Jump to content
Българският форум за музиканти

Лесен инструмент ли е бас китарата?


niki123bg

Лесен инструмент ли е бас китарата?  

259 гласа

You do not have permission to vote in this poll, or see the poll results. Моля, впишете се или се регистрирайте, за да гласувате.

Recommended Posts

Анкетата е наивна,така е -но има смисъл от нея.Първо :за да ни подсети че инструментите и свиренето не се делят на лесни и трудни,свиренето също ,музиката не се измерва в брой тонове за единица време .Второ:зависимостта между броя струни и това което можем да изсвирим на тях клони към нула.Трето :да не забравяме че еднакво важно е не само какво свирим ,а Как го свирим. и тн. .....

 

 

послепис:Не искам да обидя никой ,това е мое мнение.Ако греша - поправете ме.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • 4 weeks later...
  • Отговори 87
  • Created
  • Последен отговор

Top Posters In This Topic

Хмм.. Първо няма лесен инструмент ако искаш да си добър музикант и второ - не знам защо когато някой каже, че баса е лесен инструмент набедяват "тъпите" метъли. Аз не слушам нито свиря метъл, но не знам защо има такова мнение сред много хора :punk_guitar:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • 2 weeks later...

Питаш ли ме!! :thumbs_up: човек с 2 висши образования съм и 3 специалности,3 издени книги, но пред баса се прекланям-като го заобичаш и е приятен, мил и доста..... придирчив.Трябва ли да звучи добре си трябва .....е не по 5 часа на ден, но поне по 2 часа но всеки ден!!!!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Музиката е като речта-служи на хората да споделят свои мисли с други хора. Инструментът е средството. Ако кажеш, че френският е по-сложен от английския много хора биха се съгласили. Ако кратуната ти е куха, и на френски и на китайски да говориш-нищо умно няма да чуем. Само прост човек би седнал да степенува инструментите или езиците по сложност. По-умният би се научил да чете, да пише и да свири.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • 3 weeks later...

Абе има си логика питането на човека.

Всички сме чували лафа,че басистите са "неуспели" китаристи :thumbs_up:

Е, за това може би са виновни известно количество неамбициозни басисти ...

Басът е безкрайна работа, като музиката.... и всички други инструменти хехе...

Ако си решил басът да е начина, по който се изразяваш музикално няма начин да е лесен инструмент...

Даже само да си пъцкаш root-fifth и то трябва да е адекватно разположено във времето и хармонията :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Мое мина малко и в оффтопик. Понеже по- долу прочетох некакви странни неща. Изнервих се, скапах си сутрешното кафе. И съм на мнение, че някой хора живеят в техен си свой свят на стилът музика който свирят. А и мисля, че темата е малко по обширна.... :) И китарата и басът са струнни инструменти. Почти никава разлика не намирам помежду им. 24/5, 25/5, 27 мензура или 34, 35 мензура с перце или с нокти. Важното е какво искаш да кажеш на хората!!!

....Басът е лесен. Особенно ако е фретлес или свириш блус схеми по 6-7 мин песни, ала "ПОДУЕНЕ БЛУС БЕНД". Дори и на празни струни ЛА РЕ МИ, може се изкара цяла вечер концерт. Относно екстремните грайнд/дет стилове. Понякога задачата на басистта е много по тежка от тази на китаристтите. Това за лесните бас-партии при "гадните метали", го е измислил некой см.шн.к рокаджия. Дето преповтаря от 20 години схемите на "BURN", "SMOKE ON THE WATER", и т.н. :punk_guitar: Признавам басисттите на всички чалга оркестри. Отворени към всякава музика. Свирят всичко и по всякакъв начин, на прима вистта. Няма обяснения и да умиват като джазмените и рокаджиите. Свирят dusk till dawn :girl_witch: Или да са коне с капаци като дет- метълите. Чиито диапазаон и мелодии на баса се изчерпчва до 7- мо прагче на 4- та струна. И 2/3-ти от песентта им е празна МИ. 20 скучни еднообразно еднакви песни+ 2 грешно изкарани кавъра на "MORBID ANGEL" .... Казвам мнение от практиката си, 120-200 сватби и сюнети, в моментта съм в 3 екстремнни банди и имам класическо образование.... Важното е какво искаш да кажеш на хората. И каква цена си готов да платиш за това....

