badValue Отговорено Август 26, 2008 Отговорено Август 26, 2008 .... имам известни забележки ... ама те са по ОффТопика ... както и да е по темата : така формулирана , вероятно отговора и е , че сигурно е "маркетингов" трик да слагат повече прагове компании като (БСРич/уорТрибе/, ЕСП/максКавалера-сигнатуре/ , Корт и т.н.) слагат по 24прага на фиксМост... Макс(както и Чък) ползват китари с 24 и само бриджАдаптор !?!?!? - верно не му трябва след 14-5 прагче(в каиовас например на найлон с 6 струни) ама може да се наложи да има .. като и без друго не пречи. НО има и една друга ТАРГЕТ група "китаристи", такива който китара с по- малко от 24 прага няма да купят, верно че едва ли ще ползват пълноценно след 19 ама ще натиснат няколко пъти 21+.... просто така като за "душевнаЧекия" да има китарата повече прагове да се "хвалят" , да изглейда готино етц. ... вероятно (да не кажа 99.9724% сигурност) себе стойността на китарата няма да се повиши от допълнителни 2-3-4-5 прагчета, но ще е в помощ на "хвалиПръцковци" или на такива в ниска настройка(Ре да кажем , не е кои знае колко ниско), но като искаш да се правиш на СЛАШ(нямам идея тои в какъФ строй дрънчи) , хакаш капо на 2ро и си свириш едно-едно ... а тои не е като да не ползва 22(ре на първа) съм забелязал. така че изглежда няма друга лесно разпознаваема причина освен МАРКЕТИНГ-ПРОДАЖБА на "ефтини дъски" ... щото тези които си плащат истински, си искат каквото им скимне, а и на всичкото отгоре не плащат за китари ,а им го дават та да ги ползват с РЕКЛАМНА цел. П.П. надявам се този път да съм хванал "посоката". Цитирай
Slacoth Отговорено Август 26, 2008 Автор Отговорено Август 26, 2008 ^Съгласен. ^^Най общо badValue цитира марките, които имам предвид. Какво мислите за тази конфигурация: http://www.cortguitars.com/english/product...?product_id=127 - и в частност конкретно за този модел Cort? Цитирай
Evtim Djerekarov Отговорено Август 26, 2008 Отговорено Август 26, 2008 Идеята на въпроса ми беше къде видя разлики в мензурите. Не-баритон китарите са на практика винаги с 24.75(гибсън), 25.5(стандартна) или 25(PRS) инча мензура. Цитирай
Slacoth Отговорено Август 26, 2008 Автор Отговорено Август 26, 2008 Идеята на въпроса ми беше къде видя разлики в мензурите.Не-баритон китарите са на практика винаги с 24.75(гибсън), 25.5(стандартна) или 25(PRS) инча мензура. Във каталога на Cort: КХ и EVL сериите са стандартни 648 мм, а М моделите със 629 мм. Цитирай
Evtim Djerekarov Отговорено Август 26, 2008 Отговорено Август 26, 2008 Ами да, едното е със стандартна мензура, другото е с гибсънска - нищо чудно, нито рядко срещано, нито пък ново като тенденция. Цитирай
badValue Отговорено Август 26, 2008 Отговорено Август 26, 2008 (Редактирано) Във каталога на Cort:КХ и EVL сериите са стандартни 648 мм, а М моделите със 629 мм. M - 22 прага (24.75") КХ - ЕVL - 24 (25.5") според някакъФ "прост" фретКалк - спрямо различните мензури последното прагче 22/24 са широки около 1см.(!?!?!?!) - вероятно по- тясно ще е не дотам лесно използваемо... иначе М - като гибсън.... лично на мен (имам една с по- къса мензура 24.75) не ми допада, губя се в нея .. не съм и свикнал и търся прагчетата на друго място, като изключим "деФретнатата" другите са ми с 25.5 и са ми по присърце едит: а кои с каква мензура какво ще свири .. това вече е трудно да се "профилира" .. не вярвам някои да каже късаМензура-едното , дългата-другото ..... би било АДСКИ абсурдно Редактирано Август 26, 2008 от badValue Цитирай
Valserp Отговорено Август 26, 2008 Отговорено Август 26, 2008 НО има и една друга ТАРГЕТ група "китаристи", такива който китара с по- малко от 24 прага няма да купят, верно че едва ли ще ползват пълноценно след 19 ама ще натиснат няколко пъти 21+.... просто така като за "душевнаЧекия" да има китарата повече прагове да се "хвалят" , да изглейда готино етц. Вярно рядко ми трябва, но има песни, чиито сола изискват 24 прага. Ако се занимавах само с авторска музика нямаше да ми дреме - щях да си правя партиите според инструмента, но докато се занимавам с кавъри - 24 прага се предимство(не задължително изискване, но все пак...) Цитирай
