Slacoth Отговорено Август 26, 2008 Автор Отговорено Август 26, 2008 Още ли ги мерите тия пусти мензури ...? Хора стига сте се препирали. ИСКАХ ДА ПОПИТАМ СЛЕДНОТО: Ще си купувам китара. Ще и сложа струни десетки и ще я настроя в РЕ тоналност (така си свиря винаги). Затова с каква мензура ще бъде по-подходящо да е китарата: 648 мм или 629 мм? Стига повече спам моля... Цитирай
Trysth Отговорено Август 26, 2008 Отговорено Август 26, 2008 Ми що не пита така още в началото? Според мен ще има много малка разлика в напрежението в/у струните. Мисля си, че избора на китара и вид мензура няма много общо със строя. Има хора, дето свирят в ми на 648 мм мензура и такива, дето свирят в ла (!!!) на 629 мм мензура. Цитирай
fluti Отговорено Август 26, 2008 Отговорено Август 26, 2008 При този размер и тази настройка, според мен 648мм ще е по-подходяща - при 629мм струните вероятно ще бъдат прекалено отпуснати. Съдя по моя опит - известно време свирих с десятки в ре на 648мм и за мен бяха доста отпуснати, почти на границата на неудобството. Всичко опира до лични предпочитания, просто не ми харесва струните да се размятат като ластици. В момента си свиря в ми с десятки и са ми добре. Цитирай
Evtim Djerekarov Отговорено Август 26, 2008 Отговорено Август 26, 2008 (Редактирано) С 10-ки в ре китарата ще свири малко по-меко, отколкото с 9-ки в ми. Като цяло пак е до предпочитания и конкретен сетъп. По-късата мензура ще ти даде малко по-басова атака(при палм мют, например), тоновете нагоре по грифа ще стават малко по-меки и обли, а китарата ще свири по-меко, обаче за сметка на това можеш да очакваш малко повече фрет бъз при по-сериозно изцепване на струната. При по-дългата мензура китарата ще свири по-твърдо, тона ще е малко по-среднист и без чак толкова басова атака при палм мют, при изкачване нагоре по грифа тона ще седи стегнат и "опънат", няма да омеква така, както при по-късомензурната китара. Иначе дългата мензура ще свири с МАЛКО по-малко фрет бъз. Като цяло, може би може да определим "тона" на късата мензура като по-плътен и басов и омекващ и объл на високите позиции, докато тона на дългомензурната китара ще е по-метален, по-среднист и по-еднакъв по грифа. Редактирано Август 26, 2008 от Evtim Djerekarov Цитирай
Slacoth Отговорено Август 26, 2008 Автор Отговорено Август 26, 2008 Благодаря на всички за съветите. Цитирай
sevenstring Отговорено Август 26, 2008 Отговорено Август 26, 2008 Още ли ги мерите тия пусти мензури ...? Хора стига сте се препирали. ИСКАХ ДА ПОПИТАМ СЛЕДНОТО: Ще си купувам китара. Ще и сложа струни десетки и ще я настроя в РЕ тоналност (така си свиря винаги). Затова с каква мензура ще бъде по-подходящо да е китарата: 648 мм или 629 мм? Ти пък стига си се засягал! За мен спор няма (и общото правило е), че, когато правиш ниски тюнинги, по-дългата мензура е по-подходяща, но, както казва и Евтим, и другият вариант си има очарованието. Личен опит: страт (мензура 25.5) в C-drop (или drop C ... имаше някакъв академичен спор за словореда преди известно време ) ми беше оптимален с хибридни струни .10-.52; с по-тънки от тях обаче според мен не става. Kато се има предвид, че 10-ките се вoдят стандартни за стандатртен строй при Лес Пол (24.75) както 9-ките за страт, струва ми се, че по-ниско от Eb със стандартен .10 комплект би било малко на ръба. Цитирай
