Jump to content
Българският форум за музиканти

Sweep Picking, Sweeping и прочее


the_gorer

Recommended Posts

Гледах видеото за alternate picking на нашия съфорумец kolio_k и реших да направя подобно.

 

Този път темата е sweep picking.

 

Напоследък почти няма съвременна група, която да не вкарва изобилни количества арпежи, изсвирени чрез sweep picking в музиката си - Children of Bodom, Avenged Sevenfold, Trivium... безброй нашумели тийнейджърски групи обилно наливат суийп в песните си и характерното за тази техника звучене почти се наложи като задължително за всяко соло.

 

В YouTube повечето китарни видеота на различните "bedroom warriors" са свързани със sweep picking.

Забелязах и, че сред по-младата част от китарджийското съсловие по света и у нас циркулира мнението, че, ако не можеш да свириш sweep, то по-добре се откажи от китарата.

 

Накратко: суийп пикингът е техника, стара колкото самата китара, и е ползвана в много рок, джаз и метъл класики, но напоследък изведнъж стана особено модерен и актуален.

Ето защо, се надявам видеото, което направих, да помогне на младежта да навлезе в света на суийпа, тъй като мисля, че досега не са пускани други видеоматериали за суийп пикинг на български.

Или поне аз не съм срещал такива.

 

Гледайте на това видео по-скоро като на споделяне на личния ми практически опит от времената когато и аз бях тийнейджър и свирех суийп, отколкото на нещо, претендиращо да е урок по китара или блестящо с перфектно изпълнение.

 

Нека суийпът да бъде с вас и от всяко кранче да текат арпежи... :thumbs_up:

 

 

ВИДЕО

 

 

 

___

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

След като каза Emo-core и Death metal и ми се отгледа... Упражненийцето изглежда сносно, дай да хвърля един опит.

 

Ебахти робота съм, все гледам последния удар да го направя с алтърнатив. Упражнението е екстра, взех да го загрявам :D .

Трябваше да включиш още няколко упражненийца, е ще измисля нещо. Поразместих позициите и пръстите, получават се забавни работи!

Аз бих предложил на колегите начинаещи и не толкова да свирят на чиста китара, защото драйв и дист малко позамазват грешките.

Мерси за видеото :) .

Редактирано от Nordon
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

^ Мисля че един от основните проблеми при свиренето на суиип е точно мазането и според мен е хубаво човека да се упражнява и с драйв, стараеки се всеки тон да е изсвирен ясно, чисто и да няма нежелани двузвучия/тризвучия и прочие неща, които най-ясно се чуват при наличието на драйв.

 

Просто лично мнение :)

 

Иначе евала на Горъра за отделеното време за направата на това видео, упражнението е добро :D

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Готино видео :thumbs_up::icon_shithappens: , за начинаещите в тази техника, определно дава представа за какво става въпрос.

Аз смятах по нататък да направя едни, касещо суипа, но понеже вече е направено, ще гледам по нататък да измисля нещо друго.

 

Браво за мерака и отделеното време

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

^ Колкото повече, толкоз по-добре. :icon_shithappens:

Ще бъде гот да се пусне друго видео за суийп от някой, който се занимава сериозно със свирене на китара (най-малкото няма да има толкова "мазане" при свирене на примерите :thumbs_up: ) и евентуално да се покаже алтернативен подход за начинаещите, тъй като това от моето видео съвсем не е единственият начин, макар може би да е най-лесният и най-малко фрустриращ поради супер елементарната пръстовка.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

За малко да забравя най-важното!

Извинявам се, че чак сега го поствам:

Благодарности на kolio_k за идеята и за някои копирани (или направо откраднати :icon_shithappens: ) от неговото видео похвати, които ползвах и аз.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Бравос за видеото!Аз имам проблеми с суип пикинга и трябват доста упражнения за да не се омазва и по-точно синхрона мужду двете ръце,когато перцето мине през струната да вдигнеш пръста от нея.Доста е трудно поне за мен и в бързо темпо не става нищо,ама ще трябва да се свиква.Браво още един път.Ще е хубаво ако някой съфорумец направи подобно с повече упражнения и по-сложнички може.Поздрави!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Готино видео :greenangel: :greenangel: , за начинаещите в тази техника, определно дава представа за какво става въпрос.

Аз смятах по нататък да направя едни, касещо суипа, но понеже вече е направено, ще гледам по нататък да измисля нещо друго.

 

Браво за мерака и отделеното време

Блус похвати! Суип в блус? (не си спомням да съм чувал такова чудо, смисъл в песен)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

@ The Gorer

 

Радвам се ако някакви идеи от моето видео са ти свършили работа :greenangel:

 

@Nordon

 

Не мисля, че някъде съм споменавал за суип техники в блуса, аз поне не знам да има такива. Говорих с няколко души и получих различни идеи за мое евентуално следващо видео. Колебая се между легато, блус , базисна импровизация и също си мислиех и за суип въпреки, че лично аз много не си падам по тази техника, но както Горера по горе спомена, същата напоследък е много популярна и си мислих, че много хора биха се заинтересували.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Евала, който може още да дава! Много съм бос в тази техника, винаги съм свирил арпежите с алтернатив , то като се замисля всичко пиля с алтернатив. За солата беше много прав.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.