 2008 Да речем че ще ни трябват 3-4 микрофона за барабаните, два за вокали и 4 input-а за китари... ??? За китарите ви трябва точно един вход, тъй като с малки изключения записите в днешно време се правят отделно за всеки инструмент. За барабаните от друга страна 3-4 микрофона стигат само за някои стилове или за доста непретенциозни записи. Минимума според мен е 8, но е желателно да са поне 10-12/ Броя нужни входове зависи главно от стила, и амбициите ви. Цитирай
yellow nEuphoria Отговорено Декември 30, 2008 Отговорено Декември 30, 2008 (Редактирано) Брато ти сметнал ли си, че тая работа може и с 4 мика само за барабаните да я направиш Първо записвате общия джангър като някакъв сигнал, после в хоста на соло трак и на слушалки го слушате. Първо записвате Барабаните Смесвате, После Бас Китарата Смесвате, После всичко друго и така ако ще и 2000 трака на китари да има, ще ти трябват 2000 входа ли Пък и така целия джангър на веднъж малко странно ще звучи, ако целта е да правиш хував микс, то трябва мастеринга да ти е на добро ниво. Ако помещението е кофти кво.. ще трагниш да буташ честотите на касата примерно, пък там се чува и глас от стаяна и некви шумове от китари и т.н... Иначе за карти тука има големи професори и знаят, аз не разбирам от части има един човек Black Bird питай го на ЛС... Редактирано Декември 30, 2008 от yellow nEuphoria Цитирай
presly Отговорено Декември 30, 2008 Отговорено Декември 30, 2008 (Редактирано) трябва мастеринга да ти е на добро ниво. по-вероятно е да си имал предвид мониторинг. Нека поне в този форум да не бъркаме малмалада с кьопоолу. По темата - изброените по-горе съвети са абсолютно валидни. Още повече, че за огласения бюджет няма достойно мултивходово решение. Пък и в неподготвено помещение (студио) запис на целия бенд еднозаедно ще звучи като нещо правено през 60-те години на миналия век. Но - въпрос на вкус. Може пък това да е целта. В съвременни условия за едновременен запис на банда се ползват (поне) три отделени кабини за запис - една за барабаните, (поне)една за китарите, баса през DI + FX процесор - от контролна апаратна, пак така - клавира и една кабина (обикновено бая големичка) за лийд вокала. Моят съвет съвпада със съветите на колегите - вземете си читав интерфейс с не повече от четири входа и работете поканално. Огледайте продуктите на TC Electronic, RME и ... за други (достойни в този ценови диапазон) не се сещам. Успех! Редактирано Декември 30, 2008 от presly Цитирай
METALRLZ Отговорено Декември 30, 2008 Автор Отговорено Декември 30, 2008 Да речем че ще ни трябват 3-4 микрофона за барабаните, два за вокали и 4 input-а за китари... ??? За китарите ви трябва точно един вход, тъй като с малки изключения записите в днешно време се правят отделно за всеки инструмент. За барабаните от друга страна 3-4 микрофона стигат само за някои стилове или за доста непретенциозни записи. Минимума според мен е 8, но е желателно да са поне 10-12/ Броя нужни входове зависи главно от стила, и амбициите ви. Имам предвид за всяка китара по 1 вход- 4x1= 4!!! Цитирай
METALRLZ Отговорено Декември 30, 2008 Автор Отговорено Декември 30, 2008 трябва мастеринга да ти е на добро ниво. по-вероятно е да си имал предвид мониторинг. Нека поне в този форум да не бъркаме малмалада с кьопоолу. По темата - изброените по-горе съвети са абсолютно валидни. Още повече, че за огласения бюджет няма достойно мултивходово решение. Пък и в неподготвено помещение (студио) запис на целия бенд еднозаедно ще звучи като нещо правено през 60-те години на миналия век. Но - въпрос на вкус. Може пък това да е целта. В съвременни условия за едновременен запис на банда се ползват (поне) три отделени кабини за запис - една за барабаните, (поне)една за китарите, баса през DI + FX процесор - от контролна апаратна, пак така - клавира и една кабина (обикновено бая големичка) за лийд вокала. Моят съвет съвпада със съветите на колегите - вземете си читав интерфейс с не повече от четири входа и работете поканално. Огледайте продуктите на TC Electronic, RME и ... за други (достойни в този ценови диапазон) не се сещам. Успех! Да разбирам ли че трябва да направим най- малко около 8 записа за да запишем всеки поотделно?А как се смесват после??? Цитирай
Baby Thomas Отговорено Декември 30, 2008 Отговорено Декември 30, 2008 Правите си бекинг (или се ползва метроном), пуска се в мониторните слушалки на свирещия и се записва само неговата партия. И така за всички инструменти. После в мултитрак едитор би трябвало да си пасват, ако е свирено точно. Цитирай
yellow nEuphoria Отговорено Декември 30, 2008 Отговорено Декември 30, 2008 Да мониторинг мастеринг и т.н. объркал съм се иначе по темата, може и с метроном може примерно запишете един запис може да е кофти сигорно ще е кофти, но поне ще знаеш кога да свириш, слушаш го в слушалките и си записваш свойта партия. Купувача, че не е разбрал... искам да му кажа, че всеки инструмент се записва по-отделно, ако искаш всичко наведнъж, вече както Пресли ти обесни Цитирай
anadem Отговорено Декември 30, 2008 Отговорено Декември 30, 2008 @METALRLZ Надявам се да не се разсърдиш от това, което ще напиша, но от нещата които си написал досега в темата не разбирам защо толкова много не ви се ходи по студиа. Не знам как виждаш нещата, но за усвояване на "другите начини" е необходимо изключително много четене и практика, което води до загуба на много време и средства. Помислете хубаво дали ви се минава по целия път и доколко доволни ще сте от крайния резултат . Цитирай
sw1tched Отговорено Декември 30, 2008 Отговорено Декември 30, 2008 ^ Съгласен съм. Пак питам, какви са ви амбициите? Цитирай
METALRLZ Отговорено Декември 30, 2008 Автор Отговорено Декември 30, 2008 (Редактирано) Ами общо взето още не записваме професионално, по-скоро за забавление... Аз лично предпочитам да запишем нещо хубаво, да го чуем няколко пъти и да видим къде какво може да се сложи или махне, може да го дадем на някой друг за мнение... Пък и е много по приятно да имаме собствено място където когато ни се свири да ходим и да записваме, па може и по някоя бира да врътнем Когато завършим песните, които ще записваме, ще отидем и до студиото... P.S Това значи ли че китарите могат заедно да записват... т.е че проблема е да се записва с вокал и барабани Редактирано Декември 30, 2008 от METALRLZ Цитирай
Recommended Posts