Jump to content
Българският форум за музиканти

Mp3 To Mid


lud1a

Recommended Posts

Здравейте, аз съм нов тук. Искам да ви попитам има ли програма за преработка на музикални файлове. А по конкретно от формат mp3 към mid.

Редактирано от lud1a
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Зависи какво точно имаш предвид. Магически програми, които правят песни на миди няма. Можеш да ползваш Melodyne, за монофонични звуци, и да експортнеш миди.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Зависи какво точно имаш предвид. Магически програми, които правят песни на миди няма. Можеш да ползваш Melodyne, за монофонични звуци, и да експортнеш миди.

 

Еми просто некав конвертор... дето да я обръща от един в друг формат, а по точно mp3 към mid. Т'ва е.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Значи ако някой се хване да преброи всички теми, в които се задава тоя въпрос, няма да му стигнат числата в света...

 

Ако се отделяше толкова време да се прочете в Google какво е аудио файл и какво е миди файл, нямаше да се стига до такива глупости.

 

Такава програма няма и едва ли скоро ще има. Ще дам прост пример защо е така:

 

Като вземеш една кофа и като изсипеш в нея едно кило зелена боя, после едно кило червена, едно кило синя и едно кило жълта и после разбъркаш хубаво, няма начин после да извадиш само зелената боя или само жълтата и т.н.

 

Аудио файла е същото нещо като кофата, в която са разбъркани боите. Сами си правете изводите.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Двата формата са фундаментално различни. Mp3 е аудио закодирано с цел по-малък размер. Midi е формат чрез който се съхранява информация за позицията на дадени ноти, тяхното темпо и т.н., това НЕ е аудио, докато определена програма не използва набор от звуци, които да изпълнява на определените от миди позиции. С две думи: не може.

 

Такава програма няма и едва ли скоро ще има.

Най-вероятно, но знае ли се? Вижте това:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Най-вероятно, но знае ли се? Вижте това:

 

Melodyne, може да прави това със един инструмент, но с готова песен няма как да раздели инструментите на отделни тракове и да им детектне нотите.

Просто, готова, смесена песен, не може да се раздели на тракове и аз лично не вярвам, че някога това ще е възможно.

За мен това означава, да взема един готов кекс, да го пусна в една машина и от другата страна да излязат в отделни съдове яйцата, захарта, брашното и изобщо всички продукти използвани за кекса.

За да обърнеш аудио файл в адекватно миди, трябва да се получи точно това.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Наистина тук много пъти се започва такава дискусия и винаги свършва по един и същи начин. Но аз пък напоследък вече започвам си мисля, че след не много време изкуственият интелект ще ни изненада с нашето "не е възможно": някакво такова чувство ми се появи.

 

На кой практически му трябва напълно адекватно MIDI и какво изобщо ще значи това? MIDI файловете, сваляни "на ръка", да не би да звучат като оргиналните парчета. Не виждам целта на такива MIDIта да е нещо повече от груба референция, която се доизглажда по избор според целта и човека.

 

Ъ-ъ, това с кекса и боята е малко подвеждащо сравнение. При нормално парче по-скоро може да се говори за нещо като емулсия, течности с различна плътност: басът отдолу, средни, високи, и т.н. Всеки нормален инструмент има определен диапазон и си стои в него. При условие, че има доста добър софтуер за разпознаване на глас, може би не е толкова трудно да се отдели определен инструмент и да се проследи. Ако говорим за акорди - също: те не са безкраен брой и една малко по-голяма база данни би могла да ги обхване. Перкусии и барабани могат да се отделят по динамичната си структура. Става въпрос наистина за грубо приближение, ама General MIDI по принцип си е точно това : грубо приближение, обикновено с абсолютно неадекватни инструменти.

 

Малко теоретизирам, но по тоя повод има теми във форума отпреди две години, та рекох си да разнообразя шаблона, преди някой да е споменал нотни тетрадки, писалки и сваляне по слух, или нещо за мързела и трудолюбието на музиканта. Както обикновено става

Редактирано от Roevers
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Всъщност има начин за превръщане на аудио в MIDI : аудио -> музикални уши -> мозък -> писане на нотите в някоя програмка за правене на MIDI-та (Guitar Pro например) -> Export to MIDI :hysterical:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Всъщност има начин за превръщане на аудио в MIDI : аудио -> музикални уши -> мозък -> писане на нотите в някоя програмка за правене на MIDI-та (Guitar Pro например) -> Export to MIDI :godbless:

 

Абсолютно вярно :ph34r:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Всъщност има начин за превръщане на аудио в MIDI : аудио -> музикални уши -> мозък -> писане на нотите в някоя програмка за правене на MIDI-та (Guitar Pro например) -> Export to MIDI :yes:

 

Знаех си...

Миналата година използвах търсачката, за да направя малък списък на темите по въпроса, както и шаблоните, по който се развиват тези теми, преди да ги затворят. Често даже едни и същи хора отговарят . Верно омръзва :hysterical::)

2006

23 Декември

2007

25 Януари 9 Март 25 март 24 Април 15 май 18 май 3 юли

2008

9 Февруари

........>>>>?????? и т.н. и т.н.

 

 

Най-практичният отговор е - MIDIта от нета. Според мен има MIDI файлове на всички възможни парчета, ако се разтърси човек. Толкова за това.

 

Още малко относно "необратимото" смесване на инструментите в аудио.

Ако със смесването на честотите се получава такова хомогенно мазало, като в кофа с боя, как тогава "музикалното ухо" би разпознавало отделните инструменти? Първо, никой звукар не "разбърква хубаво" отделните пластове - напротив, целта е всеки основен инструмент да се чува ясно и в микса, нали така? Второ, тези пластове се балансират различно във времето, т.е. не е точно "кило от едното и кило от другото", както и да го погледнеш.

В ушите ни въпросният файл не е хомогенна маса от звуци по ред причини. Първото, което мозъкът прави, е фундаментален честотен анализ. В слуховата зона на мозъчната кора имаме различни "ленти" за отделните честоти, отделни групи неврони. За това всички сме съгласни, че компютърът го прави не по-зле. Следващото е ре-синтез и разпознаване на определени шаблони. Имам доста оскъдни познания по въпроса, но да приемем, че при "музикантското" слушане всеки инструмент се свързва малко или повече с вече съществуващ шаблон по честотната си характеристика, подобно на разпознаването на образи, или т.нар. Pattern recognition. Съответно вниманието може лесно да се фокусира върху един или друг чрез филтриране на останалата информация. Именно за тази част от схемата се твърди, че е невъзможно машина да го извърши. Ние ги разпознаваме благодарение на нашия опит.

Всеки без грешка може да каже какво е пиано, какво е бас, какво е китара или барабани - според честотната и динамична характеристика, очаквания обхват и също според очакваната "роля" в общата оркестрация. Мисълта ми е, ако имаме такава широка "тембрална" база данни, дали не би могла тя да се приложи за отделянето на отделния инструмент с елиминиране на останалата информация. Освен това, там където инструментът съвсем "се губи", линията му би могла да се допълни според поведението му в други моменти на парчето. Да не говорим, че например стандартните 3-минутни парчета обикновено имат структура, която не е много трудно да се предвиди. Пак казвам, че целта е нотация, която да работи за определени цели, а не възстановка 1:1, което само с MIDI по принцип е невъзможно.

 

Най-общо казано, една програма във всеки случай би могла да направи много повече от прост честотен анализ, както се подчертава тук. Не че в момента има такива програми и може би са излишни, но нищо чудно. Ето Sony излязоха с фотокамери, които разпознават усмивки

Редактирано от Roevers
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.