 

П.С. Иван Несторов("HERAMN;S WOLF BAND:), Стан("URBAN GREY")= БЕЗСМЪРТНИ!!!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Не в офтопик, директно в глупик премина !

 

Айде подред:

 

....Басът е лесен. Особенно ако е фретлес или свириш блус схеми по 6-7 мин песни, ала "ПОДУЕНЕ БЛУС БЕНД"

Грешка - с един фретлес можеш да уцелиш доста повече фалшиви тона, отколкото си мислиш. Дори и да е маркиран. Имам фретлес, и дълго време съм свирил на него (примерно - 10-ина години).

За "Подуене" - едно време с Кръпката свиреше Еко, който е един от най-добрите ни басисти. Доста китаристи могат да си водят бележки...

Я чуй баса в това парче (особено след 2:13):

След "Подуене", в "Каскадьори", басиста също е неприлично добър (басиста на "Odd Crew"), и ако си ги гледал поне веднъж, щеше да го знаеш.

 

Или да са коне с капаци като дет- метълите. Чиито диапазаон и мелодии на баса се изчерпчва до 7- мо прагче на 4- та струна.

Няколко азбучни примера и спираме да говорим...

http://www.youtube.com/watch?v=euHMldrw4fw

 

 

Казвам мнение от практиката си, 120-200 сватби и сюнети, в моментта съм в 3 екстремнни банди и имам класическо образование.

Моя съвет е да се съсредоточиш върху сватбите и сюнетите, явно ти се отдава повече, отколкото мисленето.

И в тая връзка - да ме поправят колегите, ако греша - но не съм прочел един смислен пост от теб, поне в тая секция. Така че можеш да спреш да изливаш малоумието си (сигурен съм, че е безгранично) и да ни цапаш секцията !

 

Благодаря за разбирането, и се въздържай от свирене !

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

но не съм прочел един смислен пост от теб

 

 

farscape наистина от като се подвизаваш в форума или глупости ръсиш или флуудиш, при това малкото ти коментари изказващи някакви мнение обикновенно са ненужно остри. Този форум няма за цел да налага мения, доколкото ми е известно повечето от пишещите тук басисти изказват мнения и лични предпочитания без да се опитват да съдят чуждото мнение и да налагат своето.

 

Самото слагане на цели стилове под общ знаменател не говори добре за музикалната ти кутура (но като и да е). Стиловите ти предпочитания и това кое ти е лесно да свириш тук честно казано никои не го интересува, лесно ти е на фретлес Гууд Фор Ю, баса ти е лесен инструмент намери си някои инструмент които да е предизвикателство за музикалният ти талант.

 

 

С две думи когато имаш някаква информация която е полезна и интересна- сподели я. Когато имаш въпрос (стига да не е обсъждан милиарди пъти) попитай- който знае ще ти отговори. Когато се обсъжда нещо и се изисква мнение (както е в настоящата тема) обоснови се подходящо без да навлизаш в остри коментари и откровенни тъпотии (по възможност разбира се).

 

 

А за тази тема като цяло си мечтая да я видя изтрита от бая време, но мечтите са си само мечти по някога :offtopic-001:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Аз пък съм в 17 фолк-оркестри, имам съвременно образование и според мен музиката по сватбите се изчерпва с мазната коса и наглата селска физиономия.

 

 

Единственото добро, което може би направи, е че поведе и без това глупавата тема към коша.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Guest
Темата е заключена и Вие нямате право да коментирате в нея.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.