boreto Отговорено Декември 29, 2008 Отговорено Декември 29, 2008 Незнам за вас, но аз колкото и да свиря все не ми е недостатъчно За истинско майсторство трябва да си сраснат с китарата, да живееш с нея, да спиш с нея и да не мислиш за нищо друго. От там и производната максима - "Музикант къща не храни" Но пък при 11000 хиляди потребители във форума, от които болшинството китаристи едва ли има повече от 10 такива. Истината е, че когато удоволствието се превръща в задължение или професия постепенно изчезва (поне при повечето хора е така). Някой да има амбициите да засенчи Вай, Сатриани, Б.Б.Кинг, Клептън, Сантана, Малмстийн и останалите виртуози или поне да се нареди сред тях? Тогава да свири по 10 часа и пак ще са малко (изключвам таланта, защото той е голямото неизвестно). Хора свиренете и си радвайте душите, времето е безценно! Цитирай
guitarman161 Отговорено Януари 7, 2009 Отговорено Януари 7, 2009 Аз свира на ден между 4-10 часа много е медено ама свира от 8години ас сум на 14 Цитирай
LOE Отговорено Януари 7, 2009 Отговорено Януари 7, 2009 ако отделяше и малко време за правопис Цитирай
Eddhunter Отговорено Януари 7, 2009 Отговорено Януари 7, 2009 (Редактирано) Хора свиренете и си радвайте душите, времето е безценно! Добре го каза . Редактирано Януари 7, 2009 от Baby Thomas Цитирай
Enchant Отговорено Януари 8, 2009 Отговорено Януари 8, 2009 Здравейте, Колко според вас е оптималното време за свирене ? Учителят ми по китара вика че трябва да се свири по цял ден за да можеш да развиеш техниката си ? Искам да споделя че ми се вижда доста трудно от към място на свирене, това да дадеш воля на чувствата си през ...в началото на новият ден според повечето хора е нещо крайно невизпитано??? Къде трябва да се свири(репетира) по това време на ноща, освен клубове? Като се има в предвид преход от стара към нова техника, според вас за колко време средният китарист може да усъвършенства една нова техника? Както са отбелязали някои колеги, по-важното е да има системност, организираност,поставени цели и задачи и правилно разпределение на времето. Всеки може да си определи сам целите и времето, което може да им посвети. Със сигурност, дори и да се свири само по час-два на ден при правилно използване и разпределяне на това време ще се постигат по-добри резултати, отколкото с многочасово свирене, но неорганизирано и несистемно. Позволявам си да отправя няколко съвета, които по мое мнение са полезни: 1. Хубаво е да се поставят цели, но конкретни! Например: "Свирене на гама до мажор в първа отворена позиция,в две октави, с осмини ноти ,в темпо 120, във възходящ и низходящ ред". Или пък " Свирене на мажорни и минорни гами в две октави с разтегната форма, с основен тон на 5 и 6 струна, с 16-тини ноти, в темпо 120 и с триоли в темпо 140-150" Това са примери за някакви конкретни цели, които позволяваг и да бъдат измерени. 2. Измервайте постигнатото! Ако вземем за пример горните цели и измерим темпото, с което се справяме в момента и да приемем, че то е по-ниско от посоченото в целите може да си направите планче за 1,2,3 или 4 седмици, в което всеки ден да се упражнявате за постигане на целта и измервайки темпото ще сте наясно докъде сте стигнали. Много хора твърдят, че техническите упражнения убиват креативността, но всичко е строго индивидуално. Наистина има хора,които имат страхотни идеи,но не могат да ги изсвирят и идеите им отпрашват в небитието. Просто когато човек се занимава сериозно с инструмента и преследва някакви цели, работи и за идеите си, но и развива уменията си за да провокира все по-нови и по-смели идеи у себе си. 3. Работете с метроном. Ритмическите грешки в музиката най-осезателно се улавят от всеки, докато понякога някой фалшив тон може и да "мине метър ". 4. Записвайте се и се слушайте. Бъдете достатъчно обективни и критични в оценките за свиренето си. 5.Свирете по възможност на живо, не само в къщи. Нещо много дълго се получи и май прекалено академично. Има и други неща,ама хайде стига засега. Музиката е велика магия и блажен е всеки,който малко или много се е докоснал до нея . Свирете винаги с удоволствие и така...... Цитирай
Heartman Отговорено Януари 8, 2009 Отговорено Януари 8, 2009 И по 25 часа да свиря ,ако не вкарам акъл все тая,тоест не става само с ядене трябва и акъл Така де свиря когато трябва тоест когато имам време за това ,а то все накъсява пусто му и време и мързел убиват ми целия труд Цитирай
FireStorm Отговорено Януари 8, 2009 Отговорено Януари 8, 2009 Аз свиря между 1 и 3 часа на ден (уикенда може и да отделя повече време). Някои дни дори не свиря. Идеята е точно да имаш определени цели, било то гами, песен или нещо друго. При мен системата заработи откакто си намерих група и почнах да ходя на репетиции. Преди това знаех 10тина парчета (за 2 години свирене) а сега уча по 2 парчета на седмица. Идейното е че тези парчета трябва да ги знам за края на седмицата (репетираме всяка неделя). През седмицата слушам на работа най-вече тези парчета (за разучаване на ритъма и нотите) и като се прибера вкъщи вадя таб-а и ги почвам. Началото на седмицата може и да пропусна да свиря, но за тази сметка си наваксвам в събота. За 2-та месеца в които съм с група съм научил 2 пъти повече неща отколкото през 2-те години преди това. Цитирай
guitarman161 Отговорено Януари 8, 2009 Отговорено Януари 8, 2009 Никаква системност не ти трябва не трябва да свириш на ден по 109293812093 техники през половин час, а трябва на ден или на няколко дни да се захванеш само с една техника !! Цитирай
Recommended Posts