Valserp Отговорено Август 27, 2008 Отговорено Август 27, 2008 Всичко е толкова относително. Аз на моята с 25.1 мензура слязох до Drop-C с девятки веднъж(за експеримента, де). Не беше идеално зле, а тъй като не държа екшъна си особено ниско - и струните не бъждяха много. Иначе ако не се лигавя - за Ре бих избрал точно десятки. Slacoth - ако си отворен към експерименти можеш просто да си вземеш китара с мензура, каквато не си имал преди. Може да ти хареса повече, може да не ти е удобна... - ще я продадеш и ще продължиш нататък. То най-хубавата мома не се намира от първия път Другият вариант е да си намериш такава от някой приятел и да тестваш...(китара, де - не мома) Лек офф - За дроп строеве предпочитам главно хибридни струни(освен ако не е Drop D - тогава стандартни .10 си вършат работата). За Drop-B например съм си нарочил 10-56. Цитирай
Slacoth Отговорено Август 27, 2008 Автор Отговорено Август 27, 2008 (Редактирано) В нашият град няма избор на музикални магазини, а струни 10-ки зареждат мнооого рядко.За десетки хибриди пък не са и чували. Затова най-често съм си купувал 9-ки хибриди 9-46, но не съм особено доволен от тях.Не споменавам марките защото във Враца ако не искаш Dadario ще свириш със Stagg.Добре че в Технополис има Fender. Редактирано Август 27, 2008 от Slacoth Цитирай
chris_barnes Отговорено Август 27, 2008 Отговорено Август 27, 2008 @ sevenstring - не винаги е така. Скоро си взех LTD Viper 400 с 24 прага и като я показах на 1 познат, който е доста добър китарист, след като я пипна ми вика "ее бати достъпа има тая китара. можеш свободно да си свириш на последното прагче. много малко китари са така" @ Slacoth бате, от личен опит те съветвам, 10ки са тънки и за 2те мензури. Аз сложих 11ки Даддарио като свирих с 1 скуайър в ре и бяха горе доле добре стегнати... за китара с къса мензура няма да коментирам..там направо ще висят... аз сега с моята 24.75 за да се настроя в До мисля да сложа 13-56 Цитирай
Trysth Отговорено Август 27, 2008 Отговорено Август 27, 2008 Кало, тука вече е въпрос на вкус тва. На мене не са ми удобни дебели струни, пръстите ми стават на гъз. Обичам да са натегнати струните независимо от строя и прая разни компромиси с екшън, напрежение или дебелина. Обаче всичко си е строго индивидуално. Цитирай
Metanoia Отговорено Август 27, 2008 Отговорено Август 27, 2008 Другият вариант е да си намериш такава от някой приятел и да тестваш...(китара, де - не мома) Че ако и мома намери - защо да не тества? П.П. Извинявайте, не се сдържах... Цитирай
badValue Отговорено Август 27, 2008 Отговорено Август 27, 2008 Ще си купувам китара. ЧЕСТИТО !!!! Ще и сложа струни десетки и ще я настроя в РЕ тоналност (така си свиря винаги).Затова с каква мензура ще бъде по-подходящо да е китарата: 648 мм или 629 мм? това никой освен теб не може да ти каже ... нито струните нито мензурата !!!! ако има къде пробваи 2те мензури и прецени сам коя ти е по- удобна а за размера на акустичните си имам 13-56 - 92/8 PHOSPHOR BRONZE и е в РЕ - рядко ,но отивам и в МиБемол 10-47 - 85/15 ам бронз е на другата с същата мензура - варира Ми-Ре в зависимост от това колко мека искам да е(Кис си дрънча Еб) - планирам и ерни Рок&Блуз - 80/20 - "хибридни" 10-52(с неоплетена "сол"-3та) чувството е различно .. и определено и на 2те се КЕФЯ... лично на мен 24.75 не ми е удобна !!! струните са "консуматиФ" така ,че избираш Мензура ... а с размераСтруни -> експериментираш !!!! Цитирай
Recommended Posts