Evtim Djerekarov Отговорено Август 26, 2008 Отговорено Август 26, 2008 (Редактирано) Има и предимства и недостатъци. При 24 прага, за сметка на очевидните удобства, бриджа е изнесен по-накъм грифа, за да може грифа да е по-отвън(за да могат да се достигат високите позиции лесно). Това води до: 1. Адаптерите са по-сбити един до друг, което понякога пречи повече на перото и от друга страна дава по-тесен диапазон от тембри бридж/нек. 2. Петата на грифа при повечето 24-прагови болт-он китари е по-малка по площ или пък джоба има къси стени, понеже грифа е по-изнесен навън от тялото, което често има своето негативно влияние върху тона на китарата. Редактирано Август 26, 2008 от Evtim Djerekarov Цитирай
badValue Отговорено Август 26, 2008 Отговорено Август 26, 2008 Вярно рядко ми трябва, но има песни, чиито сола изискват 24 прага. Ако се занимавах само с авторска музика нямаше да ми дреме - щях да си правя партиите според инструмента, но докато се занимавам с кавъри - 24 прага се предимство(не задължително изискване, но все пак...) Къде отива кавъра .. и какъв е смисъла в него като "трябва" да се свири всичко(сола и т.н.) едно-едно с оригинала ??? като не можеш да направиш "импровизация" на тема соло с 22 вместо 24 прага ... стани програмист кат' мен.... и си "зубри" каквото свириш !!! нищо лично , не го приемай като упрек !!! Цитирай
Valserp Отговорено Август 26, 2008 Отговорено Август 26, 2008 Ми 'щото звучи добре? Защо да правя импровизация, когато ЗНАМ нещо и мога да го свирна така, както на хората ще им кефне? Места за импровизации има достатъчно - нека не сера и по малкото сола, които знам Освен това 1. Адаптерите са по-сбити един до друг, което понякога пречи повече на перото и от друга страна дава по-тесен диапазон от тембри бридж/нек. Това понякога е търсен ефект при шредърите(напр. тембровата разлика между адаптерите на Phil Demmel - Machine Head - сменя ги доста често по време на сола, а разликата[поне за мен] е приятна, вместо фрапиращо голяма). Цитирай
Evtim Djerekarov Отговорено Август 26, 2008 Отговорено Август 26, 2008 Е, сигурен съм че и дрънченето на струните при много нисък екшън е търсен ефект понякога, обаче не в това е въпроса . Цитирай
badValue Отговорено Август 26, 2008 Отговорено Август 26, 2008 Ми 'щото звучи добре? Защо да правя импровизация, когато ЗНАМ нещо и мога да го свирна така, както на хората ще им кефне?Места за импровизации има достатъчно - нека не сера и по малкото сола, които знам едва ли хората няма да харесат 5-6 ноти (ако са избрани подходящо) и ако хванат кои са точно фрагментите с 22+ прагче ... аз лично харесвам кавъри-концерти на песен която не е едно-едно с студииния запис(мейдън - не че не ми харесва ама друго си е) кавъра дава различно усещане П.П. не че и аз не съм си взел акустична-рязана 22 прага .. да ме пита човек за кво ми е .. ама найсе...да има натискал съм нагоре.. ама с кебабчетата е ЗОР !!! Цитирай
Hillbilly Отговорено Август 26, 2008 Отговорено Август 26, 2008 след нас на сцената се качиха Епизод и Драго извади китара с 33 прагчета Баси темата...,ако са ви къси пръстчетата вземете си Gibson SG -там може да се свири до 22 позиция без никакви проблеми-затова и е рекламирана като "бързия гриф",нищо че Лес Пол отказва да приеме такава "нестабилна конструкция" да носи името му.Китарата се е доказала с времето и като саунд -останалото се таш*аци. Цитирай
Trysth Отговорено Август 26, 2008 Отговорено Август 26, 2008 Сетих се нещо за колегата Slacoth. Пич, ако мислиш, че китарите с един адаптер са само за ритъм китаристи, виж звяра (Karl Sanders) от Nile как ги върти ония ми ти сола с неговия сигначър Kxk Warrior с един СД Инвейдър. Цитирай
sevenstring Отговорено Август 26, 2008 Отговорено Август 26, 2008 Още ли ги мерите тия пусти мензури ...? За мен отговорът е много прост: няма мензури сами по себе си за солово / ритъм свирене; има конструкции (тяло, профил и сглобка на грифа), по-подходящи за едната или другата цел. В интерес на истината обаче обикновено 24.75 мензурите са на китари със сравнително по-неудобни конструкции, когато стане дума за солиране над 15-та позиция. Цитирай
Recommended Posts